Permetezési menetrend

Mivel a szőlő növényvédelmében kiemelt szerepet kap a megelőzés, a növényvédelmi sorozat utolsó bejegyzésében a permetezések ütemezéséről lesz szó. Először azonban az alapelvek:

1. Ne gyilkoljuk meg a szőlőskert ízeltlábúit! A szőlőnk a természet része. A rovarok és azok ragadozói együtt élnek benne, és normális évben a ragadozók gondoskodnak arról, hogy semmiféle rágó vagy szivogató kártevő ne okozzon a kárküszöb fölötti kárt. Előfordulhat olyan év, amelyben valamelyik kártevő tényleg akkora mértékben felszaporodik, hogy komoly kárt okozhat (pl. a gyapjaslepke invázió néhány éve). Ilyenkor forduljunk a biológiai védelem felé: pl. a kártevőt megbetegítő, de egyébként ártalmatlan baktériumos permetezéssel (bacillus thuringiensis), vagy feromoncsapdával, atkák ellen pedig ragadozó atkák telepítésével.

2. Ne használjunk gyomirtót! A gyomirtó a nagyüzemi gazdálkodás velejárója, amit az élelmiszer tömegtermelés miatt használnak. Teljesen feleslegesen kezdék alkalmazni kiskertekben. Gyomirtó helyett kapálni kell.

3. És ha már a kemikáliáknál tartunk: ne használjunk műtrágyát! A műtrágyázás során a főbb tápelemeket (és csak azokat) nagyon töményen pótoljuk vissza a talajba. Ez a tápanyag visszapótlás tehát nem komplex, és a talaj savasságát is megnöveli. Ha ragaszkodunk a trágyázáshoz, használjunk szerves trágyát, és lehetőség szerint juttassuk vissza a szőlőbe a levágott vesszőket (már amit fertőzés miatt nem kell kihordani) és a törkölyt.

Ha mindezeket az elveket betartjuk, akkor körvonalazódik, hogy a gombafertőzések ellen kell védekeznünk. Három fő kórság támadhatja meg a szőlőt: a lisztharmat, a perenoszpóra és a botritisz. Ezek a tenyészidő eltérő szakaszaiban fertőznek - ehez kell alkalmazkodnunk a felhasznált vegyszerekkel. Vegyük sorra a növényvédelem szempontjából fontos időpontokat és a kezeléseket!

Rügyfakadás előtt
A legelső munkákat akkor kell elvégezni, amikor a szőlő rügyei még zártak. Ilyenkor kéntartalmú szerrel (pl. Thiosol) lemosó permetezést ajánlott végezni, amely a szőlővesszőn áttelelő lisztharmat spórák csírázását gátolja. A lemosó permetezés lényege, hogy a vesszőkön follyon meg a permetlé, így biztosítva annak eljes beborítását.

A kéntartalmú szerek mellékhatásaként az atkák száma is csökken. Az olajtartalmú lemosó permet (pl. Nevikén) hatékonyan pusztítja az áttelelő rovarokat is: egyszerűen megfojtja őket.

Rügyfakadás után, néhány leveles állapot
A friss hajtásokat a rügyben áttelelt lisztharmat spórák fertőzhetik meg, valamint a zsenge hajtások kedvelt csemegéi az atkáknak. Ennek megfelelően folytatjuk a kéntartalmú szerekkel történő védekezést. (A fent részletezett irányelvek szerint: specifikus atkaölőt ne használjunk!)

Kéntartalmú szerrel történő védekezéskor ügyeljünk arra, hogy 20C fok fölötti hőmérsékleten, tűző napsütésben lehetőleg ne permetezzünk, mert a kénnek ilyenkor perzselő hatása van. Az egyik legkíméletesebb kéntartamú szer a Thiovit Jet.

20 cm körüli hajtáshossz
Félúton a rügypattanás és a virágzás között a szőlő már nemcsak a lisztharmat, hanem a perenoszpóra fertőzésnek is ki van téve. Több vegyszergyártó javasolja a kontakt szerekről a felszívódó, vagy a kombinált szerekre való áttérést.

Lisztharmat ellen a Topas, Folicur Solo, Trifmin, javasolt amit Bravo, Sereno, Tiuram kiegészítéssel kell adni perenoszpóra ellen.

Virágzás előtt
A virágzás előtti időszakban fontos a lisztharmat, perenoszpóra és botritisz elleni védelem. Ez leginkább felszívódó és/vagy kombinált szerek alkalmazásával érhető el. A hajtások már elég erősek, így alkalmazhatunk nehézfém tartalmú szereket a védekezésben.

Lisztharmat ellen a Topas, Folicur Solo (ez botritisz ellen is jó), Falcon, Rubigan, Trifmin alkalmazható, amelyet perenoszpóra ellen Ridomil Gold+, Melody Compact, Mikal C, Cupertine, Zetanil R valamelyikével kell kiegészíteni.

Atkék ellen a fertőzött (hólyagosnak látszó) levelek letépésével védekezhetünk - ez éppen elég is. ilyenkor érdemes lefattyazni a szőlőt, ezéltal biztosítjuk a a levegős tőkét, ami mind az atkák, mind a gombabetegségek ellen a legjobb védelem.

Virágzás
Ebben az időszakban a növény nagyon sérülékeny, ezért a fertőzés megelőzésére felszívódó szerekkel ajánlott készülni. Szerencsére az emberiség rendelkezik két csodafegyverrel is, azaz olyan vegyszerrel, amely annyira kombinált, hogy egymagában képes megvédeni a szőlőt. A két szer a Quadris és az Eclair. (A Quadris saját tapasztalatom szerint nem megfelelően véd lisztharmat ellen).

Ezekkel a szerekkel - 10 napos időközzel - kétszer permetezhetjük meg a szőlőt. Ezután ezeket a szereket más kombinációkkal kell leváltani.

Bogyósodás
A csodafegyverek bevetése után, ha nincs komoly fertőzés, akkor javasolt csak kontakt szerekkel (kén+réz) csinálni egy permetezési fordulót. Kéntartalmú szerek: Thiovit, mészkénlé, réztartalmú szerek: Astra, Vitra, rézgálic, bordói lé.

Fertőzésveszély esetén lisztharmat esetén a Rubigan, Falcon, Topas, Topsin-M, Trifmin, Folicur Solo használható, míg perenoszpóra ellen a Ridomil Gold+, Meoldy Compact, Mikal, Sereno, Cupertine, Zetanil R ajánlott. A kombinált szerekből se adjuk kettőnél többször egymás után ugyanazt. A váltás trükkös, hatóanyagot kell nézni a váltáskor - és ez igaz a Quadris, Eclair leváltására is!

Fürtzáródás
A Botritis fürtzáródáskor is fertőz, ezért a bogyósodásnál leírt szereket Chorus, Topsin-M, Teldor kiegészítéssel érdemes kijuttatni. (Én ezek egyikét sem használtam soha, mégsem lett a szőlőm botritiszes, csak a kívánatos mértékben.)

Ebben az időben szoktam elvégezni a fürtválogatást, amelynek során a tőkét megszabadítjuka felesleges hajtásaitól. A levegős tőke fontos elem a növényvédelemben!

Zsendülés
Az utolsó permetezésre augusztus hónap legelején kerüljön sor. Ekkor kizárólag kontakt szerekkel szabad védekezni. Ismétlésképpen: kéntartalmú szerek: Thiovit, mészkénlé, réztartalmú szerek: Astra, Vitra, rézgálic, bordói lé.

(Kései szüretelésű szőlő rothadását szokták még egy ennél későbbi permetezéssel megakadályozni, de ez nem jellemző.)

Néhány fontos szabály a permetezéssel kapcsolatban:

1. A permetezési fordulók általában 10-14 naposak. Ha bazi nagy a fertőzés, akkor a fordulókat sűríteni kell.

2. Váltogassuk a hatóanyagokat, így elkerülhető a rezisztencia kialakulása. Célszerű két évenként teljes technológiát cserélni.

3. Felszívódó szerrel csak erős fertőzés, vagy fertőzésveszély esetén permetezzünk. Normál időjárási körülmények között egy kontakt szereket túlsúlyba helyező technológia is megfelelő védelmet nyújthat.

4. Két felszívódó permetezéssel történő forduló után iktassunk be egy kontakt kört, ha az idő és a szőlő állapota engedi.

5. A permetezés nem pótolja a zöldmunkákat. A tőkefejet tisztítsuk ki, a vízhajtásokat vágjuk ki, a tőke legyen szellős.

6. A gépi talajmunkák (könnyű tárcsázás, rotálás, kultivátorozás) nem ér el a sorok közé. Azt meg kell kapálni. Ha a sorban gaz marad, az biztosítja az állandó páraellátást a gombák fejlődéséhez. A sort is ki kell gazolni.

És végezetül itt van négy nagy gyártó/forgalmazó által ajánlott technológia. Szemezgessetek belőle, válogassátok ki a szereket. (Sajnos, egyiknek sem tűnt még fel a blogom, és így nem kapok tőlük szart sem a reklámért.)

Summit-agro
Syngenta
BayerBASF

2009.04.15. 23:35

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr951357490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csite 2010.04.20. 08:37:55

Kamilla, zsurló, K-vízüveg, ...
Ezt a vonalat nem fejtetted ki!

Prevenció, kondícionálás, megfelelő zöldmunka sokkal fontosabb, mint minden más.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.20. 09:36:37

@csite: kérlek, ha megemlítesz bármilyen szert, tedd meg, hogy leírod a hatásmechanizmusát!

Légyszíves kezdd rögtön a vízüveggel, különösen arra kihegyezve, hogy a napközben folyamatosan kinyíló-becsukódó sztómákon hogyan képez szilárdító bevonatot, és hogyan akadályozza meg a légzőnyílásokon keresztül a gombafonalak behatolását a levélbe!

csite 2010.05.05. 09:32:22

Nem vagyok tudósa a témának. De pl. a vízüvegről olvashatsz itt www.biocont.hu/index.php?c=k-vizuveg-128

A Pendits birtoknál láttam használatban, mert én is úgy véltem elzárja a "pórusok". A szőlő ennek ellenére nagyon jó kondiban volt.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.05. 14:39:58

@csite: Én ennél talán többre jutottam. :) Írtam levelet a forgalmazónak, kérdéseimre a következőképpen válaszolt:

---

Kérdéseire a válaszaim a következők:

A K-Vízüveg valóban mechanikailag kondícionálja a növényt az epidermisz megkeményítésével, megvastagításával. Ez a védőréteg a szer felszáradása után alakul ki. Ezzel az olyan gombabetegségek fertőzését lehet megelőzni, amelyek az epidermisz sejtekbe hatolnak be, vagy sebzések következtében fertőznek. Tehát elsősorban a lisztharmat és részben a botritisz fertőzés megelőzésében játszik szerepet a K-vízüveg. Tehát a sztómákon át fertőző peronoszpórát nem lehet e készítménnyel megelőzni.

Emellett a K-vízüveg a létfontosságú káliummal is optimális (tehát nem túl nagy) mennyiségben látja el a növényt, ami az erős immunrendszerhez alapvető fontosságú.

A vízüveggel kialakult védőréteg nem akadályozza a sztómák mozgását és azok mozgása sem töredezi össze a védőréteget (ennyi rugalmassága van a vízüveg rétegnek) ugyanakkor egy vízüveges kezelés hatástartamát a levelek, bogyók növekedése sokkal inkább befolyásolja. Általában elmondható, hogy az intenzív növekedés időszakában 5 napnál tovább nem tart a folyamatos vízüveg réteg.

A szer nem szívódik fel.

A lúgos pH a lisztharmat és a botritisz számára kedvezőtlen. A peronoszpóra rajzóspórái ellen valóban a savas közeg jobb, de a vízüveg nem a peronoszpóra elleni kondícionálásra való. Arra a szintén hamarosan forgalomba kerülő Mycosin-Vin (alumínium-szulfát + növényi kivonatok) alkalmas. A kipermetezett K-vízüveg oldat pH-ja 10,5 körüli. 0,5%-nál nagyobb töménységben vegetációban nem használható, mert fitotoxikus lehet. Rügyfakadásig a 1,5-2%-os oldat nem okoz gondot a növénynek, de az általa kialakított filmréteg elpusztítja a spórákat, a tojásokat és a lágy kitinburkú kártevőket.

Mivel mi csak mezei forgalmazók vagyunk, atkák elleni teszteket nem végeztünk Magyarországon, viszont elfogadjuk a gyártó (Biofa AG) javaslatát és elfogadjuk a Dr Uwe Hofmann által a 90-es évek elejétől végzett vizsgálatok eredményeit. A vízüveg szőlő levélatkák elleni gyérítő hatása a Ny-európai öko szőlészeti gyakorlatban evidencia, ezért sem látjuk szükségesnek hazai vizsgálatok elvégzését. Ugyanakkor amikor forgalomba kerül, mi nem fogjuk az atkaölő hatását a szernek említeni, mivel ezt a hazai szabályozás tiltja. Aki akar utánanéz a külföldi gyakorlatban vagy szakirodalomban.

Kérdése a tiszta K-vízüveg atkák elleni hatására vonatkozik: a Ny-európai javaslat mindig nedvesíthető kénnel kombinálva javasolja a K-vízüveget áttelelő atkák gyérítésére, soha nem önállóan. A kén nagy dózisban (10-14 kg/ha) hatékony az atkák ellen, de pusztítja a ragadozó atkákat is (Typhlodromus pyri). A vízüveg a nagy kéndózis mérséklését teszi lehetővé, hogy ne legyen súlyosan toxikus a ragadozó atkákra.

csite 2010.05.06. 09:13:35

Köszönöm az utánajárást!

gardonyim 2010.05.06. 12:09:50

Akkor ezek szerint a Biocont forgalmazza már a K-vízüveget? Mert a honlapjuk alapján nekem úgy tűnt, hogy még engedélyezés alatt van, és nincs még forgalomban. (Más kérdés, hogy K-vízüveg akár vegyszerboltból is beszerezhető, kérdés csak a minősége lehet.)

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2011.04.22. 13:57:14

Szia RAMBO!

Vásároltam Thiovit Jet-et és a szaküzletben azt tanácsolta az eladó, hogy inkább felszívódó szerrel lenne érdemes kezdeni a védekezést (Topas) mert a növényben áttelelő gombák ellen a kontakt szerek hatástalanok. Nem értek hozzá sajnos, ezért kérdezlek mi erről a véleményed? Thiovit Jet vagy Topas legyen az első attak?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.04.23. 11:06:56

@ISándor: A növényben (pontosabban a rügyben) áttelelő gomba ellen a kontakt szerek tényleg hatástalanok, de amikor a hüvelykujjnyi hajtásokon megpróbálna kicsírázni, a Thiovitban lévő kén megöli.

A felszívódó szerek használatát lehetőleg arra az időszakra kell korlátozni, amikor már kontakt szerekkel a szőlő nem védhető meg. Csak ésszel! Ágyúval verébre nem lövünk!

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2011.04.23. 18:00:56

@RAMBO:
Nagyon köszönöm, akkor Thiovit Jet-tel kezdem a védekezést.

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2011.05.01. 10:15:35

Szia!

Bocs, hogy zavarlak, de én is permetezési kérdéssel fordulnék hozzád (kezdoborasz szerint ugyanis abban Te vagy a mágus!): az egyik egy nagyon egyszerű probléma (csak épp abszolút kezdő vagyok) - lehet-e (szabad-e) a ThiovitJet-et Championnal (réz) keverni?
A másik kicsit elméletibb: Elvileg csak ezekkel a szerekkel (vagy más csak kontakt, biogazdálkodásban is engedélyezett szerekkel elegendő lehet-e, s ha igen, hogyan lehet elegendő a védekezés? (Más szóval - és tudom, hogy a kereskedők azt fogják mondani, hogy nem érdemes, de - mekkora veszteségre számítsak, ha csak kontakt szerekkel akarom védeni a szőlőmet, és kb. 10 naponta tudok permetezni)
A harmadik kérdésem az lenne, botritisz ellen milyen kontakt/bioban_is_használható szert ajánlanál?

Előre is köszönöm!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.01. 18:18:38

@Gabssy:

1. A Thiovit keverhető réztartalmú szerekkel. Most még (kora tavasszal) nem kell rézzel védekezni.

2. Szokványos "bio" gazdálkodásban két elv érvényesül: zoospórákkal szaporodó gombák ellen (perenoszpóra, botritis) a nehézfémtartalmú szerekkel kell védekezni. Ilyen a réz minden változata, zink-, és mangántartalmú szerek. Ezek ellen 20-25 fok körüli, nedves időben kell védekezni, szinte rögtön az eső elállta után, ugyanis a spórák rajzásakor kicsapják annak fehérjeburkát, így hatnak.

Nagy melegben, száraz időben, amikor csak egyszer-egyszer esik az eső, akkor kell lisztharmat ellen védekezni, kéntartalmú szerekkel. Ilyen a mészkénlé, thiovit, stb.

Namost a bio védekezés megkívánja a fentiek miatt, hogy ott legyél a szőlőben. Ha elállt az eső, szépen ki kell ballagni a szőlőbe, és megpermetezni.

Ha te 10 naponként vagy a szőlődben, akkor bődületes szerencse kell ahoz, hogy bio módon megvédd a szőlődet: neked akkor a pogramszerű védekezést javaslom.

3. Rézoxiklorid, vagy rézgálic, vagy bordói lé.

basikele 2011.05.11. 21:47:30

Üdvözlöm!
Figyelemmel kísérem a permetezési menetrendben lévő tanácsait.Az adagolással hadilábon állok.A területem 2500nm.A topas egyszerű egy ampula/10L viz.A Thiovit jet 10L/30g.Ez eddig megy.
Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni.mivel vagy nagyon sok vagy nagyon kevés adag jön ki.Pl:Dithane Dózis kg/hl 0,2kg. Na most menyi is 10l vízhez?

Curzate R kg/ha 2,5-3,5 L/ha 800-1000.

20dkg tasak tartalma 600-700nm-re elegendő.Ezt hogyan tudom hogy hány liter a víz.
Elnézést a butaságaim ér,de akárhogyan is számoltam az adagot 10L vízre bontva sehogyan sem voltak valósak.
Kérem hogy ebben segítsen 10L víz/g
arányban.Előre is köszönöm.
Tisztelettel.M.F.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.12. 08:59:18

@basikele: valóban, vannak a kiskertekre gondoló csomagolások, amelyeken feltüntetik a 10liter vízhez adagolandó mennyiséget.

Más helyeken két számot szoktak megadni:
- az egy hektárra szükséges hatóanyagot
- és az egy hektárra szükséges hatóanyag kijuttatásához szükséges víz mennyiségét.

Tehát a példában említett Curzateból egy hektárra 3,5 kg kell, amit 1000 liter vízben feloldva kell kijuttatni. (A közös pont az egy hektár.) Átváltva a számokat: 3500 g / 1000 liter.

A képletet egyszerűsítve százzal: 35 g / 10 liter.

A négyzetméterre történő átszámítást szőlőnél figyelmen kívül kell hagyni, mert ezt összefüggő fedett növénytakaróra kell érteni (pl. gabonafélék), ezzel szemben a szőlő térállása (sortávolság és tőtávolság) telepítésenként más lehet.

basikele 2011.05.13. 06:00:54

@RAMBO: Köszönöm a válaszát és a dolgok helyre kerültek.
"DITHANE" mivel réztartalmú permetezhetek-e most vele peronoszpóra ellen és medig.
Tisztelettel:Mile Ferenc

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.13. 08:29:34

@basikele: a Dithane most megfelelő, Péter-Pál nap után (azaz a tetővágás után) már inkább a rézgálicot javaslom.

NaP · http://nagyek.blog.hu 2011.05.18. 14:53:07

Szia RAMBO!

Az Eclair-t rá lehet permetezni a virágzó szőlőre? Vagy csak már virágzás után permetezhetek vele?
De lehet, hogy túlaggódom a dolgot...

Üdv,
NaP

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.18. 16:26:13

@NaP: virágzáskor annyira nem jó ötlet permetezni, esős időben 20 fok fölötti meleggel sajnos mégis kell.

Az Eclair perzselő hatásáról nem tudok, a szőlő levelébe beszívódik, és ott fejti ki a hatását. Állítólag ez visszaveti a fotoszintézist, de szerintem ez vállalható kockázat.

hojo 2011.05.24. 15:06:38

Szia RAMBO.Segítséget szeretnék kérni.A Mecsek déli oldalán fekvő szölőt örököltem nagyapámtól,aki rezes lemosót majd dithane+karathe+karathan szerekkel permetezett augusztus végéig.Megállja-e a helyét továbbra is ez a kombináció vagy esetleg kiválltható.Kizárólag csak hobbi,1000nm területről lenne szó.Köszönöm.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.24. 15:12:05

@hojo: Szia!

1. A Karathe rovarölő szer. Szerintem semmi szükség nincs rá. Ha látod, hogy nyüzsögnek a gyapjaslepke hernyók a szőlődön, keress valami biológiai szert (Bacillus thuringiensis alapú készítményt, pl.: www.biocont.hu/index.php?m=bacillus-thuringiensis-keszitmenyek-dipel-novodor-69).

2. A rezes lemosót nem tudom értelmezni, szerintem kénes lemosó lehetett az áttelelő lisztharmat ellen. Nevikén, Thiosol, pl.

3. A Dithane-t én leváltanám sima rézgálicra a fürtzáródás utántól.

Jó munkát!

basikele 2011.07.28. 17:45:36

Üdvözlöm!
Most ezen időjárás után mit javasol a réztartalmú szerek mellé.Mivel a sok eső után az irsai olivér megreped és elkezd rohadni.Segítségét előre is köszönöm.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.07.28. 21:21:36

"Most ezen időjárás után mit javasol a réztartalmú szerek mellé.Mivel a sok eső után az irsai olivér megreped és elkezd rohadni.Segítségét előre is köszönöm."

Ezt szokták használni szürkerothadás ellen: www.bayercropscience.hu/webset32.cgi?BayerCrop@@HU@@32@@GOOGLEBOT

Fontos! A permetezés és a szüret között MINIMUM 14 napnak el kell telnie!

A bogyó kirepedésével nem lehet mit tenni, sajnos. Ha cseppet lisztharmatos volt a szőlő, a kirepedési hajlandósága nagyobb, mert a lisztharmat megkeményíti a bogyó héját, és az nem tud elég rugalmasan tágulni.

basikele 2012.03.05. 12:16:24

Üdvözlöm!
Most az oltása szeretnék tanácsot kérni, mert még soha sem csináltam.Tavaly szembesültem azzal a ténnyel, hogy 70-80 db szőlő tő vad alany.Be kell oltanom de még sohasem csináltam ilyet.Tud tanáccsal segíteni? Köszönöm!

Aurora21 2012.06.14. 11:35:59

Üdvözlöm!
Sokszor megfordultam már az oldalon, mint kezdő szőlő művelő és sok mindennel gazdagodtam olvasása közben...Örültem mikor olvastam az alábbi kérdést:
basikele 2011.05.11. 21:47:30
Üdvözlöm!Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni.mivel vagy nagyon sok vagy nagyon kevés adag jön ki.Pl:Dithane Dózis kg/hl 0,2kg. Na most menyi is 10l vízhez?
Curzate R kg/ha 2,5-3,5 L/ha 800-1000.
stb.

A Curzate- t eddig nem használtam, de a Dithane-t igen. Eddig én 20g /20l használtam. A válaszában a Dithane keverési aránya nem szerepel...Kérem írja meg jól adagoltam e a p.szert vagy csak szerencsém volt. A szőlőm gyönyőrű volt az elmúlt évben - igaz virágzás után beiktattam 3x Quadris-t, egyébként kontakt szereket használok. Válaszát előre is köszönöm és sok sikert, jó termést kívánok!A

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.06.15. 06:24:39

@Aurora21: Megnézem hétvégén a pincénél, van Dithane a mérgeim között, mert a neten csak ostoba infókat találtam róla. Most a legvalószínűbbnek a 20gramm/10 liter dózis néz ki a 45 WP kiszerelésből, de hétfőn pontosítok.

Novinszki István 2013.04.30. 11:04:21

Mit csináltam rosszul ?
Reggel 6h-kor permeteztem a szőlő lugast thiovit jet-tel,12fok volt.A szakirodalom
szerint "kisleveles"állapotban 10-12dkg./
10l vizes dózis sem perzsel (lisztharmat,
és atka ellen).Nos estére már látszott ,
hogy perzsel.A permetezést követően egész-
nap százágra sütött a nap .Lehet,hogy csak
este lett volna szabad permetezni?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.04.30. 14:13:09

@Novinszki István: A perzselés nem csak a hőmérséklettől függ, hanem az UV sugárzástól is. Ez okozhatta a perzselést. Kénnel jobb borongós időben vagy este permetezni.

Ezzel együtt ELMÉLETILEG ha megszáradt a szer (ami ilyen melegben azonnal megtörténik) utána már nem szabadna perzselnie.

Ezzel együtt ne aggódj, két héten belül rendbe jön a szőlőd.

Novinszki István 2013.06.10. 18:48:45

Mi lehet az oka ?
Van a kertben egy sor lugasszőlő .Többek
között egy Néró .Virágzás után egy szem
bogyó sem kötődött , a száraz virágot meg-
dörzsölve csak a fürtkocsány marad . A mellette levő tőkén minden hibátlan ,re-
kordtermés lesz , az összes többin szin-
tén .Trágyázva ,permetezve rendesen volt .
Permetezés : Shavit F+ Folicúr Solo :4x ,
+Danadim Progress virágzás előtt 2x .
A szőlő kb .4.-éves , jó kondícióban
van , tavaly már szép termés volt raj-
ta . Ha ez jövőre is így lesz , akkor
kivágom , lecserélem pl. egy Zalagyön-
gyére . Azokon most 2-3 fürt van haj-
tásonként remekül kötődve .
Szóval : tanácstalan vagyok .

Novinszki István 2013.06.11. 06:43:00

@RAMBO: Köszönöm a választ . Létezik ,
hogy a négyszeri Shavit F-es permetezés
nem védte meg a peronoszpórától ,az ösz-
szes többit viszont igen ?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.06.11. 08:41:28

@Novinszki István: A virágzás előtt mennyivel permeteztél Shavittal? (Nálunk most virágzik a szőlő. Te hol gazdálkodsz?) Egyébként a Néró mintha perenoszpóra rezisztens fajta lenne, tehát tényleg ez fura történet.

Novinszki István 2013.06.11. 10:18:38

Ismét köszönöm a válaszodat . Cegléd külső
kerületében ,kertvárosi részben lakom .Egy
déli fekvésű kertről van szó , az északi
oldalon magas téglakerítéssel / visszaveri
a meleget /.Össz. 17 tőke lugasszőlőm van,
a Néró pont a kerítés előtt. Az összes szőlő elvirágzott már egy hete kb. Itt
minden korábban van . /Volt 800 négyszö-
göl hobbykertem is sokkal több szőlővel ,
őszibarackossal de az egészségem megromlása miatt eladtuk /.
Az utolsó "Shavitos" permetezésem virág-
zás előtt volt közvetlenül . A permetezések között a 10 napot betar-
tottam . A "MAHUN ,Shavit-F-Gomgaölő-
szer-termékek" oldalról másolva
:"Virágzás alatt is felhasználható a
szer a hasznos élő szervezetek veszé -
lyeztetése nélkül ". Azóta már /áttér-
ve a köv. 3 permetezést illetően a
Ridomil Gold Plus 42,5 wp-re/ permetez-
tem egyszer . Azthiszem mindent leír-
tam:üdvözlettel :Novi .

danix 2014.05.23. 21:43:50

Szia!
Új telepítésű szőlőt mikor mivel érdemes permetezni?
Köszi,
Attila

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.05.27. 10:03:01

@danix: mint a felnőttet, de fontos, hogy tovább! Ugyanis a később kihajtó új telepítés még augusztusban is nagyon fogékony a lisztharmatra, ami beteheti az ajtót a jövő évi kihajtásának!

bakatorro 2015.05.13. 07:19:27

szia Rambo! segítségre volna szükségem.
takácsatka invázió ellen volna valami kevésbé gyilkos módszered?
előre is köszönöm a segítést.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.05.13. 09:26:20

@bakatorro: Két lehetőséged van:

- a biológiai védekezés (ezzel kicsit megkéstél): biocont.hu/termek-kategoria/ragadozo-atkak

- és a nem biológiai, állítólag specifikus akaricid (atkaölő) használata: www.agrochemie.hu/index.php/hu/atkaoel-szerek/3-flumite-200

Gabros 2015.05.27. 12:58:18

Kedves RAMBO!

Eclairrel szerettem volna virágzás alatt permetezni a szőlőt, de sehol nem kaptam. Helyette Cabrio Top-ot sikerült beszereznem. Azt szeretném kérdezni, hogy kell-e mellé kiegészítő szer vagy ez önmagában elég?
Köszönöm szépen a segítséget

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.05.28. 08:43:32

@Gabros: önmagában nem igényel kiegészítést - de némi bór lombtrágya segít az immunrendszernek.

Genom66 2015.06.03. 08:11:43

@Gabros: Annyi kiegészítést még had tegyek: jó, hatásos készítmény a Cabrio Top, viszont kén kiegészítés nélkül kissé kockázatos, mert már elég régen megtalálták az erre rezisztens lisztharmat törzset. A gyártó is már hosszú évek óta így javasolja (+ 0,3 % Kumulus, vagy Thiovit, stb. hozzá).
Az említett bór lombtrágya főlet a virágzást, termékenyülést segíti ilyenkor, hiányában kedvezőtlen a pollen "csírázása", azaz rossz kötődést eredményezhet.

jorgecosta 2015.06.07. 20:26:44

szia Rambo,

idén kezdtem el Csopakon szőlészkedni, és abszolút kezdőként lenne kérdésem.

eddig még teljes homályban voltam a permetezéssel kapcsolatban, és most sem tudom, hogy ha még nem permeteztem a Topas+Ridomil kombinációval, akkor még megtehetem vagy egyből a Quadrisszal kellene kezdenem? olaszrizlingem van, és múlt héten még úgy tűnt, nem virágzott, de azóta eltelt némi idő, csütörtökön látom majd legközelebb a tőkéket.

próbálom a gyártó honlapján lévő leírásból kihámozni, de egyáltalán nem világos, mi a különbség a quadris és a másik kettő kombinációja közt? az utóbbiak agresszívebb szerek, hogy virágzáskor már nem javasoltak?

kösz a segítséget, üdv,
balázs

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.06.08. 08:41:15

@jorgecosta: Nincs olyan szabály, hogy mivel kellene kezdeni. Van bármilyen lisztharmat, perenoszpóra fertőzésre utaló jel a szőlőn?

Ha nincs, akkor javaslom a "gyengédebb" szerek használatát, azaz a Quadrist Thiovit kiegészítéssel. (Estefelé, erős napsütés után, vagy kora reggel.)

Erős felszívódó szerrel nem feltétlenül kell preventíven (megelőző jelleggel) permetezni, elég akkor, ha van fertőzésre utaló jel a szőlőn.

jorgecosta 2015.06.08. 09:08:24

@RAMBO: köszönöm, akkor a quadrisszal kezdem.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.06.08. 10:04:51

@jorgecosta: És Thiovittal. A Quadris magában nem elég lisztharmat ellen.

jorgecosta 2015.06.08. 10:21:43

@RAMBO: rendben, Thiovitot eddig is használtam, most se hagyom ki.

Tibi És Évi Szőnyiék 2016.05.04. 16:42:21

segítsen nekem valaki,hogyan kell elkezdeni a szölő permetezését.kezdő vagyok!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.05.04. 21:46:34

@Tibi És Évi Szőnyiék: Ezt hogy érted?

1. Permetezőgéped van? Vegyél!

2. Vegyél permetszert a kertészeti boltban!

3. Mérd ki a tasakon szereplő szükséges mennyiséget és keverd el 10 liter vízben. (Rézgálic + Thiovit legyen az első permetezés!

4. Vegyél fel zárt ruhát és egy pormaszkot!

5. Szépen sétálva fújd le a szőlőt a permetszerrel! Mintha festéket fújnál nagyon vékonyan.

6. Ha befejezted, mosd el a cuccaidat! Fürödj meg és moss hajat!

Zolti58 2016.06.01. 19:35:23

Szia Rambo!
Ránk maradt apósom szőlője,kezdő vagyok. Az lenne a kérdésem,szőlő virágzásakor permetezhetek-e valamivel? (A permetező kannán kívül)
Van valami kombinált, nem túl drága szer? 15-20 literrel le tudok permetezni alkalmanként.
Köszi a választ!
Üdv

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.06.01. 19:53:34

@Zolti58: Pont virágzáskor nem a legjobb permetezni, de lehet.

HA NEM biogazdaként tolod a funkyt, akkor javaslom a Quadris+Thiovit kombót,

HA a felszívódó szerek ellen vagy, akkor Champion+Thiovit legyen a permetlében.

Ezek kaphatók ilyen pici tasakokban is, kimérve 10 liter vízhez.

Zolti58 2016.06.01. 20:46:53

@RAMBO: Köszönöm a gyors választ,ez a Quadris jó választás lenne, csak qrva drága még a 2 dl-es is. Utánajárok, nincs-e ampullás kiszerelésben. Thiovit Jet meg van is!
Mégegyszer köszi!
Üdv

aaabor 2017.05.14. 18:36:58

@RAMBO
Szeretnek tanacsot kerni
az elso permetezes majus 9 volt Antracol + Thiovit+ Faster

a kovetkezot majus 20 akarom (hogy a harmadik permetezes viragzas elejere esen vagyis junius 1 korulire es akkor Cabrio Top-al )

ezzel a kombinacioval akarom majus 20 -an Shavit + Flacon + Cropmax nem tudom thiovitot vagy egyebb szert adjak meg hozza?

koszonom elore a valaszt

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.05.14. 22:49:30

@aaabor: Nézd, nem akarlak tévútra vezetni, de a permetezést az időjárás függvényében javaslom elvégezni. Amíg nincs különösebb fertőzés, addig NE használj felszívódó szert. Tudom, ezt mondják - de ők permetszert akarnak eladni, persze, hogy ezt mondják.

Amíg esik az eső májusban, permetezz simán Thiovit + Champion kombóval, és virágzás előtt mehet neki a Cabrio Top vagy a Quadris+Thiovit.

Ha látsz itt-ott olajfoltot a levélen, vagy lisztszerű bevonatot egy-egy szőlőszemen, akkor menjenek neki a vadabb felszívódó szerek júnus-júliusban. De május elején felszívódóval permetezni szerintem felesleges.

A Faster nevű szert nem ismerem.

Ne parázd túl! :)

aaabor 2017.05.15. 19:38:45

@RAMBO: A faster moly ellen van

Viragzas kozben igy gondoltam amugy hogy
Cabrio Top + Cumulus ra 10 -12 napra
Vincare vagy Mildicut + Topas vagy Orius (az Orius hatoanyag szempontjabol olyan mint a Folicur Solo) ra 12 napra ujbol Cabrio Top + Cumulus utana majd Curzate F + Topas vagy Topsin + Cropmax

es utoljara Mildicut + Topsin

A masik nagy problema mostmar azokkal kell dolgozak amiket felvasaroltam mert gondolom ha lejar a garancia utana mar nem jo a permetszer
iden keszitek naplot es jovore ha idod engedi segithete megszervezni ugymond a modositasokat es akkor majd ugy szerzem be a permetszereket a kovetkezo evre

vagy ha lejar a garancia utana is felhasznalhato a permetszer csak gyengebb a hatoanyagja?

aaabor 2017.05.19. 12:40:36

@aaabor: Rovidebben:

Cabrio top melle mehet a cumulus vagy jobb csak magában? (ez lenne junius 1 korul)

A kovetkezonel junius kozepen melyik lenne jobb a vincare vagy mildicut es Orius vagy Topas?

es az utolso kerdesem van par szer ami fel eve lejart a garanciaja azok jok vagy egyaltalan nem jok mar?

Huvos szaraz helyen volt tarolva es mind zarhato csomagolasban
Udvozletem es koszonom az eddigi valaszt segitseget tanacsot!

aaabor 2017.05.22. 13:33:00

Cabrio top melle mehet a cumulus vagy jobb csak magában? (ez lenne junius 1 korul)

A kovetkezonel junius kozepen melyik lenne jobb a vincare vagy mildicut es Orius vagy Topas?

es az utolso kerdesem van par szer ami fel eve lejart a garanciaja azok jok vagy egyaltalan nem jok mar?

Huvos szaraz helyen volt tarolva es mind zarhato csomagolasban
Udvozletem es koszonom az eddigi valaszt segitseget tanacsot!

bakatorro 2017.06.09. 08:13:04

szia Rambo!
a szőlős fórumon is bekérdeztem, s mivel hitetlen kutya vagyok, megkérdem Tőled is: szabad-e permetezni virágzáskor? köszi.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.06.09. 12:01:16

@bakatorro: Szabad.

Vannak, akik "tapadásfokozót" használnak, ez valami csirizes szarság, ami - lényegében - lemoshatatlanná teszi a permetszert. (Apósomnál láttam ilyet, még mielőtt segíteni kezdtem neki, onnan tudom.) Na ilyen izét ne tegyél bele, mert az leragasztja virágzatot. Azon kívül mormális töménységben lehet permetezni.

Kénnel külön vigyázni érdemes, hogy nagy melegben ne égesse meg a virágzatot, mert az érzékenyebb, mint a levélzet.

regruta 2021.09.03. 15:44:37

Szia!

A tanácsodat szeretném kérni.
Vettünk egy kicsi zártkerti ingatlant a Balaton felvidéken, amihez tartozik kb 600 négyzetméter vegyes fajtájú szőlő. Nekem sajnos semmilyen tapasztalatom nincs a szőlő művelésben, kisgyermekként voltam szüreten utoljára, de szeretnék bele tanulni.
Július közepén léptünk birtokba, akkor bementem az Agrokerbe, megkérdeztem, hogy mivel szokás ebben az időben szőlőt permetezni.
A kezembe nyomtak egy üveg Quadrist, hogy ezzel nyugodtan permetezzek kétszer.
Én sajnos későn találtam rá a blogodra, így bízva a tanácsukban permeteztem egyszer július végén és egyszer augusztus utolsó napjaiban.
Most olvastam az írásodat. Látom, hogy nagy butaság volt hallgatni a "szakemberekre".
Véleményed szerint lehet ebből még iható bor? Vajon teljesen megöltem a szőlőn lévő gombákat? Beindulhat így az erjedés? Fajtaélesztőt kell használni?
Tanácsodat előre is köszönöm!
Üdv
Nagyon szemléletes a blog stílusa, azóta

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.09.09. 10:04:05

@regruta: Javaslom, hogy vegyél fajtaélesztőt valamelyik borászati boltban, és tegyél mellé tápsót is, mert idén borzalmas aszály volt, ilyenkor kevés a N a mustban.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása