Utolért az Addams Family életérzés: mintha egy sötét felleg követne mindenhová. Volt már rosszabb szüretem (2010-ben, amikor nem szüreteltem), de ennél rosszabbul még soha nem éreztem magam. Az év közben sorra megjelenő problémák most, szeptember elején csúcsosodtak ki, közel 100 mm eső formájában. A nyári forróság megakasztotta a szőlő cukrosodását (hiszen ilyen melegben leáll az asszimiláció), és augusztus végén még 2-3 cukorfok hiányzott az optimálishoz a középérésű és kései fajtáknál. Aztán leesett 100 mm eső. Ahogy tavaly a szőlő kihordott egy 80 mm-es esőt nyár végén, arra gondoltam, hogy idén sem lesz ez komoly probléma. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Beindult a rothadás, és óriási károkat okozott.
Kékfrankos válogatás (Dödi bácsi várja a traktort) |
A szőlőinkben a múlt héten még biztató volt a szőlő állapota, bár Kútfőn már erősen felhígultak a szemek. Halomban attól féltem, hogy nem marad leve a szőlőnek, Beccén pedig reménykedtem az aszúsodásban. Ehhez képest a szüretre rengeteg rossz szem fogadott a fürtökben, amit egyenként kellett kiválogatnia a csapatnak. Becsületükre legyen mondva, olyan alapanyag jött be a pincébe, amit ki sem néztem volna a tőkéken lévő fürtök állapotát szemlélve. Kútfő elesett: nevetséges mennyiségű muskotályt szüreteltünk, a furmint idén értékelhetetlen volt, egyedül a kékfrankos állta a sarat: na nem vörösbornak, hanem kastélyosnak (siller), de annak parádés alapanyagot sikerült termelnem. Halom juhfarkja volt az idei aranyérmes (a fürtök majdnem fele aszú), a furmint is finom, de válogatni kellett nagyon - és értékelhetetlenül kevés lett belőle. Becce juhfarkja a válogatás után szép anyagot adott, ebből az egy fajtából lett elfogadható a mennyiség is. A sárfehér még a tőkén van, jövő héten szedjük.
A szüret előtt, még a múlt héten garanciális javításra kellett vinnem a bogyózót - úgy gondoltam, hogy ezzel le is tudtam a szüretkor elromló gépek problémakörét. Vettem egy pazar új prést, amit hiába próbáltam beüzemelni, ugyanis a pincém biztosítéka alulméretezett volt a géphez: el sem indul az álommasina, ami bakot ugrik pengét rág. A Vaslin présem pedig, amivel állati jól lehet préselni a zúzó-bogyózó által készített kásaszerű cefrét - a munka közepén beszart. Ott álltam egy teljesen automata és egy félautomata préssel, és egyik sem működött. És mint ahogy a kezdetek kezdetén, vödrökbe szedtük az ázott cefrét, és kosaras préssel préseltük, ami hatalmas kilövellésekkel fröcsögte szerte-szét a cefrét. A szüret közepén a kislányom lelakatolta a pincét úgy, hogy a pincében maradt a kulcs - szaladtam a faluba flexért, hogy le tudjam vágni a lakatot.
Megemelem a kalapom a szüretelő csapat előtt |
Végül három munkanap alatt a pincébe került minden - illetve amit a természet hagyott belőle. Idén változtattam a borok kezelésén: pontos feljegyzéseket vezetek arról, hogy melyik borral mikor mit csináltam. Sok tételünk van, és így nem sikkad el egy kénezés vagy egy átfejtés. Pontosan nyilván tudom tartani az adagolt kén mennyiségét is. Ugyancsak fontos változás (ahogy arra korábban már utaltam) az alapkénezés tankönyvi betartása. Nem szórakozok többé az alacsony kén technológiával - azt látom, hogy nekem az nem működik (bár nyáron ittam nagyon szép kénmentes borokat) - szóval próbálok ragaszkodni a "hivatalos" borászati technológiához. A tavalyi boraim közül egyik-másikban magas volt az illó, így a pincébe kerülő szemek leválogatásával, és a cefre / ülepített must kénezésével igyekszem minden egyes ecetsav bacit kiküszöbölni.
És hogy teljes legyen a kép: a Biokontroll ellenőrizte a gazdálkodásunkat, és kiderült, hogy bio-útonállók vagyunk: meg nem engedett módon kijuttattam hektáronként 35 dekagramm ammónium-nitrátot - ami a K lombtrágya felszívódásához szükséges. Este kikapott a Patriots is. Mondom, minden összeesküdött ellenünk.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.