A hétvégén leszedtük a rizlinget. A szüret a megszokott módon indult: 9 óra körül megérkeztek a haverok közeli hozzátartozók, és elkezdték leszedni a szőlőt. Idén az összeaszusodó szemeket sem engedtem beletenni a vödörbe, mert a tavalyi boron "főtt" ízt éreztem. Amikor megkóstoltam az egyik összeaszott szemet, pont ugyanez az íz köszönt vissza - így ezt nem kívánatosnak nyilvánítottam.
Az idei szüret hozta eddigi gazdálkodásom legjobb cukorfokát: 21,5 MM cukrot mértem (nem hiteles mérővel). A tavalyi évben a savak teljesen elégtek. Idén egyrészt korábban szüreteltünk, másrészt sokkal magasabbra engedtem a lombot, így árnyékolt is, meg több cukrot is állított elő. Most nem követtük el azt a hibát, hogy leleveleztük volna a szőlő fürtzónáját, így azok a levelek is óvták a fürtöket. A szőlő kóstoláskor teljesen egyensúlyban lévőnek tűnt, 18-19 közé saccoltam a cukorfokát, úgyhogy jócskán meglepődtem az eredményen.
![]() |
Az eddigi legjobb eredmény: 21,5 MM cukor |
Idén nem áztattam, nem akartam még több cukrot. Nagyon jól haladtunk, este hat órakor már az utolsó előtti prést raktuk fel, másnapra már csak egy fél présnyi maradt. Idei tapasztalat: ha lenne még egy présem, egy nap alatt kacagva befejezném a szüretet.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.