Régi magyar fajták az aszályban

Aszály van. Nem is igazán az idei csapadék a kevés, hanem a téli csapadékhiány határozza meg a szőlő fejlődését. A régi magyar fajták döbbenetesen teljesítenek: az öreg sárfehér és a gohér is hatalmas fürtöket hoz, rengeteget. A lombozat fejlődésére sem lehet panasz. 

 

Sárfehér

 

Gohér

 

Tegnap megkezdtük a terméskorlátozást, Krisztiánék a rizling vágóban dolgoztak, amíg én rendbe tettem a régi magyar fajták vágóját. Sajnos sok  a tőkehiány, ahol a kivágott rizling vagy a vad alany kihajt. Ezeket nem műveljük, de permetezni kell, nehogy összeszedjen valami kórságot, amit majd átad a művelt tőkéknek. Szinte minden tőke kihajtott, amitől a guta kerülgetett, mert abban az évben, amikor át akartam oltani, a szél letörte az összes hajtást. Most, hogy semmire nem kell, bőven lehetett volna választani a hajtások közül. Tegnap, amikor alábbhagyott a forróság, kimentem a szőlőbe, és visszametszettem az összes felesleges hajtást. Guggolva vagdalni a hajtásokat, és tépkedni a támrendszerről harminc fok körüli melegben meglehetősen fárasztó.

2012.07.05. 08:18

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr954629029

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Régi magyar fajták az aszályban 2012.07.15. 10:12:01

A régi magyar fajták döbbenetesen teljesítenek: az öreg sárfehér és a gohér is hatalmas fürtöket hoz, rengeteget.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daeril 2012.07.06. 11:36:16

Lehet későn szólok, nekünk idén jobban bevált a zöldr-zöld oltás
Szomszéd régi magyar fajtáról így átolthatod a fajtaidegen tőkéket.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása