Permetezés bio-rendszerben

A szőlő növényvédelme, permetezés témakörben ez a post a biológiai növényvédő szerekről szól. Ebben segítségemre van a Biocont Kft. honlapja, amely cég egyébként az ökológiai gazdálkodásról szóló könyv növényvédelmi fejezetének kidolgozásában szakértőként működött közre. A növény fenológiai fázisainak tagolása és az egyes fenofázisokban a szőlőre leselkedő veszélyek természetesen változatlanok, így csak a permetező szereket ismertetem.

 

Fontos! A biológiai védekezést csak akkor szabad választani, ha a gazda a szőlő közelében van, és szükség esetén (azaz amikor fertőzés-előrejelzést kap, vagy az időjárási vioszonyok megkövetelik) azonnal el tudja végezni a szükséges permetezést.

 

A lisztharmat ellen a Thiovit Jet-et ajánlják, amely a Syngenta technológiában is szerepel. Kéntartalmú permetszer, amely (állítólag) kevésbé perzseli a szőlőt.

 

Perenoszpóra ellen a réztartalmú Pomuran-t javasolja a technológia, ami réz-hidroxid formájában tartalmazza a rezet, ami (állítólag) jobban hasznosul, mint bármilyen más rézkészítmény.

 

Atkák ellen ragadozó atkák telepítése ajánlott (erről az atkákról szóló cikkben már írtam), szőlőmoly ellen meg a tavaszi időszakban egy olyan légtérterítési eszközt (feromonfelhőt) ami legalább 3 hektáros birtokon használható, a hernyóik ellen pedig a Dipel ES néven forgalmazott Bacillus Thuringiensis készítményt. Személyes tapasztalatom (7 év) szerint rovarok elleni védekezésre semmi szükség nincs, de ha valahol mégis megjelennének a szőlőmolyok, ezeket a barátságos szereket használjuk.

 

Az eddig leírtaktól nem ugrottunk hátraszaltót meglepetésünkben, ami a hagyományos, permetezésre alapuló technológiákban nem szerepel, azok a következő növénykondícionáló, kiegészítő szerek:

Kálium-vízüveg, amelynek hatásmechanizmusára vonatkozó kérdéseimre az alábbi választ kaptam:

 

A K-Vízüveg valóban mechanikailag kondícionálja a növényt az epidermisz megkeményítésével, megvastagításával. Ez a védőréteg a szer felszáradása után alakul ki. Ezzel az olyan gombabetegségek fertőzését lehet megelőzni, amelyek az epidermisz sejtekbe hatolnak be, vagy sebzések következtében fertőznek. Tehát elsősorban a lisztharmat és részben a botritisz fertőzés megelőzésében játszik szerepet a K-vízüveg. Tehát a sztómákon át fertőző peronoszpórát nem lehet e készítménnyel megelőzni.

 

Emellett a K-vízüveg a létfontosságú káliummal is optimális (tehát nem túl nagy) mennyiségben látja el a növényt, ami az erős immunrendszerhez alapvető fontosságú.

 

A K-Vízüveg valóban mechanikailag kondícionálja a növényt az epidermisz megkeményítésével, megvastagításával. Ez a védőréteg a szer felszáradása után alakul ki. Ezzel az olyan gombabetegségek fertőzését lehet megelőzni, amelyek az epidermisz sejtekbe hatolnak be, vagy sebzések következtében fertőznek. Tehát elsősorban a lisztharmat és részben a botritisz fertőzés megelőzésében játszik szerepet a K-vízüveg. Tehát a sztómákon át fertőző peronoszpórát nem lehet e készítménnyel megelőzni.

 

Emellett a K-vízüveg a létfontosságú káliummal is optimális (tehát nem túl nagy) mennyiségben látja el a növényt, ami az erős immunrendszerhez alapvető fontosságú.

 

Ha a kálium-vízüveget (A komponens) HF-Mycol néven forgalmazott szerrel (B komponens) egészítik ki, akkor annak az Oikomb nevű permetszer lesz az eredménye. A B komponens elsődleges hatóanyaga az édeskömény olaj, de tartalamaz szaponint és lecitint is. Ezen növényi hatóanyagok a gombafertőzések gyógyítására is alkalmasak, ami ritkaság a biológiai védekezésben.

 

A következő növénykondícionáló szer egy bór tartalmú lombtrágya, a Prev-B2.

 

A bór fontos szerepet tölt be a virág- és termésképzésben, a szénhidrátok és egyéb asszimiláták felhalmozásában és szállításában, a gyökér- és szállítószövetek kialakításában és ezzel összefüggésben a tápanyagok felvételében és hasznosításában. Biztosítja a sejtfalak rugalmasságát, így javítja a növény vízgazdálkodását. Növeli a gyümölcsök cukortartalmát és javítja a termény tárolhatóságát. Tehát bór hiányában hozamcsökkenéssel és számos olyan problémával szembesülünk, mint például az osztódó szövetek, hajtáscsúcsok elhalása, virágok lehullása, hiányos termékenyülés, rossz kötődés, gátolt termésfejlődés és a beltartalmi értékek romlása. A bór hiányának első, szembetűnő tünete a fiatal levelek fakósága és lankadtsága. Szőlőnél jellegzetes tünet az ún. "madárkás fürt", mely a hiányos termékenyülésből adódik. Ezért fontos a kiegyensúlyozott bórellátás, melyet lombtrágyázással lehet optimálisan biztosítani.

 

Erre a célra kiváló a PREV-B2 lombtrágya 2,1%-os bórt tartalmaz, mely vivőanyaga a hidegen préselt narancsolaj. A narancsolaj egy rendkívül sokoldalú anyag. Kiváló tapadásfokozó hatással rendelkezik, ezért az tökéletesen hasznosul, a növény azt valóban felveszi és hasznosítja, ezért a PREV-B2-t 0,15-0,3%-os koncentrációban elegendő kijuttatni (forrás: édenkert.hu).

 

Mind a lisztharmat, mint a perenoszpóra elleni vegyszerek kiegészítője az Alginure nevű készítmény, ami a növény saját immunrendszerét aktivizálja a kórokozók ellen.

 

Az ALGINURE nevű növénykondicionáló készítmény tengeri alga kivonatot, növényi aminósavakat, poliszacharidokat, káliumot és foszfátokat tartalmaz olyan összetételben, ami kb. 2 óra alatt beindítja a szőlőben a védekezési reakciókat. Ezek a védekezési reakciók rendkívül sokrétűek: a sejtek hidrogén-peroxid képzése a sejttel együtt elpusztítja a kórokozót, a szalicilsav, a jasmonsav, az etilén, a sztilbén, a reszveratrol, a különböző fenolok, a szaponin és a lignin mind-mind a kórokozókat elpusztító anyagok. Ezek közül soknak az emberi immunrendszer fenntartásában, erősítésében is szerepe van. Gondoljunk itt a szalicilsavra, melynek legismertebb formája az acetil-szalicilsav, ez az aszpirin hatóanyaga. Az emberi egészségmegőrzésben már ismert a polifenolok és rezveratrolok szerepe is, ez utóbbi a rák- és érrendszeri betegségek megelőzésében fontos.

 

Ezeknek az anyagoknak a képzését az ALGINURE közvetlenül beindítja a növényben, tehát a rezisztencia indukálása növeli az embernek is fontos immunanyagok koncentrációját a kezelt növényben.

 

Még egy fontos biokémiai folyamatot indít el az ALGINURE-ban található anyagok kombinációja: az ún. PR (pathogene related azaz kórokozóhoz kötődő) enzimek bioszintézisét. Ezek is közvetlenül a kórokozók elpusztítására jönnek létre, a PR5 fehérje például egy kitináz, tehát a gombafonalak és spórák kitinvázát bontja le. Érdekes még megemlíteni, hogy a rezisztens szőlőfajták éppen ezeket az anyagokat termelik folymatosan és így képesek a betegségeknek ellenállni. Az érzékeny európai szőlőfajták pedig, mivel mind a peronoszpóra mind a lisztharmat Amerikából érkezett kontinensünkre valamikor az 1870-es években, ezért nem ismerték e kórokozókat és a mai napig nem tudtak ellenállóképességet kialakítani azokkal szemben (forrás: Biokontroll).

 

A levél felszínén a pH érték befolyásolásával segíti a növény fejlődését a Vitisan nevű készítmény. A Biofa cég készítménye alkalmas mind a lisztharmat, mind a botritisz megelőzésére. A termék kálium-hidrogén-karbonát tartalma kettős hatással segít a szőlőnek a kórokozók leküzdésében: egyrészt erősen lúgos kémhatásának köszönhetően fertőtleníti a lomb és a bogyók felszínét, másrészt kálium tartalma növeli a növény ellenálló képességét. (Forrás: Agroinform

 

A Biocont technológiát nem tudom egyszerűen idemásolni, mert az a legfeljebb 12 éves gyerek a számítástechnika szakkörből, aki a honlapjukat készítette, egy nyomorult táblázatot készített az szokásos grafika helyett, ami egyrészt beilleszthetetlen, másrészt még a másolás is le van tiltva. Biztosan rengeteget agyalt rajta az adatgazda, hogy micsoda veszteséget jelent nekik, ha a csak náluk kapható szerekre épülő technológi más honlapokon is megjelenik.

2015.05.30. 14:53
Címkék: tanácsadás

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr807504964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2017.01.16. 23:50:00

Szia Rambo!
Közben most olvasom meglepődve a Biocont honlapján, hogy az Alginure megszűnt bio-minősítésű lenni:
biocont.hu/cikkek/alginure-nebih-hatarozat-

Eh!

bükkiborász 2017.01.20. 14:00:39

Szia Rambo!
Traktorokkal kapcsolatban érdeklődöm. Lehetséges telefonon is értekeznünk?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.01.20. 17:24:11

@bükkiborász: Igen. A Facebookon írj privát üzenetet, ott megadom a telefonszámomat!

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása