Fürtválogatás (zöldszüret)

Én a fürtválogatást (más néven zöldszüretet) a fürtzáródáskor csinálom, nem várok arra, hogy a növény meghízlaljon hajtásonként 2-3 fürtöt. (A fürtzáródás az az állapot, amikor a szőlőszemek már akkorák, hogy összeérnek.) Az érésben már csak a kiválogatott fürtök vesznek részt.
 

A tőketerhelés meghatározása


A Guyot metszésmódot alkalmazva két félszálvesszőt, 6-6 szemet (rügyet) hagyok, ami azt jelenti, hogy egy tőke minden egyes rügyből egy-egy hajtás fejlődik. Minden hajtáson átlagosan 2-3 fürt indul meg az első virágzáskor, a tőkefejtől távolabb eső hajtásokon inkább 3, a tőkefejhez közelebb esőkön inkább 2. Ezen kívül a tőkefej is kihajt (azaz egyes hajtások közvetlenül a tőkefejből fejlődnek), de általában az ilyen hajtásokon nincs termés. Ez kb. azt jelenti, hogy egy tőkén (10 dkg-os fürtökkel számolva) 3-3,5 kg szőlő teremne. Ha a tőkék 3m*1m távolságra állnak egymástól, akkor tőkénként 1,5-2 kg szőlőtermés esetén érhető el az, hogy a fürtök mindegyike a lehető legnagyobb cukorfokkal érik be, és a növény által felszívott tápanyagok olyan mértékben koncentrálódnak a bogyókban, hogy belőle készült borban markáns ízjegyeket hoznak létre. Éppen ezért a szőlőfürtök jelentős részét le kell venni még az érés előtt, így beállítva a tőkénkénti termésmennyiséget.

 

Rizling esetén a hajtásokon az alsó két fürt vállas (kétágú, egy fő és egy mellékfürtből áll), míg a fölső egytagú. Fürtválogatáskor hajtásonként egy fürtöt hagyok, ha szép, akkor a legalsót, ha sérült, beteg, akkor a fölötte lévőt, a harmadikat csak végszükség esetén.

Szoktam az alsó két fürttel úgy játszani, hogy ha közel vannak egymáshoz a hajtások, akkor egyiken az alsót, másikon a középsőt hagyom meg, így levegősebb lesz a fürtzóna, nem tudnak megtelepedni a gombabetegségek.

Terméskorlátozás előtt és után.

 

 

2006.09.03. 21:45
Címkék: tanácsadás

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr171357359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirfandlia 2006.09.03. 21:45:00

A fürt méretét nem lehet CSAK a válogatás idejével befolyásolni... erre még bálint sem képes :) ez nagyon függ az adott fajta VÁLTOZATától esetleg klóntól, az ültetvény korától, tápanyagellátottsági állapotától; adott év (és nem kis mértékben az előző) időjárásától stb.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2006.09.03. 21:45:00

Egyszerűen kizártnak tartom, hogy ha egy vesszőről 2 fürtöt ledobok és csak egy marad, azt a szőlő mennyiségben behozhatná.

Zotykos 2006.09.03. 21:45:00

A hajtásválogatással kapcsolatban, bár már beszélgettünk róla: az az érzésem, hogy pár év és át fogsz térni arra, ahogy Losonci Bálint és Szepsy Pista is csinálják, azaz a már növekedésnek indult fürtöket fogod szelektálni, hogy a tőke ne hozza be, ne legyen képes behozni mennyiségben a ledobott szőlő mennyiséget. Bálint azt mondta (mert újra megemlítettem neki), hogy (szerinte) az a cél, hogy pici fürtök nőjenek, amik viszont sűrűek, fajsúlyosak, komoly esszenciát hordoznak. Egyszer tehetnél próbát egy sor szőlővel ...

Lagyo23 2011.07.03. 21:15:54

Szép jó napot! Tanácsot szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy a csemegeszőlőn fürt ritkítást kell végezni? Három évvel ezelőtt ültettem ezeket a szőlő tőkéket, amelyek már két éves oltványok voltak, tehát 5 éves vesszők, az ültetés után pedig ez a harmadik évük! Az idén vezettük kordonba, két félszálvesszőt hagytunk meg, mindegyik félszálvesszőn hat szemet hagytam! Tehát általában mindegyiken 12 szem növekedett, és mindegyik zöld vesszőn két óriás fürt! Ezért is szeretnék tanácsot kérni, hogy a csemegeszőlővel hogy és miképp kell bánni, nem szeretném azt hogy megszakadjon, mert nagyon sok van rajtuk! Mit tanácsoltok szedjek le belőle valamennyi fürtöt, vagy inkább hagyjam rajta az összeset! Remélem fürtzárásig még meg ezt meg lehet tenni. Mi a tapasztalatotok ezzel kapcsolatban? Előre is köszönöm válaszukat! További szép napot! Üdv.: Krizsan László

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.07.04. 20:36:53

@Lagyo23: apósom csemegeszőlőjében ugyanúgy alkalmaztuk a fürtválogatást, mint nálam a borszőlőben, és elképesztő minőségi javulást tapasztaltunk. Szerintem érdemes megcsinálni, 1 fürt maradjon egy hajtáson (főleg, ha nagy fürtökről van szó).

Lagyo23 2011.07.04. 20:42:45

Ma már megcsináltam ahogy írtad! Egy hajtáson egy fürtöt hagytam, kíváncsi vagyok ezen az éven milyen minőséget fogunk elérni, és ha jó lesz akkor a következő években is igy fogok eljárni...köszönöm szépen a választ :)

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása