Pompei

Ahogy a gazdasági jog tanárom mondta egykor, ha egy jogász kinéz az ablakon, akkor jogviszonyok alanyait és tárgyait látja. Valahogy így voltam én is, amikor Pompei városában kirándultunk: sokkal jobban érdekelt az ókori gazdálkodás technológiája, mint a falfestmények, mozaikok és szobrok együttvéve.

 

Ház udvara Pompeiben

 

Az idei nyár meglehetősen forró és száraz volt, és az előrejelzések szerint a globális felmelegedés hatására a Kárpát-medence egy meglehetősen aszályos vidékké válik a következő évtizedek alatt, azaz egyre gyakrabbá válnak a hasonló nyarak. Előtérbe kerülnek tehát a vízmegtartó technológiák mind a mezőgazdaságban, mind az építészetben.

 

A Kárpát-medence egy bazinagy lavór, amelynek alján összegyűlik a talajvíz. Hála a nagyüzemi gazdálkodásnak, a legtöbb helyen már olyan mértékű a talajvíz szennyezettsége, hogy a fúrt kutakból csak fogyasztásra alkalmatlan vizet lehet nyerni, tehát az így nyert vízből öntözött növényekben felhalmozódnak az egészségkárosító anyagok. A be nem jelentett kutakból ingyen lehet öntözni a kiskertet vagy a füvet - ami automatikusan pazarló gazdálkodást jelent -, így a talajvíz szintje várhatóan egyre mélyebbre kerül, amint az az elsivatagosodó országokban is megfigyelhető. 

 

Az ésszerű megoldás a csapadékvíz megtartása a területen. Ha a csapadék egy nagy eső után lerohan a területről, ha a háztetőkről lefolyó vízet a csatornába kötik be (ami szintén szabálytalan) vagy árokban vezetik el, akkor ez a vízmennyiség a gazdálkodás számára elvész - holott ezzel ki lehetne egyenlíteni az aszályos idők csapadékhiányát. A lehető legegyszerűbb számítást alkalmazva: a Dunántúlon kb. 600 mm éves csapadékmennyiségre számíthatunk. Ha egy 100 négyzetméteres ház tetejéről összegyűjtjük a lefolyó vizet, akkor egy ugyanekkora konyhakertet húsz alkalommal tudjuk megöntözni átlagosan 30 mm csapadékkal. Ez azt jelenti, hogy két és fél hónapig (júniustól augusztus közepéig) hetente kétszer lehet öntözni a kertben, ha egyáltalán nem esne nyáron az eső. 

 

Implulvium

 

Ami igazán érdekes, hogy ez a technológia egyáltalán nem új, legalább 2500 (kétezerötszáz!) éves. A rómaiak a négyszögben elhelyezett tetőről lefolyó esőt egy kis medencében fogták fel, amelynek kifolyója egy ciszternába gyűjtötte a vizet, amit egy kúton keresztül lehetett felhúzni a mindennapi használathoz. A mai esővízhasznosító rendszerek ugyanezen az elven működnek. Van egy olyan érzésem, hogy hosszú távra tervezett birtok egy ilyen rendszer nélkül életképtelen.

 

Modern esővízhasznosító rendszer
2015.10.31. 14:43

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr748038614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2015.11.01. 16:56:35

jó nagy ciszternával érdemes kezdeni mert ha alulméretezed akkor semmit sem ér. Olyan nyolcvan-száz köbméteres már oké. Azzal már jó nagy puffered van egy hosszabb száraz időszakra.

A kert öntözésénél már az is sokat jelent ha a tetőről lejövő vizet a kertbe vezeted. Hisz ha esik pl 10 mm az semmit sem ér. ha ki tudod egészíteni akkor ér valamit és tárolnod mégsem kellett.

Gondot okozhat még a szerves anyag. könnyen be tud rohadni az egész. Ha udvarról is folyik bele víz akkor a porszemcsék könnyen kinyírják a szivattyút. Olyan szivattyút érdemes választani ami jól tolerálja a szennyezettebb vizet.

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2015.11.01. 18:45:19

Az esővíznél nincs jobb permetezni. Az év nagy részében esővízzel permetezek, de év elején volt, hogy még otthonról vittem csapvizet. Nem mondom, hogy ég és föld, de a csapvíz okozott kellemetlen meglepetést.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.11.03. 09:38:01

@kunzoo: 80-100 köbméter? Az egy tízméter hosszú, öt méter széles és két méter mély medence. Ennyi vizet nem érdemes és szerintem nem is gazdaságos tárolni. Ha van egy 300 négyzetméteres tetőd (ami már marha nagy) akkor arról ha egy csepp vizet sem használsz el akkor is 5 év alatt telik meg egy ilyen víztároló. Ráadásul egy ilyen medence építése sem olcsó mulatság.

Nálunk a Somlón, három hektára és két kis meg egy nagy házra van három ilyen vizes rendszer. A kisházaknál van összesen 7 köbméter, a nagyháznál úgy 8 köbméternyi kapacitás. Nyaranta mi ezekből permetezésen túl a ciszternákból mosunk, mosogatunk, zuhanyzunk és wécézünk. Ez nem sok víz, de elég.

Az pedig nem kérdés, hogy egy kézműves és a természetes környezetért felelős gazdaságban az esővíz felhasználása alapvető dolog.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.11.03. 13:53:01

@BZoltan: Egy száz négyzetméteres tetőről kb. 40-50 m3 víz jön le.

A gazdaságosság másik történet. Két iskola van:
1.) a földbe ásott, olcsón vett vastartály
2.) az épített ciszterna - ez igen drága, ha a talajvíz magasan van, és építés közben szivattyúzni kell.

Ezen kívül mi a vízbe egy adag grill-faszént lógatunk függönybe tekerve, így nem büdösödik meg a víz.

Szóval: ha egyszer felépíted a ciszternát, az örök élet + 1 napig jó, annak igazán más költsége nincs.

Ha még ezt a vizet kicsit megtisztítva a WC öblítésre/zuhanyozásra is felhasználod, akkor még a ház fenntartási költségein is tudsz vele spórolni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.11.03. 14:09:14

@RAMBO: Szerintem nem szedsz le fék köb vizet négyzetméterenként. Persze ha neked nejlonbevonatos vagy csempézett tetőd van akkor lehet :) De a csapadék egy része bár miliméterben mérhető, a tetőről elpárolog. Télen pedig a hó sem úgy hasznosul ahogy gondolod. Aztán meg amikor nagy zuhé van és leesik 40-50mm akkor sem tudsz mindent felfogni.

A vastartály nem rossz, csak arra kell vigyázni, hogy semleges legyen, mert nem mindent akarunk azért kifújni a szőlőbe sem. Például az aluminium az nem játszik.

Az épített ciszterna az mindenképpen nagy okosság, de szerintem 15-20 köbösnél nagyobb az akkor is overkill. A 80-100 pedig szerintem barokkos túlzás :)

kunzoo 2015.11.03. 21:22:57

@BZoltan:

Ha valaki belekezd akkor érdemes nagyban kezdeni. Ezt a méretet arra értettem ha kertet is akar valaki öntözni. A kert vízigénye akkor a legnagyobb mikor a lehulló csapadék is hiányzik. Pl száraz hőhullámok esetében. Annak semmi értelme hogy öntözünk is egy darabig aztán valamivel később sül ki a kert. A beruházásra meg költöttünk. Ha csak permetezővíz, kézmosóvíz akkor természetesen áll amit írtál.

A kétszer akkora tartály nem kerül feltétlenül kétszer annyiba. Ez borászati dolgoknál is így van, esővíz gyűjtés esetében is így lehet.

Mostanság jellemző a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék. Ezért nagy tárolótér kell ha jó hatásfokkal akarod hasznosítani. A pontos méret persze az adott kert méretétől függ de a gyep pl nagyon issza a vizet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.11.04. 09:20:35

@kunzoo: 80-100 köbös búvárképző akkor is túlzás és pazarlás.

Én mondjuk elsősorban szőlőben gondolkodom azt pedig hitem szerint eretnekség locsolni :) Annak aki veteményest vagy golfpályát akar magának annak nyilván több vízre van szüksége. Hogy mennyire azt nem tudom. Én azt mondom, hogy egy 5 fős családnak egy 3 hektáros szőlőbirtokon a 20köb víz az bőségesen elegendő. A vízzel pedig mindenképpen spórolni kell, akkor is ha sok van belőle.

papp_schubert 2015.11.12. 07:01:04

Én most építek egy kb. 8 m3-est, föld alá, zsalukőből. A belső szigetelésére van esetleg valakinek ötlete, tapasztalata? Én medencefóliára gondoltam, az állítólag tartós, semleges és, ha esetleg megsérül, könnyen javítható. De még módosítható, úgyhogy, ha valaki tud jobbat, örömmel veszem a tanácsot!

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2015.11.13. 15:16:38

@papp_schubert:
www.oxydtron.hu
A fóliánál lényegesen drágább, de tartósabb is.
Még akár erjesztő kádat is lehetne valamelyikkel, mert ivóvízre ÁNTSZ bevizsgálása van.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.11.14. 12:25:49

@papp_schubert: azt hiszem, van olyan műanyag-alapú festék, amivel a betont lefestve tökéletesen szigetel.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása