Bor szivattyús fejtése

Megforrt a rizling, eljött az ideje az első fejtésnek. Ilyenkor a bor még tejszerűen fehér, de a durvaseprő már leülepedett az aljára. A durva seprőről lefejtés nagyon fontos, mert abban olyan bomlási folyamatok indulhatnak meg, amelyek nem hatnak kedvezően a bor ízére.

Fejtés szivattyúval


A munkát idén szivattyú is segítette, lehetővé téve a zárt fejtést.

A nyílt fejtést egy korábbi postban már leírtam. Az eljárásnak az a hátulütője, hogy a bor túl sokat érinkezik a szabad levegővel, ahol sok illatanyagot veszít. A szivattyú lehetővé teszi, hogy a bort közvetlenül át fejtsük át egyik hordóból a másikba, ami minimálisra csökkenti a levegővel való érintkezést.

Idén - elsősorban Rostival és a Juhász Attilával történt beszélgetések hatására - a bort finomseprőn tartom kén nélkül kb. Karácsonyig. A seprőt - amilyen gyakran csak tudom (vagy amilyen gyakran anyu tudja) - felkavarjuk, hogy az almasavbontó bacik mindenhová eljussanak a borban. Karácsonykor kap ként, és akkor lesz a második fejtés.

Most rendben áll a pince, üres hordók lekénezve, teli hordók feltöltve (bár a dátumot elírtam, azt hittem egy héttel korábban van).

Battonage - a bor finomseprőn, fahordóban érik

 

Tapasztalatok a szivattyúval

 

Amikor összeszereltem és kipróbáltan nem működött. Gondoltam, hogy fals levegőt kap valahol, azért nem szívja fel a bort. Öntöttem mosóvizet a csövébe, azonnal ki is derült, hogy hol van a szivárgás: ahol kifolyt a víz.

Fontos!

  • A bilincset nem lehet csavarhúzóval annyira meghúzni, hogy légmentesen zárjon, csak csavarkulccsal. Amint megszorongattam a bilincseket, a szivattyú gyönyörűen működött.
  • A szivattyú megszorított bilincsekkel sem feltétlenül képes önfelszívni a bort, ha a szivattyúház üres. Tehát a szivattyúzás legelején öntsünk egy lopónyi bort a szivattyú csövébe, és csorgassuk le a szivattyúházig! Ezután nem jelent problámát a szivattyúzás.

Sajnos hordót mosni még így is nekem kell.

 

2007.10.14. 21:30

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr101357412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosti 2007.10.14. 21:30:00

Ez (amit írtam)kicsit félreérthető; tehát nem az almasavat kell felkeverni, hanem az elhalt élesztőket, amik fehérjében dúsak és bőséges tápanyagot biztosítanak az almasavbontó bacik számára. De ehhez szükség van még megfelelő hőm-re (min. 16 fok) ill. adott pH-ra, alacsony kénszintre is.

Rosti 2007.10.14. 21:30:00

Annyi kiegészítés, hogy a felkeverés elsősorban az elhalt élesztőgombákat teszi hozzáférhető tápanyaggá az almasavbontó bacik számára; az almasav az amúgy is a borban van, csak a tápanyagot adjuk még mellé. Plusz egyéb izkomponensek is bekerülnek. Javaslom, azért kóstolgasd, amikor helyben vagy, nehogy túl élesztős legyen a bor íze... Más, látom a szivattyút (egyébként miért nem jelenik meg az októberi összes poszt? 3at látok csak, nem 5 db van?) annak a szűrő részét is használtad, tehát volt szűrőpapír a rétegek között, vagy nem?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.10.14. 21:30:00

Az első fejtés a durva seprőről történő lefejtés. (Ez volt most.) Ez csak sár, piszok, ami tartalmaz szerves anyagokat, ami romlásnak indulhat, ezért ezt egy az egyben ki kell önteni.

Ami a mostani tejfehér borban van, az a finomseprő. Előbb-utóbb ez is leülne (mindenféle derítés nélkül Karácsony körül) de ezt rendre felkeverjük. Nekem csak hetente van módom felkeverni, az nagyok (pl. Juhász Attila) naponta felkeveri.

Ez azért kell, mert a finomseprő nyálkákból és elhalt élesztőgomba-fonalakból áll, ami kiváló táptalaj az almasav-bontó baktériumoknak. A felkeveréssel ezek a bacik bőségesebben jutnak almasavhoz, amit tejsavvá bontanak - ezáltal a bor karcossága magszűnik, krémesebb, vajasabb ízhatása lesz.

Karácsony környékén adagolunk hozzá bentonitot, ami hozzákapcsolódik a lebegő részecskékhez, de nehéz, így a borban leül. Ekkor következik a második (tisztázó fejtés).

valopapa 2007.10.14. 21:30:00

Valami még érdekelne... a finom seprőn tartás. Ez azt jelenti, hogy ami már leülepedett, azt kiszedted, vagy kicsit (nem az egészet) fel is keverted. Ezt a "finom" seprőt később felkevered, vagy ülepedik?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.10.14. 21:30:00

Egészen minimálisat, éppen csak meghintettem a cefre tetejét este, amikor otthagytam a héjon ázni, hogy ne nagyon oxidáljon.

A másik hordóban még a múlt héten elégetett kénlap által fejlesztett SO2 (kéndioxid volt), de annyira lenyomtam a slagot, hogy a hordó alulról töltődott fel, nem belezubogott a hordóba, így kevesebbet érintkezett még a hordóban levő levegővel is.

A pincét kb. 20 éve építették (a pincerészt betonból, a présházat téglából), a borospince részébe én húzattam a téglából rakott boltívet. A blog legelején van róla szó, az Archívum részben megtalálod.

valopapa 2007.10.14. 21:30:00

A must (vagy cefre) sem kapott semmi ként?
A másik hordóba (amibe fejtettél) volt levegő, vagy azt is kizártad?
A pince új építésű?
Egyenlőre "csak ennyi" kérdésem lenne...:) Köszi.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása