Gémóver

Idénre annyi. Hétvégén megnéztem a szőlőt: kb. 90%-ban rothadt. Az ép szemek között alig akadt jóízű, általában enyhén savanykás, vízízű szemek voltak, enyhe kesernyés kiegészítéssel.

 

Általános állapot

 

Elgondolkoztunk azon, hogy leszüreteljük a szőlőt, beavatjuk vele a hordót, és kiforrás után kidobjuk a bort, de ilyen alapanyaggal nem trutymózom össze a drágán vett hordót. Idén - ennyi volt.

 

Botritisz

 

2010.10.03. 20:18

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr22342266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2010.10.03. 20:40:58

Ne csináld már! Szedd le, dolgozd fel minél gyorsabban, kénezd meg jól a mustot, ülepítsed tartályban és (arra érzékenyek fogják be szemüket, fülüket) adjál neki viszonylag sok tápsót és válassz egy kéntűrő élesztőt, majd erjeszd ki a hordóban. Semmi kárt nem tesz benne, sőt, a végén még talán meg is iszod...

fiatalborivo 2010.10.04. 08:07:14

Hát mi ezért szedtük le előbb. Akkor is volt már 1-2 ilyen fürt, de 90%ban akkor még jó volt. Igaz 15 fokosan. De egészséges volt. Most meg egy kellemes savhangsúlyos kicsit vékony újbort kóstolgatok már. Illetve a színlé 3 hete folyamatosan forr élesztő nélkül, csak kis tápsó van benne, ez azért bíztató számomra, a beltartalom szempontjából.

gardonyim 2010.10.04. 09:19:31

Nálam Lovason szerencsére ennyire nem volt ilyen rossz a helyzet, bár voltak hasonló fürtök bőven (kb. 50%). Szerencsére ecetesen rothadt nem nagyon volt benne, inkább csak botritises. Végül 5-6 óra áztatás+préselés után 18-as mustfokot és 8,4-es savat mértem. Nem ez lesz az évszázad évjárata, de kár lett volna fent hagyni.

fiatalborivo 2010.10.04. 10:16:12

@gardonyim: az igen, a beltartalom akkor ott rendben lesz, mostmár csak az ízeknek kell jól összeállni. Bár félig rothadt szőlőt miért áztattál? Az ilyenkor nem kívánatos, mindenkitől ezt hallom, olvasom.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.04. 12:29:51

így képekről nem lehet megmondani a frankót, de én bizony leszedném és alaposan megválogatnám a fürtöket. Nem kell megijedni a botritsztől :)

gardonyim 2010.10.04. 12:48:38

@fiatalborivo: Mert nagyrészt botritiszes volt, és így lehetett egy kicsit emelni a mustfokon. Sajnos kevesebbet mint gondoltam, de azért számított. Azt elismerem, hogy kockázatos volt, de a mustot kóstolva nincs illós/rothadt íze, úgyhogy bejött.

zRg 2010.10.04. 13:48:15

Hát, mi leszedtük a kb. 20 százaléknyi rizlinget, ami megmaradt, és pont ezért megértelek, ha fent hagyod. Pláne, hogy most még megy rá eső is, mint nálunk is múlt hétvégén. 15 fokos, kérdéses minőségű lé lett, és persze igen kevés...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.04. 14:06:30

Az a baj, hogy kóstolásra az ép szemek se jóízűek. Enyhe vízíz, némi nyomorultan enyhe savval... egy-egy szem már majdnem szőlőízű, de most 3 nap esőt mondanak, amitől szépen lefolyik az egész.

Szombatom felhítuk a napszámosunkat, aki akkor szüretelt, és mondtuk neki, hogy leszedheti, ha akarja.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.04. 16:02:09

@RAMBO: Hát akkor mindenképpen részvétem. Szomorú egy év munkáját így kárba veszni látni :(

emmerich 2010.10.04. 16:05:20

Ha ezzel a szőlővel nem kezdel semmit
akkor meg vegyél valahol szőlőt.

Az nem lehet hogy egész évben nem tudsz majd írni a saját borodról!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.04. 16:20:11

@emmerich: nincs olyan minőségű szőlő Dörgicsén, amit megvennék. Amúgy még a vacak ára is az egekben van, mert mindenkinek kevés lett. Meg aztán jön a polémia: amit vett szőlőből készül, az mennyire az én borom? :(

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.04. 16:23:24

@BZoltan: ez a mezőgazdaság. Majd jövőre, addigra úgyis több mindent meg tudok csinálni, ami a jobb levegőzéshez kell. Megritkítom a sövényt, pótolom a hiányokat, befüvesítem a talajt (de hagyom a természetes gazflórát is nőni)... ez az év is csak az út része.

És mindenkinek köszi az együttérzést, de ez van, nem szabad tragédiának felfogni.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.10.04. 20:45:32

A mezőgazdaság olyan iparág, amiben néha kompromisszumot kell tudni kötni a legkiszámíthatatlanabb tényező, az időjárás miatt. Aki erre képtelen, és inkább hagyja veszni az egész évi munkáját-befektetését, az így jár.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.04. 21:08:15

@RAMBO: Hát igen, ez tényleg ilyen bringa, le lehet róla esni.

Ha vigasztal (szerintem nem), akkor mi minden évben bebukunk néhány sort valamilyen félresikerült kísérlet miatt.

2006-ban az egész évi juhfark termést szúrtuk el. Már palackozott korában döntöttünk úgy, hogy az nem vállalható.

Furmintból pedig három éven át nem sikerült csak néhány száz palacknyit megmenteni, pedig van vagy 5 ezer tőke.

Mondjuk nálunk minden évben van ami vigaszul szolgál.

Ha van egy célod, egy elképzelésed és egy elvárásod akkor tényleg tudomásul lehet venni, hogy nem minden évben sikerül az amit elterveztél. Ezzel együtt nagyon szomorú látvány látni lerohadni a szőlőt :(

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2010.10.24. 19:33:28

RAMBO mi van veled? Remélem a fenti cikk címe nem a blogra vonatkozik!
Mikor jelentkezel új cikkel?

Harangláb · http://haranglabbisztro.blogspot.com/ 2010.10.26. 15:23:28

@RAMBO: A vett szőlőről csak annyit, hogy a nagy pincészetek is - sokszor 20-30%-ban, nem saját szőlőből készítenek bort , saját márka név alatt és ezt biztosan tudom. Talán érdemes lett volna leszedni a szőlőt, lepréselni, elforralni, nem lekénezni és kifőzni borpárlatnak.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása