Permetezés eszközei

Ez a post arról szól, hogy miként végezzük úgy a permetezést, hogy az a lehető legkisebb környezeti terhelést okozza. Pár egyzserű szabály van, amit érdemes megtartani, ha abban a boldog tudatban szeretnénk álomra hajtani fejünket, hogy unokáinkra nem rosszabbul hagyjuk a környezetünket, mint ahogy mi megkaptuk.

 

Permetező gépek

 

A permetezés eltérő gépeket igényel a szőlő vegetációs periódusainak megfelelően. Szerintem legalább kétféle permetezőgéppel kell rendelkeznünk: egy kézi hajtású háti permetezővel, amit akkor kell használni, amikor még nincs, vagy alig van levél a szőlőn, és egy motoros permetezővel, amit akkor használunk, amikor már záródott a lombfal.

 

Kézi hajtású háti permetezőgépek (példák a netről)

 

Lemosó permetezéskor a  csak annyit kell pumpálni a kézi hajtású permetezőt, hogy a éppen szórni kezdjen a fej. A szórófejet a vessző fölött kb. 10-15 cm-re kell tartani, és annyi permetet kiszórni, hogy a vesszőn megfollyon a permet. A tőkefejet (tőkekart) és a szárat is meg kell locsolni, ugyanis a kéregbe bújva telelhetnek át egyes rovarkártevők. (Olaj tartalmú lemosó permetezéskor ezek az ízeltlábúak megfulladnak az olajbevonat alatt.) Mivel ez a permetezés a normál hatóanyagtartalom 3-5-szörös töménységével történik, ezért barkásodás előtt kell kijuttatni a szert, egyébként megperzselheti a rügyeket. Éppen a töménység miatt próbáljuk meg a lehető legnagyobb gondossággal kijuttati a szert, mert a talajba kerülve jobban terheli a környezetet.

 

Amíg a lombfal nem záródott, addig célszerű a kézi hajtású permetezőt használni. Amikor leveles szőlőt permetezünk, a pumpát addig kell hajtani, amíg a szórófej a lehető legjobban nem porlasztja a permetet. A "permetezés" szó jelentésével nem árt tisztában lenni: nem az a cél, hogy a növény elázzon a permetben. Sőt, ez kimondottan nem kívánatos. Amikor ugyanis a levélen folyik a permet, a száradás tovább tart. Mivel többségében ülepedő oldatokkal permetezünk, ezért a levél alsó részén, egy (vagy több) nagy csöppben gyűlik össze a hatóanyag, ami vagy rászárad a szőlőre (ilyenkor előfordulhat, hogy a permet megperzseli a levelet) vagy lecsöppen, azaz a hatóanyag kárba vész. A jó permetezéskor a levél szinte azonnal megszárad, apró, tűszúrás-szerű pöttyöcskék látható a levélen. A kontakt szerek ező után így egyenletesen oldódnak efl a levél felszínén, mindenhol meggátolva a rajzóspórák bejutását a levélbe, a felszívódó szerek pedig egyenletesebbben - így hatékonyabban - jutnak a levélbe.

 

Kordonművelésű szőlőnél mindkét oldal megpermetezésével szinte teljes védelmet tudunk adni a szőlőnek, egészen addig, amíg a fattyúhajtások 2-3 leveles állapotot el nem érnek - ilynekor át kell térni a háti motoros permetezőre. Fej- és bakművelésú szőlőnél ez az első kötözés után ajánlott, amikor a tőke belseje páradús környezetet tart, de a permet csak a levelek külső oldalát éri.

 

Motoros háti permetező (nekem is ilyen van)

 

A motoros háti permetező egy vastag csövön nagy erővel fújja a levegőt (mint egy bazinagy hajszárító) amely légáramba egy vékony csövön folyik a permet. A permetlevet a légáram egészen apró, szinte ködméretű cseppekre bontja, és a ráhordja a növényre. Hatalmas előnye, hogy a nagy erejű levegő megforgatja a leveleket, és a növény belsejébe is behordja a permetet.

 

Nagyobb birtok esetén a háti permetezés nem elég gyors. Gyorsan felmelegedő nyári napokon még kisebb szőlőben sem lehet az ideális hűvös szőlőben elvégezni a munkát, még nagyon korai keléssel sem, ilyenkor csak traktorral vontatott, vagy arra szerelt axiálventillátoros permetezővel lehet permetezni. Rossz időben, amikor éppen csak egy pár óra áll rendelkezésre a növényvédelemre, ugyanez a helyzet.

 

Függesztett permetező adapter

 

A permetező adapter lehet függesztett, vagy vontatott. A működési elvük ugyanaz: a ventillátor szélvihart kavar, ami átfogatja a szőlő leveleit, és az örvénylő levegőbe porlasztott permet egyenletesen takarja a növényt.

 

Vontatott permetező adapter - avagy ágyúval verébre

 

 

Mire kell odafigyelnünk a permetezéskor?

 

Mindenekelőtt: mérgekkel dolgozunk. Hiába van ráírva, hogy nem mérgező, vagy gyenge méreg - nem véletlenül nem keverik bébiételbe őket. Csak vizet igyunk, és ne dohányozzunk permetezés közben, és lehetőleg ne tartsunk étkezési szünetet se. Mindenképpen használjunk védőfelszerelést. Sima kontakt szereknél elegendő a pormaszk, de felszívódó szereknél mindenképpen a szénszűrős permetező maszkot tegyük fel. Mindig használjunk védőszemüveget, és permetező kezeslábast (ez egy fehér ruha, amelyet a Manfred Man tett népszerűvé - az OBI áruházban is kapható). Permetezés után lehetőleg azonnal fürödjünk meg, hajmosással egybekötve.

 

Nem csak magunkat, de a környezetet is meg kell védenünk a vegyszerektől. Háti permetezés esetén mindig a permetezőgép tartályában keverjük a szert! Ki kell mérni a 10-15 liter vízhez szükséges hatóanyagot, törzsoldatot készíteni belőle, és azt beleönteni a tartályba, majd feltölteni esővízzel. Ezután a motoros permetező csapján ki kell engedni a permetcsőből a tömény permetszert, és vissza kell tölteni a gépbe - így azonos töménységű oldatunk lesz. Az utolsó sorok megbecsülhetők, tehát ki lehet számolni, hogy mennyi vegyszer kell pontosan, hogy lehetőleg semmi ne maradjon. Ha csak lehet, ne kelljen kiönteni permetet! ugyanazért nem szeretem azt, ha a benzineshordóban keverik be a permetlét, és onnan merik a gépbe.

 

Mindig a megfelelő méretű gépet használjuk! A halálom, ha traktorral végzik a lemosó permetezést, vagy ha hüvelykujjnyi hajtásokat permeteznek motoros permetezővel.  Tudom, hogy akinek kalapácsa van, az mindent szögnek néz, de a termőtalaj felső rétegére juttatott folyamatos permet túladagolás elöli a talajlakó hulladéklebontó élőlényket (szaprofiták) ami csökkenti a felvehető tápanyag mennyiségét. Ugyanazért ne használjunk gyomirtót és rovarölőt se.

 

Csak akkor permetezzünk, ha kell! A programszerű védekezést akkor érdemes használni, ha nem vagyunk a szőlő közelében. Azonban az időjárás előrejelzések, valamint a növényvédelmi riasztások figyelemmel kísérésével el lehet dönteni, hogy a program mely elemeit lehet elhagyni. Ha pl. nincs erős lisztharmat fertőzés az előző évben, akkor a lemosó permetezés kihagyható. Ha a levegő hőmérséklete tartósan 20 fok alatt marad, nem kell halálba aggódnunk magunkat a lisztharmat miatt. Száraz időben bátran hagyjuk abba a perenoszpóra miatti homlokráncolást.

 

Valamennyire értenünk kell a növényvédelemhez. Különösen akkor igaz ez, ha a növényvédelmet rábízzuk valakire. Beszéltem olyan megbízottal, aki szartól a rakétáig mindent összekevert a permetlében, több, hasonló hatóanyagú szert is. Egyes megbízottak inkább mindennel permeteznek, mint ésszel, mert egyrészt a megrendelő kifizeti a vegyszereket, másrészt őt akkor nem vonják felelősségre, ha a szőlő egészséges. Ez azonban csak a látható egészség, valójában a növény rengeteg felesleges vegyszert volt kénytelen "benyelni".

2010.04.19. 11:34
Címkék: tanácsadás

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr631933830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.04.20. 10:35:15

Bárcsak minden szőlőművelő elolvasná ezt, főleg fater...

t f 1 (törölt) 2010.04.21. 12:43:48

Ágyúval verébre?
Csúzlival elefántra-mondaná egy 100 hektáros gazda :)

Zoli a séf 2013.12.01. 20:23:16

Rambó! Ismered a Maruyama ms 100e permetezőt? Milyen? Megfelelő nyomást, szórásképet ad? Használtad,-próbáltad- már, Te vagy ismerettségi körödben valaki?
Nekem ajánlottak egyet, és nagyon tetszik, hogy nem nem kell a hátamon cipelni a dög nehéz apparátot, és nem a fülembe duruzsol a kétütemű erőgép.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.12.02. 06:35:45

@Zoli a séf: nem láttam ilyet működés közben. Nekem Stihl háti volt, de betörtek és elvitték.

fa_design 2018.01.15. 20:16:09

Azért én nem hagynám ki a sorból a telepíthető permetezőket sem. www.permetezoshop.hu

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása