Átoltott szőlők ősszel

Még a múltkor, amikor Dörgicsén voltam, végignéztem az átoltott szőlőket. Elég jó az eredési arány az átoltott tőkékből: meg kell mondanom, hogy ha a tavaszi szélvihatok nem rendeztek volna akkora pusztítást, mint amekkorát, a szőlőm legalább 80%-a már az új fajtákból állna. De egyszerűen nem volt mibe oltani - a visszavágott szőlők fiatal hajtásait mind letörte a szél. Ezért most legfeljebb 50-60%-os fajta-beálltságról beszélhetünk.

 

Zöldbe fás oltvány őszi állapota

 

Az átoltások jó állapotban vannak, a képen látható vesszőn még kivehető a zöldes színű V alakú bevágás, és a fás ék alakú oltócsap. Az oltószallag "lerobbant" a vesszőről annak megvastagodása közben, így vált láthatóvá a kalluszosodás, azaz a hajtás és vessző összeforrása. A gyors kalluszképződéshez meleg és pára kell - hát idén ebben nem volt hiány. Nézzétek, milyen szép, robosztus hajtást hozott az oltás!

 

2010.10.24. 21:22

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr412396080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2010.10.25. 09:09:37

Úgy látszik hamarabb kellett volna írnom a tegnapi hozzászólásomat az előző cikkedhez :-)

Szép az átoltás! Tavasszal nekem is kell majd élnem evvel a módszerrel.
Van még ilyenkor bármi teendő az átoltott résszel, vagy innentől már intéz mindent a természet?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.25. 09:16:26

Kétségtelenü motiválatlan voltam, ez a post 3 héttel később került ki, mint kellett volna. A napokban jön egy másik (már készen van) az eketalpról.

Ezzel azt hiszem semmilyen további teendő nincs, tavasszal a vezetőszál vonalában el kell vágni (majd megmutatom) és utána következő évben már teljes termést hozhat.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2010.10.26. 20:11:32

Egyébként egy tőkén csak egy oltást csinálsz?
Ha nem ered meg akkor mi lesz, jövőre az alany hoz új hajtást egy alvórügyéből, vagy ilyenkor az alanytőkének már annyi?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.26. 20:19:46

Volt olyan, amelyiket kétszer oltottam be, de az egyiket ki kellett vágnom. Az alanyok újra kihajtanak, igen, a következő évben azt oltom be, ÉS csináltatok gyökeres oltványt is amit elültetek a hiányok pótlására.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása