Sajnos a pincém nyáron eléggé felmelegszik, télen kicsit túlságosan lehűl: 6 és 16 fok közötti tartományban mozog benne a hőmérséklet. A nyár elején a pince belőpőjébe telepíttettem egy légkondit: egész nyáron ment, de a hűtése nem volt elegendő.
Klikkre nagyobb lesz! |
A pince eredetileg harmadakkora területre lett méretezve, mint amekkora szőlőm most nekem van. Ez csak kicsit gond, mert az eredeti területről kb. feleannyi szőlőt szedtem, mint az elődöm, de így is problémás lesz a jövőben a borok kiforralása, ha minden termőre fordul. Ugyanis ha a rizlinget csak a második évében akarom lepalackozni, akkor ősszel nem tesz jót az érlelődő bornak a pincébe történő ki-be járkálás, valamint a forrás által termelt hő. Régen, a módosabb gazdáknál két pince volt, az egyik a forralópince, a másik az érlelő pince. Ez utóbbiba csak tiszta bor jutott be, hőmérséklete egész évben hűvös, állandó volt, míg a forralópincét akár fűtötték is.
Ma a közhelyszótár leesett a polcról, és ennél a bekezdésnél nyílt ki: "ha egy ajtó bezárul, kinyílik egy másik". Idén nem lett borom, a tavalyiból alig van, az átoltás még nem fordult termőre - aligha lesz mégegy olyan alkalom az életben (legalábbis nagyon remélem) amikor ennyire hozzá lehet nyúlni a pincéhez.
Klikkre nagyobb lesz! |
A tervező Haász Lőrinc, akivel sikeresen megértjük egymást, ami fontos akkor, ha mindössze annyi utasítást adok a tervezéshez: "ha elkészül, akkor azonnal jelenjen meg a Szentendrei Skanzen, és vigyék el egy az egyben az épületet, annyira jellegzetesen legyen tájba illő". A homlokzat feldíszítése, a kódisállás, a boltíves, földdel takart pince egyelőre azt mutatja, hogy megtaláltam a megfelelő embert a feladatra.
Most jön a nehéz része, az engedélyezési munka: össze kell vonni a két szőlőt, hogy elegendő területem legyen a pince bővítéséhez, és ezután jöhet az építési engedély - mivel természetvédelmi területen vagyunk, egy raklap hatóságnál kell kolbászolnom. A tél erre pont elég lesz, tavasszal pedig nekiugrunk a munkának.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.