Utolsó kommentek:

regruta 2021.09.15. 13:12:17

Sza RAMBO!

Először is köszönöm az előző kérdésemre adott válaszod!

Ezzel a bejegyzéssel kapcsolatban...

A fahordós erjesztésről több helyen is olvastam (erjedési űr, kotyogó használata...stb.)

Úszófedeles inox tartályban az erjesztés hogyan néz ki, kiskerti körülmények között?

Bocsánat, ha nyilvánvalót kérdezek, de teljesen zöldfülű vagyok a borászatban...

Bejegyzés: Modern szüreti technológia nagyapa eszközeivel

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.09.09. 10:04:05

@regruta: Javaslom, hogy vegyél fajtaélesztőt valamelyik borászati boltban, és tegyél mellé tápsót is, mert idén borzalmas aszály volt, ilyenkor kevés a N a mustban.

Bejegyzés: Permetezési menetrend

regruta 2021.09.03. 15:44:37

Szia!

A tanácsodat szeretném kérni.
Vettünk egy kicsi zártkerti ingatlant a Balaton felvidéken, amihez tartozik kb 600 négyzetméter vegyes fajtájú szőlő. Nekem sajnos semmilyen tapasztalatom nincs a szőlő művelésben, kisgyermekként voltam szüreten utoljára, de szeretnék bele tanulni.
Július közepén léptünk birtokba, akkor bementem az Agrokerbe, megkérdeztem, hogy mivel szokás ebben az időben szőlőt permetezni.
A kezembe nyomtak egy üveg Quadrist, hogy ezzel nyugodtan permetezzek kétszer.
Én sajnos későn találtam rá a blogodra, így bízva a tanácsukban permeteztem egyszer július végén és egyszer augusztus utolsó napjaiban.
Most olvastam az írásodat. Látom, hogy nagy butaság volt hallgatni a "szakemberekre".
Véleményed szerint lehet ebből még iható bor? Vajon teljesen megöltem a szőlőn lévő gombákat? Beindulhat így az erjedés? Fajtaélesztőt kell használni?
Tanácsodat előre is köszönöm!
Üdv
Nagyon szemléletes a blog stílusa, azóta

Bejegyzés: Permetezési menetrend

renegát 2021.08.27. 19:43:18

Az ingatlan.com be van állítva nálam keresőre azon a vidéken, pusztán úri passzióból, mert a feldobott ingatlanok minősége és a meghirdetett áruk köszönő viszonyban sincs egymással. A hülye ingatlanos meg bármit felvállal, hátha van olyan marha, aki egy múlt század közepi romot százmilliókért megvesz. Tényleg elképesztő, hogy egyesek a szart is aranyáron akarják eladni, pedig azzal még trágyázni sem lehet ... a szőlőt se.

Bejegyzés: Az ígéret földje

Phia 2021.08.16. 04:10:49

Annyira nem lehet agyagos a talaj, hogy teljesen ne engedje át a vizet, valamennyi humusznak kell benne lenni, ami átengedi. Kapáljátok meg a szőlő tövét, növeljétek a talaj humusztartalmát és locsoljátok nyugodtan. Nagyobb adagokkal ritkábban, akkor lejut mélyre.

Bejegyzés: Ezért nem megy ez az ország semmire

Kálmán Juhász 2021.08.12. 22:31:43

@scitec92: A szervestrágya mennyisége elírás lehet, a kézimunka árazása pedig köszönőviszonyban sincs a tényleges díjjal!

Bejegyzés: Szőlőtelepítés 2019

xandermusic 2021.07.18. 10:41:33

Köszi a cikket! Bár a célja a Steineri módszerek lejáratása, kigúnyolása volt, de ugyanakkor mégis pozitívan ismertette a biodinamikus gazdálkodás egy pár vonását.
Meg kell mondanom, hogy rendkívül érdekesnek találom, és biztos vagyok benne, hogy a módszer működik. Ráadásul egy teljesen más szemléletből fakad minden benne, mint amit a materialista, a valóságot egyoldalúan és önkényesen leszűkítő pöffeszkedő, felfuvalkodott mechanikus materialista "tudományból" ismerünk. Értékelem a cikket, a maró gúnyt tartalmazó részek fárasztóak, zavaróak voltak, de amúgy egy nagyon jó könyvajánlónak tartom. Meg is fogom szerezni a könyvet.

Bejegyzés: Nicholas Joly: Az ég és föld szülte bor

kunzoo 2021.04.12. 19:45:18

@RAMBO:
Üdv!
Vegyük sorra a régen és most kerdését.
Régen nem (csak) azért került oda a szőlő mert minőség, terroir....oda került ahol már nem lehetett gabonát termelni az embernek és a lónak. Olyan nem lehetett hogy máshová tegyék. Az adott fekvés meghatározta a növényt, mert az adott növény kibírta. Pl káposztáskert nedves fekvésben. A történelmi dűlőkben a szőlőn kívül mást nem is lehetett művelni, mert ott nem élt meg.
A regi fajtákról.
Akkor nem ilyen művelésmódot használtak, nem voltak a tőkén világos rügyek. Pl bagolyszemes fejművelés. Emiatt a fürtméret kisebb volt, rejtett rügyekből kisebb fürtök lesznek. Nyilván nemesítették is, de a művelesmód csökkentette-nyilván nem direkt így akarták-a fürtnagyságot. Most kordonon simán lehet rajta 1 fürt másfél kiló is akár nedvesebb fekvésben. Ugyanott, ugyanaz a tőke 10 ezres tőszámmal, kopaszra metszve mas fürtöket adna.
A klíma
Mára ténynek vehetjük hogy más a klíma mint pár száz évvel ezelőtt, megint más mint a rómaiak idejében.

Szerintem túl sok változós az egyenlet ahhoz képest hogy a régi dűlőkbe visszarakom a régi fajtákat. Arrol nem is beszélve hogy egy régi ültetvényben az adott fajtának több változata volt, közékeveredve más fajták több változatai. Ez növelhette a termésbiztonságot, hiszen a változatos növényállomány egy része csak termett valamit az adott évben.

Bejegyzés: Ne szégyelljük az ízlésünket!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.04.06. 09:22:49

@kunzoo: Ez a tömegbor logikája. Valójában egyre inkább azt hiszem, hogy az ország JELENLEGI szőlővel borított területének 5%-a igazán alkalmas szőlőtermesztésre, a többi tömegbor termelésre (ennek egyik fajtája az olaszrizling, a vino della casa, amit a néhai szőlőhegyek szoknyáján termelnek a Balatonnál is, mert a jó területeken fű nő, az átalakított pince előtt.) Jó kitettségű területünk kevés van, és nehéz rajta szőlőt termelni - mert meredek és köves. Ezeken a területeken a furmint minden évben abszolút kiemelkedő minőségre képes. A vino della casaba meg egyszerűen kár érte (nem azért a pezsgőszőlőért, ami leírtál, hanem a tényleg jó furmintért). A rizling termelők a kétszeri szürettel megoldják a dolgot, sőt már verjussal is operálnak.

Bejegyzés: Ne szégyelljük az ízlésünket!

kunzoo 2021.03.12. 21:55:36

@RAMBO:
Meg azt hozzátenném hogy ez egy lehetőség is. Sok évben lelagyul az Olaszrizling, erre remekül használható lenne a Furmint. Betenni valami hűvösebb, nedvesebb fekvésbe, hadd teremjen. Birtokbornál adhatná a savakat az Olasz mellé. Kiemelkedő évben a jobbik részét fennhagyni aztán olyan árazást csinálni rá ami miatt kihúzza a készlet a következő kiemelkedő évig. Minden évben úgysem lehet emlékezetes bort csinálni.

Bejegyzés: Ne szégyelljük az ízlésünket!

kunzoo 2021.03.12. 21:43:33

@RAMBO:
Elképzelhető hogy néhány helyen, védett fekvésben ez lehetséges de borvidéki szinten nem működik. Tokaj meg erre tette fel a zsetont. Ismerem a fajtát, dolgoztam is vele. Meleg, száraz fekvésben egy eső után másnap reggelre felrepedt a bogyó. Szinte jobb volt a szürkerothadás, mert ha nem az vitte le a beteg fürtöket, akkor megjelent milliónyi muslinca. Ecetesedés.

A vége gyors szüret volt, házasítás vagy pezsgő alapbor.
2012 túl nehéz. 2013 nagyon jó. 2014 megsemmisült. 2016, 2017 jött egy eső és felrepedt. Innentől kezdve pezsgő alapbor, a régi készletet kerülgettük.

Valóban csak kifejezetten rossz talajba való, az visszafogja a növekedési erélyét.
Talán segít az SO4 alany. Csak az a baj ha kiszárad és kap egy kis záport, felreped.

Ezek miatt csúcsbornak csodás lehet, de olyan sok évben van kényszerszüret hogy önmagában alapbornak (szerintem) kevésbé alkalmas mert nem ad évről évre egy megbízható alapbor minőséget.
Szerintem ha valaki a Balaton-felvidéken el akar szakadni az Olaszrizlingtől, érdemes megfontolni a Zenitet.
Korai, viszonylag laza fürtű, kevésbé reped, a Figula egész jól bevezette a piacra. A bor hamar kész van de nem üres.

Bejegyzés: Ne szégyelljük az ízlésünket!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.03.11. 11:35:32

A furmintra vonatkozó véleményeddel vitatkoznék. Vannak területek, amelyek nem tudnak hibázni, szar évben sem. Ilyen a mi örökség vágónk. Más területeken más jellegű bor van gyengébb évben - ez igaz a kékfrancitól a musóig mindenre. Szóval a furmintnak jó terület kell, ami kopár, vékony termőrétegű, bazaltos - ott egyenletesen produkál.

Bejegyzés: Ne szégyelljük az ízlésünket!

kunzoo 2021.03.09. 08:00:30

Üdv! Szerintem a száraz furmint baja máshonnan ered. Tokaj egy olyan borvidék, ahol a fajtaboroknak nincs múltja. A borok több fajtából készülnek, ha az egyik fajta rosszabb egy évjáratban, a többi kiegyensúlyozza. A száraz bornál valamiért eröltetik a fajtabort amit nem is értek. Ha ok a tokaji aszú, miért ne lehetne "tokaji száraz"?
A furmint meg olyan amilyen. Korábban beszéltük ezt, 10 évből lehet 2 kiemelkedő, 2 normál, hat viszont félremegy. Kényszerszüret. Erre találták ki az "úgy döntöttünk, pezsgővel lepünk meg titeket" dumát.
Az ilyen kőkemény, nem illatos bor remek fröccsalapanyag, azt meg nem 2000 forintos áron szeretné venni a nép. A fröccsnek való bor sajnos mostohagyerek.

Bejegyzés: Ne szégyelljük az ízlésünket!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.03.02. 16:41:32

@ardulph: Úgy kell megdönteni, hogy a végoszlopnak ( ami 3 méteres) a teteje a 2,7 méteres, függőlgesen letett közoszlop alatt legyen egy 10-15 centivel. A lekötő csiga helyét pedig a traktorforduló határozza meg, az a jó, ha kb. 2 lépésre van az oszlop tövétől.

Bejegyzés: Állítható huzalmagasságú támrendszer

ardulph 2021.02.25. 07:41:46

Szia!

Nagyon jó, informatív post!
Egy kérdés (kettő), amire nem igazán találtam választ a Reisacher honlapján sem:
- milyen szögben kell megdönteni a végoszlopokat, illetve Te milyen messze tekerted be a lekötőcsigát a végoszloptól?
Előre is köszönöm:
ardulph

Bejegyzés: Állítható huzalmagasságú támrendszer

kunzoo 2021.01.04. 18:27:49

Sok sikert és BÚÉK! Remélem tavasszal eljutok a borászatodba, venni ezt azt.

Bejegyzés: 2020

svdkert 2020.10.30. 19:12:29

Egy "agrármérnök" mióta pályaelhagyó ha mezőgazdaságban kezd dolgozni és nem nyelvészkedik.

Bejegyzés: Ál-telepítés

svdkert 2020.10.30. 18:59:15

Helyesírás.................

Bejegyzés: Ál-telepítés

Facebook

Utolsó kommentek

  • regruta: Sza RAMBO! Először is köszönöm az előző kérdésemre adott válaszod! Ezzel a bejegyzéssel kapcsol... (2021.09.15. 13:12) Modern szüreti technológia nagyapa eszközeivel
  • RAMBO: @regruta: Javaslom, hogy vegyél fajtaélesztőt valamelyik borászati boltban, és tegyél mellé tápsót... (2021.09.09. 10:04) Permetezési menetrend
  • regruta: Szia! A tanácsodat szeretném kérni. Vettünk egy kicsi zártkerti ingatlant a Balaton felvidéken, a... (2021.09.03. 15:44) Permetezési menetrend
  • renegát: Az ingatlan.com be van állítva nálam keresőre azon a vidéken, pusztán úri passzióból, mert a feldo... (2021.08.27. 19:43) Az ígéret földje
  • Phia: Annyira nem lehet agyagos a talaj, hogy teljesen ne engedje át a vizet, valamennyi humusznak kell ... (2021.08.16. 04:10) Ezért nem megy ez az ország semmire
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása