Túltermelési válság

Az első perctől kezdve teljesen világos volt, hogy a HNT által készített szőlőfelvásárlási rendszer életképtelen. Erről itt írtam cikket, volt is komoly felháborodás belőle. Aztán a tavalyi évben már hallatszott a morgás, hogy nem megfelelő áron sikerül értékesíteni a szőlőt, mert mégsem sikerült bevezetni a hadikommunizmust, és a piac árszabályozó szerepe érvényesült. Idén pedig még több szőlő termett - ami jólét helyett csődöt hozhat sokaknak.

 

Mindenekelőtt érdemes lenne ez utóbbi cikk alapvetését (hogy “sok és jó” szőlő termett) gyorsan helyre tenni. Valóban sok szőlő termett, aminek a legtöbb esetben egészen középszerű a minősége (a Balaton-Felvidékről beszélek). Ahogy azt már korábban leírtam, nincs minőségi borszőlő termelés az országban: annyi szőlőt termel mindenki a gépesített nagyüzemekben, amennyit a vessző elbír. Egy 3-4 kilós terhelésű olaszrizling tőke nem adhat minőségi bort, hiába cukrosodik, a beltartalmi értéke (íze, zamata) nem lesz megfelelő (lásd. még: olcsó bornak híg a leve). Ezt az osztrákok tudják: ha valaki több szőlőt termel egy hektáron, mint a megengedett, a minőségromlás miatt az egész tábla szőlő értékét csökkentik. És mit olvashatunk a cikkben? A sztrájk sikeres volt, a szerződött mennyiség fölötti termést is átveszi a felvásárló, mégpedig teljes áron. Tehát nemhogy negatívan premizálnák a túltermelőket, hanem többet vesznek a középszerűből.

 

De vajon mire számítanak a felvásárlók? Ha 10-15 forinttal olcsóbban adjuk a boltban a bort (mert hiszen ennyivel olcsóbb a szőlő), akkor az emberek sokkal többet fognak venni belőle? Vajon melyik az a vásárlói csoport, akit ekkora árcsökkentés vásárlásra buzdít? Ha csak a matekot nézzük: ha 10-15 százalékkal több a szőlő, mint tavaly, akkor egy 500 forintos alsó polcos termék árát is 50-75 forinttal kellene csökkenteni ugyanakkora vásárlóerő mellett, nem? A borász/kereskedő vajon beáldoz 40-60 forintot a saját hasznából? Vagy elszaladtak a közmunkás bérek, amíg nem figyeltem, és a megnövekedett kereslet fogja felvenni a többletet?

 

És mégis, mire számítanak a termelők? Hogy ha most 10 szemre kötötte le a szálvesszőt, akkor jövőre 20 szemre köti le, mert ennek a bulivonatnak nincs végállomása? Majd odaöntjük a szőlőt a valami elé, és akkor felvásárolják a kétszer annyit is? Hahó, parasztok, figyelt itt valaki? 10%-15%-kal olcsóbban veszik át tőletek az egészet! Pont ugyanannyi pénzt kaptok, mint tavaly, amikor kevesebbet termeltetek!

 

Remélem ez az év lesz a vízválasztó. A ráébredés éve. Az a pillanat, amikor megfogalmazódik a termelők fejében a gondolat, hogy nem állami segítségért kell nyüszíteni akkor, ha sok termés van. Amikor rájönnek arra, hogy borvidéken belül a feldolgozói kapacitáshoz (végső soron a kereslethez) kell igazítani a termelést a közös optimumra törekedve. A termelők közös optimuma az, amikor a versengő felek kölcsönösen engedményt tesznek egymásnak azért, hogy érvényesíteni tudjanak egy mindenki számára elfogadható felvásárlási árat. Azaz mindenki visszafogja a termelését annyira, hogy az igazán jó szőlőnek bizton legyen piaca. Ezt a pontot hívják equlibriumnak, ami nekünk, magyaroknak annyira lényegtelen, hogy még az erről szóló wikipédia szócikket sem fordítottuk le - bár a versengő stratégiai játékok alapját képezi ez az elmélet.

 

A változásnak két fontos sarokköve van:

  1. Ha nem sikerül a lehető leghamarabb bevezetni valamiféle termelési rendszert a borvidékeinken úgy, hogy épeszűen maximalizáljuk a termésmennyiséget (tőketerhelésre vetítve), és úgy, hogy ezt a korlátozást a hegybírók ellenőrzik is, amiről védjegyet adnak (ebben az esetben a felső korlát fölött nem lehet túltermelés) - akkor a szőlészetünk bennragad az alacsony minőség csapdájában (erről is írtam már .... 2012-ben).
  2. Ugyanilyen fontos dolog a fair trade bevezetése. Olyan nincs, hogy a polcon 1000Ft + ÁFA áron megjelenő bor árából 10% jut a termelőknek - különösen úgy nem, hogy a borászati munka piaci ára ma 65-70 forint körül van, ami ennek a palack bornak a 7%-át adja. A maradék 83% oszlik meg a kis- és nagykereskedők között, valamint teszi profitábilissá a borászatot. Mindezt úgy, hogy a kockázat 90%-át a termelő viseli és gyakran (a késleltetett fizetéssel) a termelő finanszírozza (ingyen) a borászatot. Mondok egy pokoli egyszerű algoritmust: a pincészetből kikerülő, felvásárolt szőlőből készült borok értékesítési átlagárának 50%-át szőlő árának kell kitennie (a csomagolóanyag költségeinek levonása után). Gyors fejszámolás: 500 forintos nagykereskedelmi árból mondjuk 150-200 forint a palackozás anyagköltsége, 300 forinton osztozik a borász és a termelő - ami 150 forintos a felvásárlási árat jelent. Vajon lesz olyan borász, aki ezért a pénzért fost szeretne venni? Egy vállalhatóan jó minőségű bor 1800-2000 forint körül van a polcon - hoppá, ez 1 EUR körüli felvásárlási árat jelent (épp úgy, mint az osztrákoknál)!

 

A közös a két pontban, hogy csak a termelők kényszeríthetik ki a változást. Ha semmi sem történik, akkor még húsz év múlva is az lesz a legfontosabb kérdés, hogy hová kéne leborítani pár konténernyi szőlőt, hogy legalább a tavalyi árbevétel elérhető legyen.

Eredeti bejegyzés: https://www.facebook.com/notes/832220360883087/

2021.08.27. 12:14
Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr6016670940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása