Tavaszi szemle

A múlt hét csütörtökén voltam a pincénél, és az időrendiségre fittyet hányva most ennek a képei következnek. Dörgicse hozta a formáját: csodálatos volt megint.

 

Végre megindult a hajtásnövekedés, ugyanakkor a gaz is felverte a szőlőt. Megrendeltem a rotálást, valamikor eső után sor is kerül rá. Az ültetvény kiváló állapotban van.

 

Rizling

 

Írt az oltást végző kolléga, hogy fenessem meg a késemet borotvaélesre. Igyekszem, de lent hagytam Dörgicsén, majd a jövő héten hazahozom. A visszavágott tőkék kezdenek kihajtani, ezekről készítettem pár képet.

 

Megéledő tőkék

 

A tavaly ültetett sárga muskotály (amit akkor nem ettek meg vagy tapostak ki az őzek) szépen kihajtott, és szemmel láthatóan várja a kikapálást. Idén nem lesz őzlegelő belőle: a villanypásztor segít rábírni a környék vadállományát arra, hogy máshol keressen zsenge falatokat.

 

Sárga muskotály

 

2010.05.03. 10:00

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr921969579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.05.03. 11:02:02

Úgy látom nem csak nálunk van az átlagosnál több gaz, kikapálás alkalmával volt mit írtani úgy mellékesen.
OFF
Nem kaptad meg az emailemet?

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.05.03. 13:35:47

@fiatalborivo: Rendszeresen karbantartott ültetvényben azért nem sorol úgy a gaz... Tudnék én neked mutatni felénk szép darabokat, akár az enyémet is. :-) A titka: jó időben elvégzett évi kétszeri rotálás, év közben április végétől augusztus végéig 2 hetente kapálás. Slussz. Ekkora méretű birtokokon azért járható út ez. Csak semmi gyomirtás...

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.05.03. 13:38:51

Nálam már a rizlingek is előrébb járnak ettől, a Zweigeltről és a Kékfrankosról nem is beszélve. Túl vagyok az első hajtásválogatáson, néhol már 15 cm-es hajtások is vannak. Lassan már tűrködni kell.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.03. 13:49:52

@attisch: a rotálással megvárom az esőket.

A talajmunkák nemcsak a gyomok kiírtásáról szólnak, hanem (részben) zöldtrágyázásról is, valamint a talaj vízhártartásának egyengetéséről. Az eső utáni rotálás segít megtartani a talajban a csapadékot.

Az a hajszálcsöves szerkezet, ami a talaj felszínén esők beszivárgása nyomán kialakul, a mélyből felszívja a vizet a felszínre, ahonan elpárolog. Ha ezt a szerkezetet rotálással elroncsoljuk, akkor a felszíni párologtatás jelentősen lecsökken.

Ebben az ültetvényben a sorközöket füvesíteni fogom (ősszel) és majd damillal nyírom.

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.05.03. 14:30:21

@RAMBO: Mi nem rotálással, hanem hurulással vagy vellázással (meghajlított fogú vasvella) szakítjuk meg a hajszálcsövességet a talaj kiszáradását megelőzendő. Ugyanazt az eredményt elérem, amit te leírsz. Egyébként a zöldtrágyázás max. a gazok beforgatását jelentheti, ha jól értem, de ez egy sima rotával nem túl menő... Kistraktor után kötött tárcsánál már más lenne a helyzet. Másrészről: nem jó csak rotálni, mert a forgatott mélység alatt csak leveri, letömöríti a talajt még jobban. Én évente kétszer: tavasszal a metszés és lemosózás, majd ősszel a szüret végeztével rotálok. Bőven elég ez a két alkalom. Még egy altalajlazítás jól jönne kétévente, de ez egyelőre nem megoldott nálam. Szerencsére, kimondottan jó talajon gazdálkodom. Ld. ahol kell... ;-)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.03. 14:58:40

@attisch: Én nyáron rotáltatom, ősszel pedig tárcsáztatom a szőlőt, így a rota alatt esetleg kialakuló (bár ebben nem hiszek) eketalpat a tárcsázás megszűntetni. Altalajlazítás tényleg jó, de csak ott kell elengedhetetlenül, ahol egész évben minden munkát traktor végez - amúgy a faluban pedig nem tudok altalajlazítóról.

A rotakapa amúgy hibátlanul beforgatja és eldarabolja a gazt - kivéve a gyűjtényt (alias apró szulákot). A horolót én is kipróbáltam: a kötött agyagos talajban 1 db húzást bírt ki, aztán összecsuklott, mint a lepke szárnya :DDD Mifelénk nehéz háromszögletű kapákkal lehet nyomulni.

Dörgicséről ír Márai is, Hamvas is, nem hiszem, hogy ne lenne jó hely :)) De az úgy jó, hogy mindenki a saját földjét szereti. :)

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.05.03. 15:12:50

:-) Kiegyeztünk egy x-ben, oké??? :D
Az "összecsuklott, mint a lepke szárnya" nagyon tetszik. :D Nekem egy löszdomb tetején van a birtokom, homokos vályog talajon. Nálunk hurulás, máshol horolás, a lényeg, hogy kapálunk, ha kell, ha nem... :D
Az alaptrágyázás utáni első két évben nagyon megnehezítette a dolgomat az általad említett szulák, de pontosan a rendszeres kapálás miatt (mivel nem volt zöldrész, ami a tápanyagot az akár 1,5-2 m (!) mélyen lévő gyökérzet felé továbbbítsa) sikerült kiírtanom, ma már üde emlékként van csak 1-1 folt belőle...

fiatalborivo 2010.05.04. 10:26:34

Mi meg kikapáltuk, aztán jön egy rotálás, rá 2 hétre(ami lassan esedékes), ezzel elegyengetjük a földet a sorközben), 2 hét múlva hurulás és gazkihordás(hogy ne éledjen újra és ne szórja a magjait), 2 hét megint rotálás, 2 hét megint hurulás. És így tovább őszig. Azaz havonta 1 hurulás és egy rotálás kb. Mindezt 1 bokáig süllyedős homokban meg egy mészköves, agyagos, löszös vegyes talajon.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása