Egy olyan videót láttam, amiben a palack nyakát vízbe dugva bontják fel a petnat pezsgőt. Előtte pár napot fordítva tárolva a seprő is ide gyűlik össze. Ezzel elérhető, hogy ha már úgy is kifut, akkor legalább a seprő is távozzon. Próbáltam így bontani üveget, nekem nem sikerült, minden csurom víz lett.
Üdv! Egy dolog nem világos számomra. Használsz pektinbontót. Miért annyira pektines a must? Furmitnál szaladtam bele hogy az egész egy remegő kocsonya. Esetleg elmentél a max dózisig apektinbontóval, de nem volt elég?
@RAMBO: úgy legyen! Mondjuk ellentmond a fizikának, hogy ha egy anyagból elveszek, akkor az ugyanolyan marad. Világos amúgy, hogy a problémádra megoldás kell, nekem drasztikus a beavatkozás mértéke.
@csite: A must kóstolgatása után bátran állítom: semmilyen "kilúgozódást", "kiüresedést" nem éreztem. Az örökség ugyanolyan kerek, ízgazdag bor, mint lenni szokott.
@kunzoo: Szia! Minden fasza. A technológia működik, két post is van a fejemben, egy a mustaljderítésről, egy a szénsavmacerációról, csak kicsit sok a dolgom. A borok szépek, nagyon sikerült megőrizni az illatokat, ügyesen használom a prést, a hűtőt, szép rend van a pincében, mióta megint magam vagyok. A vártnál sokkal könyebb az átállás, borász cimbik segítenek tanácsokkal.
@regruta: Javaslom, hogy vegyél fajtaélesztőt valamelyik borászati boltban, és tegyél mellé tápsót is, mert idén borzalmas aszály volt, ilyenkor kevés a N a mustban.
A tanácsodat szeretném kérni.
Vettünk egy kicsi zártkerti ingatlant a Balaton felvidéken, amihez tartozik kb 600 négyzetméter vegyes fajtájú szőlő. Nekem sajnos semmilyen tapasztalatom nincs a szőlő művelésben, kisgyermekként voltam szüreten utoljára, de szeretnék bele tanulni.
Július közepén léptünk birtokba, akkor bementem az Agrokerbe, megkérdeztem, hogy mivel szokás ebben az időben szőlőt permetezni.
A kezembe nyomtak egy üveg Quadrist, hogy ezzel nyugodtan permetezzek kétszer.
Én sajnos későn találtam rá a blogodra, így bízva a tanácsukban permeteztem egyszer július végén és egyszer augusztus utolsó napjaiban.
Most olvastam az írásodat. Látom, hogy nagy butaság volt hallgatni a "szakemberekre".
Véleményed szerint lehet ebből még iható bor? Vajon teljesen megöltem a szőlőn lévő gombákat? Beindulhat így az erjedés? Fajtaélesztőt kell használni?
Tanácsodat előre is köszönöm!
Üdv
Nagyon szemléletes a blog stílusa, azóta
Az ingatlan.com be van állítva nálam keresőre azon a vidéken, pusztán úri passzióból, mert a feldobott ingatlanok minősége és a meghirdetett áruk köszönő viszonyban sincs egymással. A hülye ingatlanos meg bármit felvállal, hátha van olyan marha, aki egy múlt század közepi romot százmilliókért megvesz. Tényleg elképesztő, hogy egyesek a szart is aranyáron akarják eladni, pedig azzal még trágyázni sem lehet ... a szőlőt se.
Annyira nem lehet agyagos a talaj, hogy teljesen ne engedje át a vizet, valamennyi humusznak kell benne lenni, ami átengedi. Kapáljátok meg a szőlő tövét, növeljétek a talaj humusztartalmát és locsoljátok nyugodtan. Nagyobb adagokkal ritkábban, akkor lejut mélyre.
Köszi a cikket! Bár a célja a Steineri módszerek lejáratása, kigúnyolása volt, de ugyanakkor mégis pozitívan ismertette a biodinamikus gazdálkodás egy pár vonását.
Meg kell mondanom, hogy rendkívül érdekesnek találom, és biztos vagyok benne, hogy a módszer működik. Ráadásul egy teljesen más szemléletből fakad minden benne, mint amit a materialista, a valóságot egyoldalúan és önkényesen leszűkítő pöffeszkedő, felfuvalkodott mechanikus materialista "tudományból" ismerünk. Értékelem a cikket, a maró gúnyt tartalmazó részek fárasztóak, zavaróak voltak, de amúgy egy nagyon jó könyvajánlónak tartom. Meg is fogom szerezni a könyvet.
jajnemár:
Azért figyeljük a blogot, hátha... :)
Idén nem lesz aszály, az már tisztán látszik. (2023.08.05. 09:18)2022
Ltd:
Ez annyira nem jellemző rád, ne tedd ezt! (2023.04.07. 14:16)2022
apetrus:
Egy olyan videót láttam, amiben a palack nyakát vízbe dugva bontják fel a petnat pezsgőt. Előtte p... (2022.09.12. 11:10)Pétillant naturel? Méthode traditionelle?
Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.
jajnemár 2023.08.05. 09:18:14
Idén nem lesz aszály, az már tisztán látszik.
Bejegyzés: 2022
Ltd 2023.04.07. 14:16:32
Bejegyzés: 2022
apetrus · https://szoloink.hu/szolok 2022.09.12. 11:10:12
Bejegyzés: Pétillant naturel? Méthode traditionelle?
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2022.04.22. 10:50:16
Bejegyzés: Állítható huzalmagasságú támrendszer
Viski Lajos 2022.04.06. 21:12:20
Bejegyzés: Állítható huzalmagasságú támrendszer
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.11.21. 15:00:26
Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)
kunzoo 2021.11.18. 19:02:44
Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)
csite 2021.11.18. 09:11:08
Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.11.18. 08:38:47
Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)
csite 2021.11.18. 08:33:19
A Cellulóz, perlit csak a rosszat veszi ki a mustból?
Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.11.16. 23:24:44
Bejegyzés: Modern szüreti technológia nagyapa eszközeivel
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.11.16. 23:23:32
Bejegyzés: Közlemény
kunzoo 2021.11.11. 13:14:21
Bejegyzés: Közlemény
regruta 2021.09.15. 13:12:17
Először is köszönöm az előző kérdésemre adott válaszod!
Ezzel a bejegyzéssel kapcsolatban...
A fahordós erjesztésről több helyen is olvastam (erjedési űr, kotyogó használata...stb.)
Úszófedeles inox tartályban az erjesztés hogyan néz ki, kiskerti körülmények között?
Bocsánat, ha nyilvánvalót kérdezek, de teljesen zöldfülű vagyok a borászatban...
Bejegyzés: Modern szüreti technológia nagyapa eszközeivel
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.09.09. 10:04:05
Bejegyzés: Permetezési menetrend
regruta 2021.09.03. 15:44:37
A tanácsodat szeretném kérni.
Vettünk egy kicsi zártkerti ingatlant a Balaton felvidéken, amihez tartozik kb 600 négyzetméter vegyes fajtájú szőlő. Nekem sajnos semmilyen tapasztalatom nincs a szőlő művelésben, kisgyermekként voltam szüreten utoljára, de szeretnék bele tanulni.
Július közepén léptünk birtokba, akkor bementem az Agrokerbe, megkérdeztem, hogy mivel szokás ebben az időben szőlőt permetezni.
A kezembe nyomtak egy üveg Quadrist, hogy ezzel nyugodtan permetezzek kétszer.
Én sajnos későn találtam rá a blogodra, így bízva a tanácsukban permeteztem egyszer július végén és egyszer augusztus utolsó napjaiban.
Most olvastam az írásodat. Látom, hogy nagy butaság volt hallgatni a "szakemberekre".
Véleményed szerint lehet ebből még iható bor? Vajon teljesen megöltem a szőlőn lévő gombákat? Beindulhat így az erjedés? Fajtaélesztőt kell használni?
Tanácsodat előre is köszönöm!
Üdv
Nagyon szemléletes a blog stílusa, azóta
Bejegyzés: Permetezési menetrend
renegát 2021.08.27. 19:43:18
Bejegyzés: Az ígéret földje
Phia 2021.08.16. 04:10:49
Bejegyzés: Ezért nem megy ez az ország semmire
Kálmán Juhász 2021.08.12. 22:31:43
Bejegyzés: Szőlőtelepítés 2019
xandermusic 2021.07.18. 10:41:33
Meg kell mondanom, hogy rendkívül érdekesnek találom, és biztos vagyok benne, hogy a módszer működik. Ráadásul egy teljesen más szemléletből fakad minden benne, mint amit a materialista, a valóságot egyoldalúan és önkényesen leszűkítő pöffeszkedő, felfuvalkodott mechanikus materialista "tudományból" ismerünk. Értékelem a cikket, a maró gúnyt tartalmazó részek fárasztóak, zavaróak voltak, de amúgy egy nagyon jó könyvajánlónak tartom. Meg is fogom szerezni a könyvet.
Bejegyzés: Nicholas Joly: Az ég és föld szülte bor