Pincebővítés

Sajnos a pincém nyáron eléggé felmelegszik, télen kicsit túlságosan lehűl: 6 és 16 fok közötti tartományban mozog benne a hőmérséklet. A nyár elején a pince belőpőjébe telepíttettem egy légkondit: egész nyáron ment, de a hűtése nem volt elegendő.  …

tovább »
2010.11.01. 12:42

Mélyszántás

Krisztiánnak, a napszámosnak kiadtam a feladatot: a jövő évi füvesítés előtt mélyszántást végzünk. Egy hete voltam a szőlőben, megnéztem a munkát, majd megkértem, hogy jöjjön föl a hegyre, mert meg kell beszélnünk valamit. A blog első rejtvénye következik: mit…

tovább »
2010.10.26. 19:33

Átoltott szőlők ősszel

Még a múltkor, amikor Dörgicsén voltam, végignéztem az átoltott szőlőket. Elég jó az eredési arány az átoltott tőkékből: meg kell mondanom, hogy ha a tavaszi szélvihatok nem rendeztek volna akkora pusztítást, mint amekkorát, a szőlőm legalább 80%-a már az új fajtákból…

tovább »
2010.10.24. 21:22

Gémóver

Idénre annyi. Hétvégén megnéztem a szőlőt: kb. 90%-ban rothadt. Az ép szemek között alig akadt jóízű, általában enyhén savanykás, vízízű szemek voltak, enyhe kesernyés kiegészítéssel.   Általános állapot…

tovább »
2010.10.03. 20:18

Talán ez a jó szüreti technológia?

A szüreten sok minden múlik, még a kisebb termesztési hibák is korrigálhatók (pl. a rothadó szemek kiválogatásával). Ezidáig a hagyományos, paraszti technológiát követtem, a folyamatos beszélgetések hatására azonban most mintha összeállni látszana a kép egy olyan szüreti…

tovább »
2010.09.19. 19:47

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása