Utolsó kommentek:

Joseph Tatar 2024.09.28. 08:33:57

Szép napot!
www.sylvinoservices.hu
Van több féle változat is sík és dimbes-dombos területre is,drót és járkerék vezérlésűben is.

Bejegyzés: Első munkanap az új területen

vilag 2024.09.27. 21:03:36

@Joseph Tatar:

Na, ez érdekes lehet. Van a projektnek valami elérhetősége, hogy hol tart a dolog?
Facebook vagy valami blog vagy valami?
Kíváncsi lennék a koncepcióra.

Mivel kötött volt a talaj a nyitó "eke" kihúzta a gödröt, de a két tömörítő kerék képtelen volt betömöríteni, de az a gép még nagyon messze állt attól amivel az elmúlt években ültettettünk.
Az utóbbi években azt hiszem Wagner típusú gép ültetett, a különbség fényévekben mérhető.

Bejegyzés: Első munkanap az új területen

Metin 2024.09.27. 13:58:01

@papp_schubert: ezt hibát én is elkövettem, a lényeg ne kénezz előtte semm

Bejegyzés: Must forrása

Joseph Tatar 2024.09.27. 08:07:32

@vilag: nos azért érdekes, mert ültetőgépeket fejlesztünk erdészeti, szőlészeti vonalon. a tömörités a lényege a technológiának, ha lerakott allanyt nem tudod kihúzni a talajból akkor jól sikerült az ültetés

Bejegyzés: Első munkanap az új területen

vilag 2024.09.26. 09:03:59

@Joseph Tatar: Szia!

Kötött volt a föld, nem tudta visszatömöríteni rendesen, így két napig kellett utána locsolni meg iszapolni.

Azóta már ültettünk géppel többször is.
Nagyon jó csapat jött, GPS vezérlés meg amit akarsz, így az oltványok 2 cm-es pontossággal lettek ültetve, akár honnan nézed szépen sorol minden.

Az igazat megvallva ennyi év után azt kell mondanom, hogy nincs párja a gépi ültetésnek (legalább is homokon biztosan!).
Hosszú gyökérrel teszik el, a legtöbb oltványból az első évben már kinevelhető a tőke, nem kell visszametszeni a következő évben, ez egy év nyereség.

Ha van még valami kérdés állok rendelkezésre.

Bejegyzés: Első munkanap az új területen

Joseph Tatar 2024.09.25. 10:06:38

@vilag: mi volt a probláma az ültetőgépes ültetéssel? eldőltek az oltványok? nem tömöritette be megfelelően az alanyokat?

Bejegyzés: Első munkanap az új területen

jajnemár 2023.08.05. 09:18:14

Azért figyeljük a blogot, hátha... :)
Idén nem lesz aszály, az már tisztán látszik.

Bejegyzés: 2022

Ltd 2023.04.07. 14:16:32

Ez annyira nem jellemző rád, ne tedd ezt!

Bejegyzés: 2022

apetrus · https://szoloink.hu/szolok 2022.09.12. 11:10:12

Egy olyan videót láttam, amiben a palack nyakát vízbe dugva bontják fel a petnat pezsgőt. Előtte pár napot fordítva tárolva a seprő is ide gyűlik össze. Ezzel elérhető, hogy ha már úgy is kifut, akkor legalább a seprő is távozzon. Próbáltam így bontani üveget, nekem nem sikerült, minden csurom víz lett.

Bejegyzés: Pétillant naturel? Méthode traditionelle?

Viski Lajos 2022.04.06. 21:12:20

Üdvözlöm! Érdeklődnék hogy oszlop telepitésben tudnak e segíteni? Helyszin Fonyód.

Bejegyzés: Állítható huzalmagasságú támrendszer

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.11.21. 15:00:26

@kunzoo: Nem minden szőlő pektines, de a muskotály néha, a furmint meg mindig igen. Mitől? Nem tudom. Talán ilyen a fajtajellege.

Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)

kunzoo 2021.11.18. 19:02:44

Üdv! Egy dolog nem világos számomra. Használsz pektinbontót. Miért annyira pektines a must? Furmitnál szaladtam bele hogy az egész egy remegő kocsonya. Esetleg elmentél a max dózisig apektinbontóval, de nem volt elég?

Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)

csite 2021.11.18. 09:11:08

@RAMBO: úgy legyen! Mondjuk ellentmond a fizikának, hogy ha egy anyagból elveszek, akkor az ugyanolyan marad. Világos amúgy, hogy a problémádra megoldás kell, nekem drasztikus a beavatkozás mértéke.

Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.11.18. 08:38:47

@csite: A must kóstolgatása után bátran állítom: semmilyen "kilúgozódást", "kiüresedést" nem éreztem. Az örökség ugyanolyan kerek, ízgazdag bor, mint lenni szokott.

Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)

csite 2021.11.18. 08:33:19

Ez nem egyenes út a "kiherélt" bor felé?
A Cellulóz, perlit csak a rosszat veszi ki a mustból?

Bejegyzés: Mustalj derítés (pektin)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.11.16. 23:24:44

@regruta: Az úszófedőt 15-20 centire a bor fölött fújd fel, hogy a tartály falához szoruljon, és úgy tedd bele a kotyogót!

Bejegyzés: Modern szüreti technológia nagyapa eszközeivel

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2021.11.16. 23:23:32

@kunzoo: Szia! Minden fasza. A technológia működik, két post is van a fejemben, egy a mustaljderítésről, egy a szénsavmacerációról, csak kicsit sok a dolgom. A borok szépek, nagyon sikerült megőrizni az illatokat, ügyesen használom a prést, a hűtőt, szép rend van a pincében, mióta megint magam vagyok. A vártnál sokkal könyebb az átállás, borász cimbik segítenek tanácsokkal.

Bejegyzés: Közlemény

kunzoo 2021.11.11. 13:14:21

Üdv! Nagy a csend. Készülnek a borok? Te vagy újra a borász?

Bejegyzés: Közlemény

regruta 2021.09.15. 13:12:17

Sza RAMBO!

Először is köszönöm az előző kérdésemre adott válaszod!

Ezzel a bejegyzéssel kapcsolatban...

A fahordós erjesztésről több helyen is olvastam (erjedési űr, kotyogó használata...stb.)

Úszófedeles inox tartályban az erjesztés hogyan néz ki, kiskerti körülmények között?

Bocsánat, ha nyilvánvalót kérdezek, de teljesen zöldfülű vagyok a borászatban...

Bejegyzés: Modern szüreti technológia nagyapa eszközeivel

Facebook

Utolsó kommentek

  • Joseph Tatar: Szép napot! www.sylvinoservices.hu Van több féle változat is sík és dimbes-dombos területre is,dr... (2024.09.28. 08:33) Első munkanap az új területen
  • vilag: @Joseph Tatar: Na, ez érdekes lehet. Van a projektnek valami elérhetősége, hogy hol tart a dolog... (2024.09.27. 21:03) Első munkanap az új területen
  • Metin: @papp_schubert: ezt hibát én is elkövettem, a lényeg ne kénezz előtte semm (2024.09.27. 13:58) Must forrása
  • Joseph Tatar: @vilag: nos azért érdekes, mert ültetőgépeket fejlesztünk erdészeti, szőlészeti vonalon. a tömörit... (2024.09.27. 08:07) Első munkanap az új területen
  • vilag: @Joseph Tatar: Szia! Kötött volt a föld, nem tudta visszatömöríteni rendesen, így két napig kelle... (2024.09.26. 09:03) Első munkanap az új területen
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása