Nicsak, ki beszél?

A HNT Különlegesen Lassú Reagálású Hadosztályának is feltűnt, hogy milyen csúnya dolog egyes felvásárlóktól, hogy "[a felvásárlási] ajánlat olyan kirívóan alacsony árakat jelöl meg, amelyeket szakértők véleménye szerint a piaci helyzet nem indokol". Nézzük, mit mondanak erről a helyzetről a "szakértők" a következő bekezdésben: "Tény, hogy jelenleg a borpiac mind Magyarországon, mind Európában erősen telített. Emiatt a bor alapanyagát adó szőlő iránt is mérsékelt kereslet várható...". Hát ez tényleg nem indokolja, hogy az alacsony minőségű tömegterméket (3-4 kilós terhelésű szőlőről beszélek) olcsón vásárolják fel.

 

Megnéztem a Füred-Csopaki Borvidék OEM termékleírását, ahol leírják, hogy 14 tonna/hektár szőlőt lehet termelni hektáronként. Ez a régi rendszerben (~3330 tőke/hektár egyetlen hiány nélkül) 4,2 kilós tőketerhelést jelent, míg modern támrendszeren 3,1 kiló tőkénként. Ez nagyjából az "akasztani sem lehet rá többet" mennyiség. Ez az, amit a felvásárlók felvásárolnak. A vicc kategória. Nincs itt semmi látnivaló: olcsó húsnak híg a leve.

 

Hogy a tervezettnél cca. 25%-kal kevesebb szőlőt terveznek felvásárolni idehaza? Hogy az osztrák 10,8 tonnás maximális megengedett termésátlaga a hazai 14 tonnának éppen a 3/4-e? Esküszöm, nincs semmi összefüggés. És ha tavaly is ezeket a maximalizált hozamokat alkalmaztuk volna, lehet, hogy ma nem lennének tele a pincék a tavalyi borral? Kizárt. És, ha már itt tartunk, kinek lenne a feladata ezeket a dolgokat megszervezni?

Részlet a HNT alapszabályából.

 

Egy nyafogó közlemény lenne a szőlőtermelők érdekeinek érvényesítése? És mit is értünk az olyan szavak alatt, mint például: “piacszervezési feladatok ellátása”? Csak nem a kereslet-kínálat összehangolását? Egy pofátlan kioktatásra telik csak “A HNT ezúttal is hangsúlyozza: valódi biztosítékot a szőlőtermelő részére a kellő időben megkötött termékértékesítési szerződés jelent”, ahelyett, hogy a saját alapszabályában foglaltak szerint dolgozni kezdene a jeles társaság?

 

Eredeti bejegyzés: https://www.facebook.com/notes/669422354007020/

2021.08.27. 12:14
Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr9316670976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása