Utolsó kommentek:

tarzicius 2022.10.28. 13:13:51

@RAMBO: Tisztelettel megjegyzem: Én nem értek egyet azzal, hogy az Olaszrizling szőlőből, nem lehet főbort "készíteni". A Grasevina szlavóniai termőhelyének fővárosából Kutjev-ból sem jött ki olyan minőségű Olaszrizling bor, mint a XX. század elején a villányi Kopár hegyről szüretelt Olaszrizlingek borából.De a derék villányiak kivágták, és nem is Oportó szőlőt, hanem Cabernet Franc meg ... ilyenekkel gyalázták meg az eredeti Olaszrizling termőterületet. Nekünk erről a Kopár-i részről volt szerencsén ojtó gallyakat a 1970-es évek elején beszerezni Ó-olaszt más néven Öreg rizlinget szerezni de sajnos már mutatóban sincsen. Pedig ennek a szőlőnek a levét meg sem közelítik a mostani klónok, szubklónok!

Bejegyzés: Olaszrizling-saga

apetrus · https://szoloink.hu/szolok 2022.09.12. 11:10:12

Egy olyan videót láttam, amiben a palack nyakát vízbe dugva bontják fel a petnat pezsgőt. Előtte pár napot fordítva tárolva a seprő is ide gyűlik össze. Ezzel elérhető, hogy ha már úgy is kifut, akkor legalább a seprő is távozzon. Próbáltam így bontani üveget, nekem nem sikerült, minden csurom víz lett.

Bejegyzés: Pétillant naturel? Méthode traditionelle?

Viski Lajos 2022.04.06. 21:12:20

Üdvözlöm! Érdeklődnék hogy oszlop telepitésben tudnak e segíteni? Helyszin Fonyód.

Bejegyzés: Állítható huzalmagasságú támrendszer

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.11.21. 15:00:26

@kunzoo: Nem minden szőlő pektines, de a muskotály néha, a furmint meg mindig igen. Mitől? Nem tudom. Talán ilyen a fajtajellege.

Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)

kunzoo 2021.11.18. 19:02:44

Üdv! Egy dolog nem világos számomra. Használsz pektinbontót. Miért annyira pektines a must? Furmitnál szaladtam bele hogy az egész egy remegő kocsonya. Esetleg elmentél a max dózisig apektinbontóval, de nem volt elég?

Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)

csite 2021.11.18. 09:11:08

@RAMBO: úgy legyen! Mondjuk ellentmond a fizikának, hogy ha egy anyagból elveszek, akkor az ugyanolyan marad. Világos amúgy, hogy a problémádra megoldás kell, nekem drasztikus a beavatkozás mértéke.

Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.11.18. 08:38:47

@csite: A must kóstolgatása után bátran állítom: semmilyen "kilúgozódást", "kiüresedést" nem éreztem. Az örökség ugyanolyan kerek, ízgazdag bor, mint lenni szokott.

Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)

csite 2021.11.18. 08:33:19

Ez nem egyenes út a "kiherélt" bor felé?
A Cellulóz, perlit csak a rosszat veszi ki a mustból?

Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.11.16. 23:24:44

@regruta: Az úszófedőt 15-20 centire a bor fölött fújd fel, hogy a tartály falához szoruljon, és úgy tedd bele a kotyogót!

Bejegyzés: Modern szüreti technológia nagyapa eszközeivel

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.11.16. 23:23:32

@kunzoo: Szia! Minden fasza. A technológia működik, két post is van a fejemben, egy a mustaljderítésről, egy a szénsavmacerációról, csak kicsit sok a dolgom. A borok szépek, nagyon sikerült megőrizni az illatokat, ügyesen használom a prést, a hűtőt, szép rend van a pincében, mióta megint magam vagyok. A vártnál sokkal könyebb az átállás, borász cimbik segítenek tanácsokkal.

Bejegyzés: Közlemény

kunzoo 2021.11.11. 13:14:21

Üdv! Nagy a csend. Készülnek a borok? Te vagy újra a borász?

Bejegyzés: Közlemény

regruta 2021.09.15. 13:12:17

Sza RAMBO!

Először is köszönöm az előző kérdésemre adott válaszod!

Ezzel a bejegyzéssel kapcsolatban...

A fahordós erjesztésről több helyen is olvastam (erjedési űr, kotyogó használata...stb.)

Úszófedeles inox tartályban az erjesztés hogyan néz ki, kiskerti körülmények között?

Bocsánat, ha nyilvánvalót kérdezek, de teljesen zöldfülű vagyok a borászatban...

Bejegyzés: Modern szüreti technológia nagyapa eszközeivel

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.09.09. 10:04:05

@regruta: Javaslom, hogy vegyél fajtaélesztőt valamelyik borászati boltban, és tegyél mellé tápsót is, mert idén borzalmas aszály volt, ilyenkor kevés a N a mustban.

Bejegyzés: Permetezési menetrend

regruta 2021.09.03. 15:44:37

Szia!

A tanácsodat szeretném kérni.
Vettünk egy kicsi zártkerti ingatlant a Balaton felvidéken, amihez tartozik kb 600 négyzetméter vegyes fajtájú szőlő. Nekem sajnos semmilyen tapasztalatom nincs a szőlő művelésben, kisgyermekként voltam szüreten utoljára, de szeretnék bele tanulni.
Július közepén léptünk birtokba, akkor bementem az Agrokerbe, megkérdeztem, hogy mivel szokás ebben az időben szőlőt permetezni.
A kezembe nyomtak egy üveg Quadrist, hogy ezzel nyugodtan permetezzek kétszer.
Én sajnos későn találtam rá a blogodra, így bízva a tanácsukban permeteztem egyszer július végén és egyszer augusztus utolsó napjaiban.
Most olvastam az írásodat. Látom, hogy nagy butaság volt hallgatni a "szakemberekre".
Véleményed szerint lehet ebből még iható bor? Vajon teljesen megöltem a szőlőn lévő gombákat? Beindulhat így az erjedés? Fajtaélesztőt kell használni?
Tanácsodat előre is köszönöm!
Üdv
Nagyon szemléletes a blog stílusa, azóta

Bejegyzés: Permetezési menetrend

renegát 2021.08.27. 19:43:18

Az ingatlan.com be van állítva nálam keresőre azon a vidéken, pusztán úri passzióból, mert a feldobott ingatlanok minősége és a meghirdetett áruk köszönő viszonyban sincs egymással. A hülye ingatlanos meg bármit felvállal, hátha van olyan marha, aki egy múlt század közepi romot százmilliókért megvesz. Tényleg elképesztő, hogy egyesek a szart is aranyáron akarják eladni, pedig azzal még trágyázni sem lehet ... a szőlőt se.

Bejegyzés: Az ígéret földje

Phia 2021.08.16. 04:10:49

Annyira nem lehet agyagos a talaj, hogy teljesen ne engedje át a vizet, valamennyi humusznak kell benne lenni, ami átengedi. Kapáljátok meg a szőlő tövét, növeljétek a talaj humusztartalmát és locsoljátok nyugodtan. Nagyobb adagokkal ritkábban, akkor lejut mélyre.

Bejegyzés: Ezért nem megy ez az ország semmire

Kálmán Juhász 2021.08.12. 22:31:43

@scitec92: A szervestrágya mennyisége elírás lehet, a kézimunka árazása pedig köszönőviszonyban sincs a tényleges díjjal!

Bejegyzés: Szőlőtelepítés 2019

xandermusic 2021.07.18. 10:41:33

Köszi a cikket! Bár a célja a Steineri módszerek lejáratása, kigúnyolása volt, de ugyanakkor mégis pozitívan ismertette a biodinamikus gazdálkodás egy pár vonását.
Meg kell mondanom, hogy rendkívül érdekesnek találom, és biztos vagyok benne, hogy a módszer működik. Ráadásul egy teljesen más szemléletből fakad minden benne, mint amit a materialista, a valóságot egyoldalúan és önkényesen leszűkítő pöffeszkedő, felfuvalkodott mechanikus materialista "tudományból" ismerünk. Értékelem a cikket, a maró gúnyt tartalmazó részek fárasztóak, zavaróak voltak, de amúgy egy nagyon jó könyvajánlónak tartom. Meg is fogom szerezni a könyvet.

Bejegyzés: Nicholas Joly: Az ég és föld szülte bor

kunzoo 2021.04.12. 19:45:18

@RAMBO:
Üdv!
Vegyük sorra a régen és most kerdését.
Régen nem (csak) azért került oda a szőlő mert minőség, terroir....oda került ahol már nem lehetett gabonát termelni az embernek és a lónak. Olyan nem lehetett hogy máshová tegyék. Az adott fekvés meghatározta a növényt, mert az adott növény kibírta. Pl káposztáskert nedves fekvésben. A történelmi dűlőkben a szőlőn kívül mást nem is lehetett művelni, mert ott nem élt meg.
A regi fajtákról.
Akkor nem ilyen művelésmódot használtak, nem voltak a tőkén világos rügyek. Pl bagolyszemes fejművelés. Emiatt a fürtméret kisebb volt, rejtett rügyekből kisebb fürtök lesznek. Nyilván nemesítették is, de a művelesmód csökkentette-nyilván nem direkt így akarták-a fürtnagyságot. Most kordonon simán lehet rajta 1 fürt másfél kiló is akár nedvesebb fekvésben. Ugyanott, ugyanaz a tőke 10 ezres tőszámmal, kopaszra metszve mas fürtöket adna.
A klíma
Mára ténynek vehetjük hogy más a klíma mint pár száz évvel ezelőtt, megint más mint a rómaiak idejében.

Szerintem túl sok változós az egyenlet ahhoz képest hogy a régi dűlőkbe visszarakom a régi fajtákat. Arrol nem is beszélve hogy egy régi ültetvényben az adott fajtának több változata volt, közékeveredve más fajták több változatai. Ez növelhette a termésbiztonságot, hiszen a változatos növényállomány egy része csak termett valamit az adott évben.

Bejegyzés: Ne szégyelljük az ízlésünket!

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása