Utolsó kommentek:

kunzoo 2020.03.26. 20:34:57

@grano:
Igen, a fagykár benne van a pakliban. Az is érdekes hogy sokan emlegetik a régi "aprófürtű" furmint meg egyéb fajtákat, pedig a metszés befolyásolja a fürtméretet. Kopaszra metszésnél a sárszemek, rejtett alvórügyek hajtanak ki, azok kisebb fürtöket hoznak. Nem nagyon volt fürtválogatás, tehát a sok fürt még apróbb lett.

Természetesen a nemesítés növelte a fürtméretet, de ez is benne van.

Kopaszra metszésnél nem bakművelés van hanem fejművelés. Ennek a javított változata mikor a fattyúvesszőkből hagynak néhány rövidcsapot. néhol még egy szálvesszőt is hagytak karikára kötve. Rendesen metszett bakművelést nagyon ritkán látni.

Bejegyzés: Elszabadítottuk a vadállatokat

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2020.03.25. 21:53:44

@kunzoo:
Anno akitől vettük a szőlőt a kadarkát mindíg a tavasz kezdetén metszette, amikor már majdnem csepegett. Ezek még bakműveléses tőkék voltak. Vajon a fagykár elleni védekezés lehetett az oka? Pláne, hogy a kadarkát 1-2 szemre, vagy néhol csupaszra metszette. Apu is mindíg későn metszett.

Bejegyzés: Elszabadítottuk a vadállatokat

kunzoo 2020.03.25. 21:07:49

@grano:
Az nyilván nem árt, de a korai metszés simán másfél-két hét előny. Főleg fakadás után látszik, mennyivel robbanékonyabb a szőlő. Elsősorban a rövidcsapos művelésmódokra gondolok. pl. bakművelés, kordon rövidcsapokkal. Szerintem két oka van. Egyrészt a sebgyógyulás, nincs könnyezés. nem vakul a rügy a létől. Másrészt a növény hormonháztartása. Késői metszésnél a vesszőkkel levágod a növekedési hormonokat is. a csúcsdominancia miatt a felső rügyek fakadnának, ezek levágásával a hormonok is távoznak. idő kell ahhoz hogy az alsó rügyek-amik amúgy alva maradnának!-fakadásképes állapotba kerüljenek. Ez a növénynek egy vészforgatókönyv, időveszteséggel jár. Az atkák közben kikelnek, simán szétszélednének a sok rügyön, de csak kettő-három marad nekik. Az atkák az egy és kétéves részek határán telelnek. Ez a három dolog, főleg ha valami oknál fogva legyengül a tőke, már bajt okozhat.

Bejegyzés: Elszabadítottuk a vadállatokat

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2020.03.25. 17:15:56

@kunzoo:
Érdekes amit írsz. 4 éve elkezdtem érdemben rendbe rakni a támrendszert. Sose volt jó, meg el is öregedett.
Ezért mindig januárban metszettem. Lehet, hogy ezért nincs atka károm? Én a nagy dózisú kénnek tulajdonítottam, amit minden permetezésnél használok.

Bejegyzés: Elszabadítottuk a vadállatokat

Invincible. 2020.03.17. 23:09:38

Üdv!Nekem az Amalgerol vált be tőke felturbósításra.Esetleg próbáld ki!De a Huminisz is segített már ilyen esetben.Mindkettő jó talajon is levélen is.

Bejegyzés: Gyenge eredésű szőlők gatyába rázása

kunzoo 2020.03.05. 18:34:52

Az a tapasztalatom hogy a korai metszés -ezt úgy értem hogy előző év december- csökkenti az atka kártételt. Azért mert a metszlapok teljesen beszáradnak, elmarad a nedv kicsöpögése. A fakadás akár két héttel is hamarabb indul a későn metszetthez képest. A kezdeti hajtásnövekedés is sokkal gyorsabb. A virágzás idejére éri utol a későbbi metszésű szőlő. A növény kinő az atka "foga" alól. Ráadásul a rügyek is nagyobb biztonságban vannak, mivel nem könnyezik a növény nem vakítja ki a nedv. Nem kell figyelmet fordítani a vágás irányára sem.

Bejegyzés: Elszabadítottuk a vadállatokat

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2020.03.03. 19:53:49

Erről a virágporral táplálkozásról nem hallottam. Ilyenkor egyébként semmi nem virágzik - talán a mandula.

Bejegyzés: Elszabadítottuk a vadállatokat

Invincible. 2020.03.02. 21:00:24

Bocs közben lefagyott és végül kétszer is írtam

Bejegyzés: Elszabadítottuk a vadállatokat

Invincible. 2020.03.02. 20:55:34

Szia!
Én úgy tudom ,hogy a ragadozó atka virágporral táplálkozik amíg nem bújnak elő a zsákmány állatai, tehát virágzó növény hiányában éhen hal vagy tovább áll.(A videón nem láttam takaró növényt.)

Bejegyzés: Elszabadítottuk a vadállatokat

Invincible. 2020.03.02. 20:44:34

Szia!Tudtommal a ragadozó atka előbb ébred, és amíg nincs megfelelő populáció a táplálék egyedekből (levél- gubacs- takácsatka) addig virágporral táplálkozik.Tehát ha nincs virágzó növény az ültetvényben (a videó alapján nincs) éhen hal vagy elvándorol.

Bejegyzés: Elszabadítottuk a vadállatokat

Pájaro 2020.01.20. 19:53:31

Egyetértek . Tényleg jók a borok.
Mostanában elég gyakran eszembe jut hogy néhány évvel ezelőtt besétált egy embera Madáritatóba és valami Szövetkezetről kezdett el beszélni.
Feltűnés nélkül hátra vittem a bort és megkóstoltam valami baj lehet vele?
Nem volt, ugye hogy Rambo nak igaza lett szövetkezésben, nekem igazam lett abban hogy alázattal és sok munkával ha nem is érjük el de megközelítjük azt a csúcsot ami tökéletes bort jelenti.

Bejegyzés: Téli szemle

MAgi71 2020.01.20. 15:58:04

@RAMBO: köszi szépen

Bejegyzés: Téli szemle

MAgi71 2020.01.19. 23:47:35

Kedves Rambo,
Nagyon jó a blog, gratulálunk, de még további rengeteg kérdésünk lenne. Például szeretnék a pályázat író elérhetőségét elkérni ha lehet. Köszönöm, üdv

Bejegyzés: Téli szemle

Balazs Nemes 2020.01.19. 23:37:52

Kedves Rambo
Szuper a blog és köszönet a rengeteg önzetlen jótanácsért.
Most kezdtük szőlővel foglalkozni minden előképzettség nélkül.
Badacsony északi oldalán," Köbölkút" nak nevezett kis hegyoldalon. 1ha körüli területén. Azt már most érezzük, hogy újra kéne tervezni a birtokot és szeretnénk gépesíteni a művelést amennyire csak lehet.
Valahol azt is olvastam, hogy a pályázat író szakember elérhetőségét is elküldi kérésre. Nekünk ez is nagy segítség lenne.
Persze van még rengeteg kérdésem. Ha van mód rá, nagyon szívesen kapcsolatba lépnék önnél valamilyen módon. Kérem jelezzen vissza és elküldöm az emailemet vagy telefon számomat.
Köszönöm
Üdvözlettel
Nemes Balázs

Bejegyzés: Téli szemle

kunzoo 2020.01.14. 09:52:11

@grano:
Magában nem gáz de rézzel együtt perzsel. A balaton felvidéken egy déli lejtőn extrém erős lehet a meleg, főleg ha száraz a levegő. Fajtakérdés is, nekem Furmint és Sauvignon blan perzselődött, Kékfrankos, olaszrizling nem. Nagy területen főleg ha sok lé fogy, simán belecsúszol egy egésznapos permetezésbe. Ott nagyobb a perzselésveszély. A sütőport idén próbából csináltam, nincs perzselésveszély, másképp öli a lisztharmatot. Az az elve hogy lúgos irányba tolja a levél felszínének ph ját és ez kedvezőtlen a csírázó gombának. Tehát prevenció. Ezért tettem mellé lúgos rezet is, ne rontsam le a hatását. Drágább mint a kénezés de működött. A tenyészidőszak második felére visszaálltam a kénre. A legelején még kéneztem az atkák miatt, az fakadáskor okozhat bajt később már nem.

Bejegyzés: 2019

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2020.01.12. 12:34:53

@kunzoo: Igaz én nem hektár mennyiségben csinálom, de a ként 80 deka/hektó dózisban használom. Nem perzsel egyáltalán. A nyári nagymelegben kora reggel szoktam szórni.
Nagyon jók a tapasztalataim lisztre is atkára is.
Ez a sütőporos téma mitől jobb mint a kén? Nem értem a váltás okát?

Bejegyzés: 2019

kunzoo 2020.01.10. 12:46:39

@RAMBO:
Jajj elírtam a költséget. évente annyi, nem hektáronként.
Én Microthiol special-t használok ezzel az adaggal. Mellé kerül rézhidroxid 2 kg /ha. Ezzel az adaggal 5 permetezéssel beférek a réz mennyiségi korlátjába. A szezon elején kiváltottam a ként sütőporral (vitisan) magam is meglepődtem az eredményén. a sütőpor miatt tértem át a rézhidroxidra mert mindkettő lúgos. 1 liter narancsolajat dobok mellé tapadásfokozónak. Az idén nagyjából működött a dolog korai kilevelezéssel.

Bejegyzés: 2019

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2020.01.10. 08:54:10

@kunzoo: Ennyit ír a Thiovit utasítása. Nem is merem leírni mennyit akkor, ha atkák ellen is azzal akarsz menni.

Nem a géppel volt a probléma, szerintem az általad írt mennyiség tér el nagyon a gyártó által ajánlott adagtól. Én erre tippelek.

Most marad az integrált védelem 1-2 évig, amíg ki nem irtom a helyben maradó szaporító képleteket. Tiszta ültetvénnyel indulok neki újra a bionak.

Bejegyzés: 2019

kunzoo 2020.01.09. 20:25:13

BÚÉK!
Ezt a növényvédelem dolgot nem értem. Hogy tudtátok annyira aluldozírozni? Ez nem a gép hibája, nyilván láthattátok hogy nem megy ki a mennyiség. Mit tehetsz? Három dolgot. 1: Visszább váltasz a traktoron. Ugyanaz a fordulatszám, lassabb sebesség. 2: emelsz a nyomáson. 3: a szórófejekben kicseréled a betétet. A traktor fordulatát ne engedd 2000 alá. akkor forog 540-et a TLT akkor biztosan nem esik le a nyomás és a keverésre is marad elég folyadékáram.

Ennyi kén kijuttatása amit írtál, fél millió forint hektáronként. Ennyi azért nem kell. 5 kiló felett, főleg rézzel együtt kijuttatva már perzselhet! Kezdetben elég 3 kg, mikor teljesen megnőtt a lombozat akkor 5 kg.

Bejegyzés: 2019

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.