2022

Már csak megszokásból írok egy évértékelőt erre a blogra - nem olvasnak már ilyen hosszú bejegyzéseket az emberek. Valahogy a borászkodás is "kiment a divatból", ami azt jelenti, hogy nincs már az az izgalmas pezsgés, ami az ezredfordulón volt. A kultúráról rohamos ütemben szokik le az ország - beleértve a borkultúrát is. A covid utáni gazdasági visszaesés rengeteg éttermet kivégzett, a gáz és a villany árának emelkedése egyre kevesebb embernek teszi lehetővé a megmaradt éttermek látogatását. Pár hete jártam egy szállodában Esztergom környékén, aztán egy másikban Balatonfüreden - mindkét helyen ugyanaz az unalmas, nemcsak a helyi termelőket, de a jó ízlést is nélkülöző egyen-itallapok voltak, úgyhogy elballagtam a Lidl-be egy középkategóriás olasz borért. 

 

Milyen volt 2022? Üzletileg nagyon sikeres. A tavalyi és azelőtti boraink taroltak a borversenyeken, és ahová kiállítóként elmentünk, ott nagyon sikeresek voltunk. Ezek a kiállítások hoztak sok új vendéget, akik a pincénk előtt nagyon jól érezték magukat a vadiúj "felhőteraszon". Személyes tapasztalataim szerint érdemes elmenni "locsolni" kiállításokra, mert az új vendégeink zöme ott figyelt fel ránk, vagy onnan kaptak ajánlást. Készült velünk kisfilm a tévébe, meg még kissebb film egy vlogba - ezek nem hoztak plusz látogatót. Jó látni magunkat filmen, majd jót nevetnek rajtunk az unokák - de más haszna ennek nincs így erről a jövőben lemondunk.

 

Az évet - a Balaton-felvidéken is - meghatározta az aszály. A beccei dűlők termése megsült, és a vadak olyan szomjasak voltak, hogy idén szinte minden termésünket megették, dacára a villanypásztornak. Tavaly jégverés okozott 100%-os kárt, idén a vadállomány. A kútfői dűlőből szerencsére sikerült kilövetnünk az őzeket - akik addigra tetemes pusztítást végeztek az átoltott juhfark szőlőkben. Tehát igazán különleges fajtákból én valószínűleg sohasem fogok szüretelni. A korai zöldszőlők egyébként nem adtak igazán jó bort, bár az illat rendben van, magas savval és polifenolos kesernyével találkozunk az újborokban - ügyesen kell őket kezelni, hogy hozzák az elvárt színvonalat. Pezsgőszőlőből viszont annyi termett, amennyi még soha: a tavalyi évet 20%-kal haladta meg a termésmennyiség. Hogy miért? Fogalmam sincs. Nől mint a gomba. A kékfrankos közepes minőséggel zárt, az osztrák klónnak sok volt a száraz forróság. Ami idén elképesztően szép termést adott, az a juhfark és a furmint. A juhfark minden idők legfűszeresebb bora lett, míg a furmint döbbenetes illatkavalkádot adott. Most hordóban pihennek, ha szépen fejlődnek, csúcsborok lehetnek.

 

A válságra készülve kevesebb bort tároltunk be idén - a tavalyi borok pedig lényegében elfogytak, huszas nagyságrendben szomorkodnak a polcokon. Lehet, hogy változtatok a működésünkön: amelyik évben szép a szőlő, akkor többet tárolok be abból a fajtából, arra a típusú borra, amire éppen az a szőlőfajta való. Tehát egy hűvösebb évben több Virtus lesz, míg egy melegebb évben több töppedt, hordós érlelésű furmint. És ha sikerül, akkor készítek édes bort is, egy sok aszút adó évben. 

 

Az év második felében a kormány úgy döntött, hogy kivégzi a KATÁt, ezzel ki is baszott a kézműves szőlészetekkel rendesen. A napszámos csapatnak annyi - abban a formában, ahogy eddig dolgoztunk, nem lehetett folytatni. Felvettem két fantasztikusan dolgos asszonyt állandóra, így legalább a saját ültetvényem rendben lesz. Ezt ki tudja egészíteni néhány nyugdíjas szőlőmunkás a csúcsidőben. Az ő munkájukat ezentúl én szervezem. Szerencsére a traktorosaink megmaradtak másodállásban, így a gépi munkákat tudjuk végezni. Semmi más nem hiányzott jobban, mint egy efféle átszervezés egy olyan évben, amikor aszály sújtotta a termést, és a jövő ennyire bizonytalan. Kilábalásra esély sincs - elegendő elolvasni a "Magyarország KAP stratégiai terve, 2023-2027" c. anyagot. Ahogyan a kormányzat látja a mezőgazdaság gyengeségeit a SWOT elemzésben (kiemelés):

  • Gy.1. Mezőgazdasági jövedelmek nemzetgazdasági átlagnál alacsonyabb szintje [SO1/1.1.]
  • Gy.2. Jövedelmek erős ingadozása több mezőgazdasági ágazatban (pl. egyes zöldség- és gyümölcsfélék,
    sertéshízlalás, bikahízlalás stb.) [SO1/1.1.] [SO1/1.2.] [SO1/2.3.]
  • Gy.3. Mezőgazdasági vállalkozások, különösen a kisüzemek és egyes ágazatok jövedelmezőségének erős
    függősége a közvetlen támogatásoktól 

Nyilván ezeket a gondokat adóemeléssel lehet orvosolni. 

 

Eddig minden évben valamilyen optimizmus uralta a várakozásaimat. A blog történetében először nem érzek semmi effélét a jövővel kapcsolatosan. Nem hiszek a Boldog Új Évben. 

2022.12.30. 22:48

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr7518014812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ltd 2023.04.07. 14:16:32

Ez annyira nem jellemző rád, ne tedd ezt!

jajnemár 2023.08.05. 09:18:14

Azért figyeljük a blogot, hátha... :)
Idén nem lesz aszály, az már tisztán látszik.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása