Rügypattanás

Idén a természet sokkal tovább alszik, mint tavaly, amikor április közepén már hüvelykujjnyi hajtások voltak. Most még éppen csak rügyezik a szőlő.

 

Rügypattanás előtt

 

Úgy tűnhet, hogy a metszés óta semmit sem csináltam, de ez távolról sem igaz. Elöször is egy csomó mindent be kellett szerezni a mindennapi működéshez. Hála Istennek, az internet tényleg mindent megváltoztatott, a korlátlan pornóletöltésen túl a kényelmes eszközbeszerzés is az előnyei közés sorolható.

 

Mindenek előtt vettem két hordót, a Kádár Hungarytől - erről egy külön postban írok. Ezután pótoltam az eltört/elgörbült darabokat a villanypásztorhoz, és rendeltem tartalék tömlőt és slagot is az acéltartályokhoz.

 

Szombaton voltam a pincénél, és észrevettem, hogy a villanypásztor egy szakaszon normál alumínium dróttal van kipótolva. Megjavítottam, majd beszéltem a napszámossal, aki elmondta, hogy a szomszédom reparálta meg a kerítést, mert "valami szarvas vagy más nagyvad" ment neki, és az szaggata el a drótokat. A lecke megvolt, mostmár jelent nekik valamit a sárga szalag -még a muskotály kihajtása előtt.

 

A kolléga is visszaírt, aki az oltást igérte, hogy a vesszők le vannak téve, és vegyek egy oltókést, mert együtt fogjuk csinálni. Kaptam utasítást is a kötözésre, szóval a teendőket tudom. Vettem egy Victorinox oltókést - olyan, mint egy svájci bicska.

 

Időközben az ügyvéd sikeresen átíratta az új földet a nevemre, és be is fizettük az illetéket. Mostmár minden terület tulajdonviszonya rendezett, így a legundorítóbb papírmunkák rendben vannak.

 

A borospince előterébe felszereltetek egy lékondícionálót. Sokat tipródtam, hogy hogyan tartsam a pince hőmérsékletét anélkül, hogy teljesen kiszárítanám. A megoldás az lett, hogy az előteret hűtöm - így az ajtón át a pince sem tud felmelegedni. Télen pedig innen lehet fűteni az előteret, így nem fagy le a kezünk a bor fejtésekor. Meg beszéltem a részleteket a mesterrel, szerdán jön.

 

Hétvégén borverseny volt Akaliban, ahol majdnem sikerült indulnom - ámde lekéstem a nevezést. A fene egye meg, igazán sajnálom, szerintem idén nem lettek rosszak a borok.

 

2010.04.18. 16:40

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr81931882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.04.19. 09:03:40

Hétvégén borverseny volt Akaliban, ahol majdnem sikerült indulnom - ámde lekéstem a nevezést. - Na ez egy tisztességes borverseny lehet. Ott van betartott határidő ezek szerint. Én segítek is szervezésben több helyen de mindenhol a döntéshozó más és ezt sehol nem tudom elérni hogy ha a legnevesebb termelő is hozza 10 perccel a határidő után, akkor se vegyük át a borait. Jövőre hozná időben, vagy küldje be jóelőre. Dunaföldváron most lesz egy elég nagy verseny amit szervezünk, minden Dunához közeli település indulhat, ott most be kellett adni a borokat 10 nappal a verseny előtt, így megmérettetik az is hogy üvegben hűs és sötét helyen 7 decijével mennyire stabil a bor. De itt is sajnos voltak a beadási határidő tartásával gondok. Namármost ha valaki szombat reggel hozza majd oda a borát a versenyre az abszolút nem fer a többi borral szemben, amik 10 napja be vannak adva.

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.04.19. 22:05:11

@fiatalborivo: Hány bor jött össze??? Már nagyon készülök a bírálatra. :-)

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása