Napi morfondírozás

Kis birtokunk organikusan fejlődik. Idén 100%-os beállottságú lett az új ültetvényünk, lényegében megvagyunk a gépesítéssel, és talán tudunk bort készíteni is (ezen egészen biztosan lehet még javítani). A növekedés következő lépése a vállalkozás gazdaságosságának megteremtése. A telepítés utáni első 4-5 évben nem lehet komoly hozamra számítani, így folyamatosan mínuszban vagyunk - figyelem, ez nem siránkozás, így volt tervezve, hiszen az ültetvénytelepítésnek ez a sajátossága -, és a jelenlegi célkitűzésünk ennek a hiánynak a csökkentése. Azt kell áruba bocsájtanunk, amink van: a szaktudást és a gépeinket.

 

Szép a szőlőnk, alakul a zabos bükköny a sorközben

 

A szaktudás áruba bocsájtásáról hamar letettem. Egy jól ismert borász mondta, hogy a tudás senkit nem érdekel, csak az ember kell, aki megcsinálja. Valószínűleg igaza van. Lehet az a meggyőződésem, hogy a kirívóan durva agrotechnikai hibák rengeteg többletköltséget okoznak a szőlőbirtokosoknak, de ha a szaktanácsadás csak a szőlőmunkával együtt értékesíthető, akkor el kell fogadnom ezt a tényt. Ennek mondjuk ellent mondani látszik a környékünkön az a rengeteg rosszul művelt szőlő, de én nem állok oda vitatkozni ebben a kérdésben. A gépesítettségünket viszont el tudjuk adni, mert olcsóbbak vagyunk, mint a kapások és mert keskenyebb a vetőgépem, mint a szántóföldi műveléssel foglalkozó kollégáknak.

 

A következő lépés a boraink bevezetése a "piacra". Egyelőre közvetlen értékesítést tervezünk, nyitott pincenapokon - mert nincs akkora mennyiségünk, hogy érdemes lenne kereskedőkhöz menni vele. Ez alól talán a kútfői furmintunk a kivétel, azzal a környékbeli értékesítési helyeken megpróbálunk finoman nyomulni.

 

Az értékesítés legfőbb gátja a rettenetes "dörgicsei" brand. Erről mindenkinek két dolog jut eszébe: az olaszrizling és a Knorr csibeleves - viszont senki nem tud egyetlen épkézláb borászt vagy pincészetet megnevezni. És ez baj. A Balatonbor beleragasztja az olaszrizlinget a középszerű bor kategóriájába (ahová egyébként való) - és ezt a középszerűséget célozta meg a Pántlika Pincészet is (aminek a móka kedvéért semmi köze az eredeti piarista Pántlika kastélyhoz), az egyetlen olyan borászati üzem, amelyre a faluban komoly összeget költöttek. Mármint a hardverre, mert neves szakembert nem sikerült igazolni se szőlésznek, se borásznak. Elmulasztották az integrátorrá válást is (sőt, ennek korai kezdeményezőjét méltatlanul távolították el a pozíciójából), így a falu szőlőinek többsége a környékbeli falvak pincészeteinek kezelésében van. Azaz a szőlő elmegy innen, nem a helyi márkanevet erősíti. A faluban alig van szálláslehetőség, étterme a környékbeli helyekkel összevetve vállalhatatlan. Dörgicse ma egy kibelezett kagyló, egy kiégett épület, egy rút, szibarita váz. A Kegyes Tanítórendek Dörgicsei Pincéjének öröksége köddé vált.

 

A fent írtak alapján leginkább azon gondolkozom, hogy miként lehet sikeres pincét építeni úgy, hogy a termőhely nincs a térképen. Ötletek?

2018.04.26. 20:27

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3613854648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.04.26. 20:44:38

Nem kell parázni, hogy a termőhely nincs a térképen. Egyrészt a külföldi piacokon Tokajon kívül egyetlen magyar termőhely sincsen a térképen. Másrészt a belföldi piacon legalább nincsen rútul leamortizálva alsópolcos szarokkal mint sok más elvileg híres borvidék.

Szóval néhány év alatt és pár konzisztensen jó évjárattal simán be tudod emelni a boros köztudatba Dörgicsét. Egyszerűen ne engedj ki közepes bort sem a kezedből.

Az elsődleges termőhely neked amúgy is a Balaton kell, hogy legyen. Ezen túl pedig tagozódj be te is a vulkánikus borok mozgalmába. Annak most nagy huzata lesz.

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.04.26. 21:02:13

Sándor Zsolt úgy bepottyantotta magát a nem annyira olcsó egyébként viszont minőségi borok piacára, hogy csak na! Pedig ugye bükki borvidék, sőt, Zweigelttel és Cserszegivel dolgozik, szóval nem mondhatjuk, hogy felült valamelyik divathullámra. Én csak annyit tudok mondani, hogy kérj tanácsot tőle. Sok sikert! :)

kunzoo 2018.05.02. 21:15:24

Ha bio művelésre adtad a fejed elindulhatsz ezen a vonalon. Nem azt emeled ki hogy dörgicsei hanem azt hogy bio. Nincsenek messze Dobosiék, kérdezz tőlük. Ők ha jól tudom tartály és gép vonalon is jók, gyümölcsöző kapcsolat lehet belőle.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.05.21. 08:23:10

@kunzoo: Szerintem arra, hogy bio nem érdemes arculatot építeni.

A hitelességre, természetességre, tisztaságra és a kézművességre érdemes, de nehéz. Ezt amúgy a Ramboék nagyon ügyesen csinálják. Szerintem 3-4 éven belül már kihagyhatatlan szereplői lesznek a magyar élvonalnak.

Dörgicsét pedig simán vissza tudják rakni a térképre. Ha Bussay dokinak sikerült a Zalát feltenni a térképre akkor Dörgicsével nem lesz lehetetlen :)

kunzoo 2018.05.21. 21:51:41

@BZoltan:
Ha bio művelésre adja a fejét, (ha valóban bio nem ökobiodinamikustermészetközeli blablabla) legalább használja ki a marketing értékét. Lehet Bussay sokra vitte de még életemben nem hallottam olyan mondatot hogy "nosza, kóstoljunk zalai borokat" Ott inkább a saját neve az érték nem az hogy zalai. Az inkább úgy jön hogy ...annak ellenére....

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.05.22. 04:06:33

@kunzoo: Tudtommal szertfikált rendszer a Rambó birtoka. Másnak nem nagyon van értelme.

A marketing értéke szerintem a bionak úgy mezitláb nem sok van. Úgy értem, hogy ha rárakom a címkénkre, hogy bio (mi is szertifikált bio birtok vagyunk) attól senki nem fogja kérni egy vinotékában. Nálunk inkább az működik, hogy külföldi éttermesek és kereskedők direkt úgy keresnek meg minket, hogy szertifikált biok vagyunk-e mert ha igen akkor érdekli őket a dolog.

Szóval a nyugati csúcs gasztróba már elvárás, hogy pap legyen papír. Magyarországon még nem.

Amúgy szerintem a Dörgicse önmagában nem hangzik rosszul. Azt azárt mindenki tudja, hogy az északi part hegyein fasza bort lehet szűrni.

Starin 2018.08.05. 22:21:28

Lelkes olvasód lévén idei nyári balatoni nyaralásunk alkalmával feleségemmel felkerestük Dörgicsét is (még a latifundium ékét, pincéteket is sikerült kiszúrnom a domboldalon :) ).
Nos véleményem röviden: ha egyszer visszavonulok, akkor egy olyan helyen szeretném azt megtenni, mint Dörgicse :)
A templomromok köré pl. minimális marketinggel és egy csepp kezdeményezőkészséggel fel lehetne építeni egy önálló "brandet" (jujj, de utálom ezt a szót) a falunak, bornapokkal, családi eseményekkel, stb. Egy évtized alatt országos szinten be lehet járatni bármely gasztro-turisztikai desztinációt, hidd el.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.08.06. 14:00:48

@Starin: :)
Már van is egy project folyamatban...részletek később!

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása