Amikor belevágtam a borászkodásba, néhány alapelvet az elején meghatároztam. Mindenekelőtt öt évet adtam magamnak arra, hogy értékelhető bort készítsek. Elhatároztam, hogy ha ez nem sikerül, akkor feladom a borászkodást: értelmetlen. Most, amikor ezt a cikket írom, a saját…
Elkészült az első videóriportom, amely meglehetősen együgyű, de most még nem a tartalom a fontos: ez egy technológiai kísérlet. A beágyazott videón az látható és hallható, ahogy a must forrásakor a széndioxid eltávozik a hordóból. Ez a forrás megszelidült része, a zajos…
A tavalyi szalmabor kísérlet teljes kudarccal zárult. (A szalmabor azt jelenti, hogy a szőlőt szalmára fektetve töppesztették, és a töppedt szemekből bort készítettek. Általában a töppesztett szemeket kiáztatták, és ezt a cefrét préselték ki.) A történet ott siklott félre,…
A hétvégén leszedtük a rizlinget. A szüret a megszokott módon indult: 9 óra körül megérkeztek a haverok közeli hozzátartozók, és elkezdték leszedni a szőlőt. Idén az összeaszusodó szemeket sem engedtem beletenni a vödörbe, mert a tavalyi boron "főtt" ízt éreztem.…
A pincében nagyon szépen beindult a must, különösen az üvegballonban lehet jól nyomon követni a forrást: mintha felbontottunk volna egy üveg pezsgőt, olyan mennyiségben jönnek fel a buborékok - csak persze jóval kisebbek.
Szombaton csináltam egy próbaszüretet. Elsősorban a…
Utolsó kommentek