Zöldbe fás oltás

A metszéskor leszedett vesszőket nylonzacskóban lezárva, hűtöben kell tárolni az oltás idejéig. Így nem száradnak ki, és a rügyek is téli álomba merülten maradnak. Az oltáshoz a vesszőket fel kell darabolni úgy, hogy minden csapon egy rügy maradjon.

 

Annak a tőkének a törzsét, amit tavasszal át szeretnénk oltani, a talajtól kb. 40 cm magasan el kell vágni, és az alvórügyekből kihajtó hajtásokat szépen meg kell kötözni a karóhoz.

 

Az oltás folyamata

1. A tőke több hajtást is hozhat, ezek közül ki kell választani azt, amelyikbe oltani kívánunk.

 

A kiválaszott hajtást abban a magasságban kell elvágni, ahol annak a közepe zsenge, lédús, szinte zselés állagú.

2. A csapot ék alakúra kell hegyezni úgy, hogy a vágási felület teljesen egyenes legyen.

3. A levágott zöld hajtást úgy kell középen behasítani, hogy a nóduszig (csomópontig) érjen a hasíték, és az kifaragott felületeket a zöld hajtás eltakarja.

 

Ezután a megfaragott csapot a hasítékba kell illeszteni, majd a tetejét gyengédem meg kell kocogtatni, hogy az ék belefeszüljön a zöld részbe.

4. Az oltószalagot meg kell húzni (nyújtani), így mivel az összeugrik, betekerés után szorosan fogja tartani a csapot.
5. A nódusztól a hasíték csúcsa felé haladva kell elkezdeni az oltás körbetekerését. A szalagot egy ujjal mindíg tartani kell, és minden tekeréskor egy cseppet meg kell nyújtani, a már említett összehúzódás miatt.
6. Az oltást szorosan és feszesen be kell tekerni, nehogy kiszáradjon, majd a szalag végét vissza kell bújtatni az utolsó tekerés alá.
7. Az oltás végén az oltványt a képen látható hurkos kötéssel meg kell kötözni.
2010.06.27. 21:50
Címkék: tanácsadás

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr22114518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2010.09.15. 13:01:15

Szia Rambo!

Bocsánat a "láma" kérdésért, de mikor vágod el "annak a tőkének a törzsét, amit tavasszal át szeretnénk oltani"? Tavasszal a rendes metszés idején, vagy máskor?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.15. 13:04:58

Nagyon korán tavasszal (kb. március legeleje) kell elvágni, mielőtt a rügyezni kezdene a tőke. Akkor a tavaszi nedvkeringés megindulásakor a tőke tövében lévő alvórügyek indulnak meg - és pont ezt szeretnénk.

Ohmygod 2011.01.09. 13:52:18

Üdv!

Hol lehet ilyen rugalmas oltószalagot beszerezni?

maki60 2011.02.01. 23:57:32

Szia!
Meg tudnád adni annak a pécsi boltnak a címét, ahol kapható az oltószalag? Már régóta keresgélek a neten, de nem találok semmi hasznavehető infót. Kösz előre is.

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2011.05.13. 22:20:53

@maki60: Egy villány-siklósi üzletről biztosan tudom, hogy van nekik (nekem onnan hozták): bi-bor.hu
Nézz körül, amúgy is jó üzletnek tűnik... :-)

DarvasBJ 2012.05.06. 20:52:33

Üdv,
oltószalag helyett csövet is használnak. Ilyen csövet/tubot szeretnék venni, tudtok ajánlani egy boltot?? (Nyíregyháza- Bp. vonalon (Eger is jó)).

Köszönöm előre is.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.05.06. 20:58:28

@DarvasBJ: Én oltócsőről még nem hallottam.

HZoli15 2012.08.02. 07:56:03

Üdv,

nekem az lenne a kérdésem, hogy kb. meddig kell rajtahagyni a kötést? Mikor lehet levágni, hogy ne törjön el az oltásnál, mondjuk egy erösebb szélnél?

Köszönettel.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.08.02. 08:46:00

@HZoli15: Akár gumival, akár oltószallaggal oltasz, NEM kell külön levágni a kötést, mert a napsugárzás hatására elbomlik az anyag, és lefoszlik magától.

De ha véletlenül még a második évben is rajta lenne, akkor már le lehet fejteni róla (kézzel lemorzsolni), nehogy belenőjön a kialakuló tőkeszárba a kötés. Ez csak az oltószallagos esetben értelmezhető, a gumi előbb lepottyan.

benczei · http://www.benczebirtok.hu 2013.07.17. 18:39:24

Üdv, nagyon jó a blog, gratulálok, sokszor olvasom! :) Mi a Szent György-hegyen most zöldoltást (zöldbe zöld) végeztünk, úgy tűnik, hogy elég jó fakadási aránnyal. Mi a véleményed, a rendelkezésre álló alapanyagot és lehetőségeket leszámítva, melyik lehet az eredményesebb, költséghatékonyabb megoldás? Ha van esetleg számottevő különbség. Köszi!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.07.18. 15:36:17

@benczei: Zöldbe zöld oltást még sohasem csináltam. Szerettem volna kipróbálni, de nem igazán tudtam. Így erről nem tudok nyilatkozni.

A zöldbe fás oltás eredési aránya változó, 50-90% körül volt nálam, fajtánként is más, évenként is más. Szerintem ez bizonytalan, még ha a legbársonykezűbb oltóasszony csinálja is.

De nem is az oltás éve a lényeg, hanem a rákövetkező tavasz. Akkor dől el minden: nekem ujjnyi vastag hajtások fagytak el teljesen. Az előző évben átoltott kb 150 tőkéről kihajtott 5-10 darab! Na ez atomgáz tud lenni.

A telepítést tartom a legjobbnak, fura, de talán az egy éves, visszaviaszolt oltvány eredési hányada a legjobb (95% fölött) a leveles konténeres oltványé (az idei tapasztalatok alapján, amikor valami titkos féreg foga rág az oltványokon) 85-90% körül van.

Szóval én - a lehető legkeesebb egyetetés, legkevesebb tökölés elve alapján - inkább telepítenék, szabadgyökeres kétéves szőlőt, mintsem átoltanék. DE mivel oltványt szerezni nagyon nehéz, ezért szükség van az átoltásra is - mert ahoz csak csap kell, és nem oltvány.

Árban sztem ugyanott vagyunk.

benczei · http://www.benczebirtok.hu 2013.07.29. 08:36:00

@RAMBO: Igen, értem, hogy mire gondolsz. Nekünk ez az első átoltásunk, de most már hónapok óta hetente járjuk át, nagyon macerás, úgy érzem sokkal több munka van ezzel így, mint a telepítéssel, és akkor még itt lesz a tél, beérnek-e a vesszők annyira, hogy átvészeljék? Egyszóval a kezdeti lelkesedés után kezdek én is ezzel a gondolattal azonosulni. :) Köszönöm a megerősítő választ!

Dezső Gombos 2014.08.25. 16:27:08

A fák oltásánál én oltószalagnak, villamos szigetelő szalagot szoktam használni 100%-os eredménnyel.Szerintem ennél minden más csak rosszab lehet, még oltóviaszozni sem szoktam, mert légmentesen tekerem kőrbe egymenetben az alanyt és oltóvesszőt.

Racz Ferenc 2016.04.11. 10:43:05

Ifjúkoromban, amikor még a kötözőanyagból is hiány volt, rafiával és műrafiával is kötöztem zöld oltásokat kitűnő eredménnyel. Valami kis idővel tovább tartott, de az eredményt nem befolyásolta. Legfontosabb volt az intenzív növekedési időszakban elvégzett munka. A tökéletes forradás után egyszerűen borotvapengével felvágtam a kötést, így magától is lehullott.

Racz Ferenc 2016.04.11. 10:49:02

@Racz Ferenc: Ma is műrafiát használok a szemzéseimhez, közel 100%-os eredménnyel. Eredés után hátoldalon felvágom a kötést pengével.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása