Rizling fejtés

Mivel csodaszép idő volt, és a semmitevés a családommal együtt kezdett az idegeimre menni, ma elmentem a pincéhez, és lefejtettem a rizlinget. Jó korán indultunk, 10 órakor már lent is voltunk, amikor beállított Mlinkó István, a Pántlika főborásza egy olyan acéltartály tisztító szerrel, amely garantáltan legyilkolja az illósodást okozó mikroorganizmusokat, valamint hatékonyan old fel minden borkövet, lerakódást a tartályról. Mellékelt hozzá egy ipari gumikesztyűt is (nem viccelek, könyékig ért, és olyan vastag volt, hogy simán matathat az ember Ebolatenyészetben vele), és egy figyelmeztetést, hogy ne nagyon nyúljak hozzá a cucchoz anélkül, mert feloldja a kezemet is.

 

Acéltartály borkővel

 

A tartály falán megtapad a borkő, valamint a bor is, ahogyan folyamatosan csökken a folyadékszint. Ezen a filmszerű borrétegen esetesedést okozó baktériumok telepszenek meg. Ha a tartályt csak kimossuk, akkor esetleg ezeknek a baktériumoknak egy része túléli a mosást, és tönkreteszi a frissen beletöltött bort. Ezért szükséges ezeknek az anyagoknak  amaradéktalan eltávolítása. A vegyszerrel tröténő mosás után vízzel is át kell mosni a tartályt, majd újabb adag vízzel bőségesen ki kell öblíteni, míg teljesen szagtalan nem lesz.

 

Acéltartály borkő nélkül

 

Nos, ezzel foglalatoskodtam ma ragyogó napsütésben, kellemesen meleg téli napon. A tartályok tükrüsen tiszták lettek, és a legnagyobbat (meg pár üvegballont) megtöltötte az idei rizling.

 

Természetesen megkóstoltam: még félúton van a bor nagyon. Kicsit még cukros (már nem geil édes, már csak zavaróan az) és előbukkant a már majdnem megszokott barackíz. A kortyot záró keserűmandula íz visszafogott, ennyi mindenképpen kell bele. A kortyban megjelenik némi karamellás, aszaltgyümölcsös íz, (hiába, forró volt a nyár) enyhe likőrösség, ami még az acetonosság határát súrolja. Pár évvel ezelőtt volt acetonos a borom ősszel, akkor is elég hamar lehűlt a pince. Tavasszal, amikor a bor újra megindult, ez az íz eltűnt. Fás ízt nyomokban sem érzek benne (a korty végén sem jön a cseres szárító érzés), talán sikerült leküzdenem ezt a dolgot.

 

Sajnos egyetlen gazdabolt sem volt nyitva az odafelé vezető úton (gondolom a válság, meg az emelkedő import-alapanyag árak), így lekénezni nem tudtam a bort. Idén folyékony kéndioxiddal (Törzsoldat néven forgalmazza az Unikén) szeretném lekénezni a bort, azt pedig nem, csak porított borként lehet venni az OBI-ban (fúj, nemzetrontó mocskos multi - igaz, nyitva van), ami segíti a borkő képződést. Mivel jövő pénteken úgyis mennem kell Dörgicsére, így egy hetet inkább várok a megfelelő borkén beszerzésével, és majd akkor kap ként a bor. Mivel a pince 9,5C fokos, annyira nem kell rohannom.

 

Csudajó nap volt - hulla fáradt vagyok.

2009.12.29. 22:26
Címkék: pincemunkák

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr561631507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t f 1 (törölt) 2009.12.30. 07:11:01

Egy kicsit bővebb info van erről az acéltartály tisztító szerről?

lacibor 2009.12.31. 00:59:15

@t f 1: Megsúgom, de csak neked! Nátriumhidroxid.(hihi)Kiskőrösön Font Tibiék forgalmazzák.Csak én nem vagyok hajlandó a vizet is megvenni, amikor a hatóanyag tisztán is rendelkezésre áll.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.12.31. 15:28:20

@lacibor: Igen, meg némi amino-trimethilén-foszforsav, tényleg csak az íze végett. :D

www.wuzhouchem.com/cataloged/WWP/SCI/ATMP.htm

lacibor 2010.01.02. 14:56:29

@RAMBO: -Ja. Mivel a Removilt vágóhidakon, tej feldolgozókban is használják, lényeges, hogy a detergensnek jó emulgeáló hatása is legyen. Mivel a borászatban a zsír és olaj koncentrációja nagyságrendekkel alacsonyabb ez a hatás nem olyan lényeges. Így azután én az ötöd annyiba kerülő NaOH-t használom borkőoldásra. Természetesen könyékig érő gumikesztyűben, szemüvegben, kötényben. Egyéb tisztításokhoz meg a hordószóda is megfelel. Fertőtlenítéshez perecetsav.

Oenophile 2010.01.18. 12:17:42

Úgy vettem észre, hogy erős borkőkiválásnál nem mindig válik be a NaOH elsőre (a 12x annyiba kerülő Removil-ről nem is beszélve). Van, hogy emelni kell a töménységen, tökölni kell vele jó darabig. Azt tapasztaltam, hogy a leghatásosabb a sterimob, főleg, ha jól fel is melegíthető. Ez persze nem fertőtlenít, de szépen leviszi a borkövet, amin így már nem tapadnak meg a gombák, bacik. Ezt követheti egy NaOH-s fertőtlenítés (61 Ft/kg + ÁFA áron már hozzá lehet jutni), majd egy vizes öblítés, egy citromsavas öblítés (a lúgmaradványok eltávolítására + közömbösítésre, 250 Ft / kg + ÁFA), majd mégy egy öblítés.
Nálam ez vált be, és szerintem ennek van a legkisebb környezeti terhelése.
A lúg és a citromsav természetesen többször is felhasználható, nem kell tartályonként kidobni. A vizet persze ésszel kell használni.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása