Végre itt a tavasz!

Köszönöm Isten, hogy megértem, és végre vége ennek a kurva télnek, amikor az égvilágon semmi dolgom nem volt. A magyar közigazgatásra viszont mindenképpen ráfér a reform, ezt most első kézből tanusíthatom, ők ugyanis a teljes telet (és még egy hónapot) arra használtak fel, hogy a két, egymás mellett álló telket összevonták. Egy év harmada egy telekhatár kiradírozására és két terület összeadására? Go Navra, fuck them all! A szorgalmatlan munka eredményeképpen beadhatóvá vált az építési engedély.

 

Azaz csak majdnem, ugyanis a hatóságok kikérik maguknak a pottyantós klotyónkat, amivel elképesztő mértékben szennyezzük a környezetet (egy évben kb.10 alkalommal van használatban), és a tájba sem illik - ezért a WC-t a pincébe kellett tervezni. A józan ész határait feszegeti ez a dolog, ugyanis egy présház (élelmiszeripari üzem) és egy borospince (élelmiszer tároló helyiség) közül lehet választani, hogy melyikbe tennénk a WC-t, egy olyan hegyen, ahol nincs víz, tehát öblíteni is problémás lehet mondjuk télen, amikor a fűtetlen helyiségben minden szétfagyna, ezért az összegyűjtött esővizet is leeresztjük. Mivel két hetente vagyunk ott, nyáron a bűzelzáró is kiszáradhat, és további animális aromákkal tudja gazdagítani a borokat a csatornabűz. Azért beterveztük, kb. százezer forintba kerül ez a baromság.

 

Ma lent voltam Dörgicsén, és szikrázó napsütésben és erős széllökések között szedtem oltóvesszőt a tavalyi átoltásokból. Sajnos a vesszők eléggé lisztharmatosak, de élő, zöld belű vesszőket sikerült találnom. A vesszőket jó erősen becsavartam nylonzacskóba, és hűtőtáskába tettem, majd átvittem őket Dobosiékhoz Szentantalfára, akik gyökeres oltványokat fognak csinálni belőle. Idén zöldbe fás módszerrel átoltom azokat a tőkéket, amelyekről tavaly a szélvihar letördelte a fiatal hajtásokat, és a maradék hiányokat gyökeres vesszőkkel pótolom. Így remélhetőleg őszre minden szőlő a helyére kerül. 

 

Az új hordókat feltöltöttem borral, szépen ázva várják a tavaszt, amikor lefejtem belőlük az áztató bort és lekénezem őket. Vannak szép új szilikon dugóim, pazarul lezárják a hordókat, ezentúl nem kell se a fadugók bekalapálásával, se műmellű playmate-tel bajlódni az akonanyílásnál.

 

A hegybírótól (új ember vette át a feladatot) igazolást kellett szereznem arról, hogy a területemen szőlő van. Nekem a hegybírókkal csak jó tapasztalataim vannak, a jelenlegi is nagyon normális ember: vasárnap délután egykor fogadott az irodájában, mert akkor tudtam lemenni.

 

Összességében egy szuper napot töltöttem a hegyen - már nem sokáig bírom, hogy ne ez legyen a főállásom.

2011.03.06. 20:33

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr672716503

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kormos István - ESŐ ESIK 2011.03.10. 12:58:16

VIGYÉL ÁT, RÉVÉSZEMEgy meztelen fenekű angyalvízzel teli kannát rugott föl,aztán remegő orrcimpávalesőt kiabál pironkodva.Eső, eső, eső, eső,lucsokban fürdik a mező,ajtaján Szent Péter nyikorgat,gyere csak a szobámba lányom!Büntetné a rugdalkozót,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2011.03.06. 22:46:07

Hát igen a bürokrácia nem egyszerű. Nekem az ütött nagyot hogy 6 200 öles terület átiratásáért hatszor kell 30 rugót kicsengetni az ügyvédnek pedig csak a helyrajzi számokban tér el a 6 doksi. De hát ez van ezzel kell együtt élni. Ennyire nagyban tervezel hogy lassan a főfoglalkozás lesz a borászat, ennyit akarsz telepíteni és termelni? Mennyi szőlőből tudnál ugyanúgy élni mint eddig?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.03.06. 22:52:58

Még max. 5-7 évig dolgozok, aztán ezzel szeretnék foglalkozni. Nem cél, hogy szinten tartsam az életszínvonalamat, az a cél, hogy minden nap annyira jól érezzem magam, mint ma.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.07. 06:06:50

@RAMBO: Ebben az esetben minél hamarabb vegyél 4-5 hektár földet.

A borospincébe vagy a présházba pedig nehogy csinálj budit. Inkább ne legyen a tervben semmi.

papp_schubert 2011.03.07. 08:44:03

@RAMBO: Szia!
Nem közvetlenül ehhez a bejegyzésedhez kapcsolódnék, de régihez valamiért nem enged hozzászólni.Tőkebetegséggel kapcsolatban szeretnék kérdezni, sikerült-e többet megtudnod az eutypiás bejegyzés óta? Azt hiszem ez van a szőlőmben, legalább a felét érinti, nagyon nem szeretném kivágni, öreg tramini tőkékről van szó. Újranevelem a tőketörzset, a törzsből előtörő legalsó vesszőből, de ahogy elfűrészelem, a törzs közepe lyukas, barnás elszíneződés a keresztmetszeten, bár nem kimondottan ék alakú, inkább szabálytalan. A törzsek repedtek, ezért is akartam leváltani őket. A szer, amit ott említesz, sebkezelő vagy permetezni kellene vele? Előre is köszönöm!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.03.07. 09:43:16

@héregi: Szia!
Erről a bejegyzésről van szó: szolo.blog.hu/2007/10/01/a_szolotoke_megbetegedesei_1

A topsin-metil alapú gombaölő permetszerekről van szó (www.sumiagro.hu/portal/downloads/MSDS/Tiofanat-metil_Topsin_M-WDG.pdf), amelyek pusztítják azt a gombát is, amelynek micéliuma eltömi a szár kapillárisait.

Újabb vélemények szerint a talajlakó gombák egyensúlyának felborulása okozza a szárelhalásos bajokat, amely egyensúlyt a gombaölő permetszerekkel bontjuk meg a talajban. Állítólag hagymás növények (fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma) és hagymás virágok (liliom) segítenek ennek az egyensúlynak a helyreállításában, mert a hagymák végén lévő bojtos gyökérzet sokféle gombával él együtt. Tehát állítólag ha hagymákat ültetsz a szőlő mellé, akkor az (lassan) segít helyreállítani a rendet.

Mindennél fontosabb a jó olvány, és a metszőolló fertőtlenítése (különösen a nagy ollóé, amelyet a vastag, elszáradt karok, törzsek vágásánál használsz).

Öreg tőkéknél lehet más probléma is, ami a kiszáradást okozza, ezért próbáld meg a tüneteket jól megfigyelni, és úgy azonosítani a betegséget.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.03.07. 09:45:15

@BZoltan: a tervben lesz, de már látom, hogy a megvalósításból kifelejtődik.

Nem tervezem az első komolyabb magyarországi hastífusz/vérhas járvány elindítását, akármennyire okosok is a Balaton-törvény megalkotói.

papp_schubert 2011.03.07. 12:01:52

@RAMBO: Köszönöm, szerzek ilyen permetszert (bár ugye ez is gombaölő, szóval elgondolkoztató, hogy akkor ez tovább ronthatja az egyensúlyt...), de a hagymát mindenképp megpróbálom.

papp_schubert 2011.03.07. 12:35:11

@RAMBO: A dilemma eldőlt a szert bevonták. :( Marad a hagyma és a figyelés.Ha sikerül megtudnom, hogy mi van helyette, megírom.

fiatalborivo 2011.03.07. 20:33:02

@RAMBO: a budira megoldás lehet az is hogy maga a budi kint helyezkedik el közvetlenül a pince mellett és egy beton hordót raksz le gyűjtőnek( 5 évente egyszer kiszippantatod)az nem engedi a talajba se elszivárogni a dolgokat.Azt csinálsz befelé egy ajtót(amit max sose nyitsz ki)meg egyet kintről és azt használod. Nekünk így van(lesz) bellűről még nincs ajtó de csinálunk mert bevezették a folyóvizet és angolwc lesz nyártól. A szagot egy jó ajtó tuti nem engedi be, főleg ha nincs sűrűn nyitogatva.

Harangláb · http://haranglabbisztro.blogspot.com/ 2011.03.08. 14:22:29

@fiatalborivo:
Ez így igaz, és szippantanod sem kell, ha a pottyantó tartalmát Microsol-al kezeled. Ez egy biológiai lebontó enzim.

fiatalborivo 2011.03.15. 22:01:52

A hosszúhétvégén sikerült nekünk is minden metszési munkát abszolválni, a kötözés fele is meg van, sőt az egyik szőlőnél a vesszőket is sikerült elégetni. A másiknál már csak vagy 200 szálvesszőt kell válogatni hogy iskolába tegyük őket a hiánypótlásokhoz meg az őszi új telepítéshez. Merlot akarunk kb 100 tőkét ültetni majd. És egész hétvégén szépen sütött a nap, nem is kell ennél szebb munka napközben. Nehezen jöttem vissza Pestre.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása