Az Egyetlen Igaz Technológia

Talán nem csak engem zavar az a szituáció, amikor egy borissza cimboránk egy borkóstolón félrészegen olyasmit állít a legnagyobb magabiztossággal egyik vagy másik borász által alkalmazott technológiáról, amit ugyancsak félrészegen hallott egy másik kóstolón, és aminek az ellenkezője is orbitális marhaság, hát még az, amiről éppen meg próbál győzni. Mivel az ilyen beszélgetéseken általában én is félig részeg vagyok, egy-egy pillanatra akár úgy is tűnhet, hogy tényleg csak a hóbeszántás elmaradása az oka a "nagy bor"  elkészítésének. Aztán reggel, visszagondolva a beszélgetésre, következik a hallottak döbbent felidézése, és a hitetlenkedő bámulás.

 

Később, az illető borászokkal történő elbeszélgetéskor lehull a lepel a titokról: igen, lehet szűrés nélkül is bort palackozni, ha többéves ülepítés és több fejtés előzi meg a palackozást, lehet kénmentesen tartani a bort, ha a pince télen-nyáron 8 fokos, a "két fürtre korlátozott" ültetvényről is kiderül, hogy "a harmadik évben két fürtött hozott" szófordulat lett csúnyán félreértve - és persze nem lehet 1 db gumicsővel borászkodni.

 

A tankönyvekben technológiai leírást nem kapunk, helyette bemutatnak sokféle támrendszert, ismeretetik a létező összes talajművelő eszközt, a betakarítás gépeit a puttonytól a szőlőkombájnig, és az összes borászati berendezést. Ezeket a munkafolyamatokat rengetegféleképpen lehet összrendezni. De vajon hogyan csinálják azok a borászatok, amelyeknek oly szívesen isszuk a borait? Erre keresek választ egy újonnan induló sorozatban, amelyek gyűjteményét egy oldaldobozban is kiteszem, ha több lesz. Segítségével mindenki összeállíthatja magának az Egyetlen Igaz Technológiát, amellyel elkészíti a Nagy Bort.

 

Az alapelvek:

 

  • Nem foglalok állást semmilyen technológia mellett. A sorozat oktatási célból készül, aki jónak látja, átvehet bizonyos dolgokat.

 

  • Nem "leleplező" sorozatról van szó. Ha egy borász azt állítja, hogy ezt-és-ezt így vagy úgy csinálja, készpénzként fogadom el, és nem próbálom bebizonyítani, hogy de nem is. Ha a borász hiteles számotokra, akkor majd meritek használni az általa javasolt technológiát.

 

  • Minden olyan dologra, amely ellenkezik az általam tapasztaltakkal rákérdezek, és komolyan körbejárom a témát. A kényes területeken kapott válaszokat igyekszem szó szerint leírni.

 

  • Nincs szponzorált megjelenés. Nem fogadok el semmit azoktól, akikkel interjút készítek. Aki nem érdekel, ahoz nem megyek el, még ha a feje tetején pattog se. Az interjúalanynak nem kell híresnek lennie, ha felkelti az érdeklődésemet, megpróbálok bekéredzkedni hozzá.

 

A sorozat hétfőn indul.

 

2010.01.22. 13:18
Címkék: technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr331692581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vízálló 2010.01.23. 19:41:54

Na erre kíváncsi vagyok! Nagyon jó ötlet, mert -fent szépen leírtad- a tankönyvek sz@rt sem érnek, viszont a gyakorlati tapasztalatok közzététele mindenkinek hasznára válhatnak.

nagyberényi szőlőskert · http://nagybereny-szolo.blogspot.com/ 2010.01.23. 19:57:34

Én nem pattogok a fejem tetején, de ha ráérsz 3 év múlva decemberben, szeretettel látlak a pincénkben az első újborunk kóstolásán! ;-)

mullerg 2010.01.24. 11:07:24

Hú ez engem is érdekel.

(Ezt igazából úgy lehetne pontosan megtudni - mármint a valódi technológiát -, hogy többször is meglátogatod ugyanazt és ravasz keresztkérdéseket teszel fel. Hátha nem emlékszik előzőleg mit állított a borász. Előbb - utóbb összeáll a kép. :)

Természetesen kisérletezéssel is el lehet jutni egy bizonyos szintre - csak igen lassan. Vajon biztosan beválik egy bizonyos általunk preferált fajta a területünkön? Ugyanazt adja-e, mint elképzeltünk? Már a szőlőfajtákkal való bizonytalankodással el lehet tölteni értékes éveket. Persze sokat jelent a szomszédok tapasztalata, de az sokszor nem egyezik az izlésünkkel.
A borkészítésnél pedig lényeges kérdés, hogy mennyire merüljünk bele a borcsinálás fortélyaiba, hiszen sztem ha a magunk (és ismerőseink) számára borászkodunk csak akkor a természetesre kell törekedni, de ha további céljaink vannak vele, akkor ez már igen összetett kérdés.
Persze vannak jó természetes technológiák, bízom benne, hogy a Ráspi pince valóban így csinálja, mert igen jó a véleményem a boraikról.

Rigóhegy 2010.01.27. 18:17:47

Több éve érdeklődéssel olvasom a borászattal, szőlészettel kapcsolatos írásokat. Magam hobbiból borászkodom, pár éve szőlőt is telepítettem (900 tőkét), ezért különösen örülök ennek a Technológiát bemutatni tervező sorozatnak.
Szeretném, ha sok tapasztalt szőlész-borász elmondaná a "titkát", hogy tanulhassunk belőle!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.27. 21:53:52

A sorozat következő szereplője: Szentesi József. Az interjú elkészült, pár nap, mire leírom, jóváhagyatom. Remélem hétfőre kint lehet.

t f 1 (törölt) 2010.01.28. 08:34:32

Nincs itt semmiféle titok.

Rigóhegy 2010.01.28. 16:06:43

Azt hiszem itt is igaz a mondás: ...egy újszülöttnek minden vicc új.
Pl. a Somlói Apátsági Pince c. írásban mondja Balogh Zoltán, hogy azért nem takarják ki a szőlőfürtöket mert akkor csökken a szem savtartalma.
Én a fürtzónából leszedegettem a leveleket, gyönyörűen beérett a szőlő, és nem értettem, hogy miért lett savhiányos a borom.
A fenti mondat (számomra ez egy kis "titok") rávilágított az egyik lehetséges okra.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.28. 18:59:35

@t f 1: Lehet az a titok, hogy nincsen titok :) Ha érdekel olyan részlet amire esetleg Rambo nem kérdezett rá akkor állok elébe.

t f 1 (törölt) 2010.01.28. 19:07:25

@BZoltan: Van még olyan részlet, amit nem veséztünk ki?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.28. 19:28:05

@t f 1: Ezt neked kellene tudnod. Rambo a megmondhatója, hogy én órákon át tudok beszélni arról, hogy mi, hogy és miért történik nálunk. Ha érdekel valami vagy van olyan téma amire szerinted nem tértünk ki akkor uccu neki.

Szerintem amúgy nagyon sok olyan dolog van amiről nem beszéltünk. A kereskedelmi, gazdasági vonalról egy szót sem ejtettünk, pedig ezek is fontos, meghatározó részei egy piacra termelő pince életének. A csapatunk összetételéről, dinamikájáról is csak érintőlegesen volt szó.

borpancsoló 2010.08.22. 00:34:51

@Vízálló: Azért óvatosan a tankönyvek szarozásával. Nálunknál sokkal nagyobb emberek írták és mondjuk egy Mercz Árpi bácsit vagy egy Kálai Mikit nem (nem volt) kifizetődő megkérdőjelezni.

Én inkább azt mondanám, a könyvek leírják az egyetemes alapokat, aztán mindenki arra viszi tovább a saját tudását, amerre jónak látja.

@BZoltan: Csatlakozom, többet kéne ezekkel foglalkozni, főleg hogy sokan a nagy truvaj technológiát az eladhatóság jegyében alakítják olyanná amilyen.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása