Mivel csodaszép idő volt, és a semmitevés a családommal együtt kezdett az idegeimre menni, ma elmentem a pincéhez, és lefejtettem a rizlinget. Jó korán indultunk, 10 órakor már lent is voltunk, amikor beállított Mlinkó István, a Pántlika főborásza egy olyan acéltartály tisztító szerrel, amely garantáltan legyilkolja az illósodást okozó mikroorganizmusokat, valamint hatékonyan old fel minden borkövet, lerakódást a tartályról. Mellékelt hozzá egy ipari gumikesztyűt is (nem viccelek, könyékig ért, és olyan vastag volt, hogy simán matathat az ember Ebolatenyészetben vele), és egy figyelmeztetést, hogy ne nagyon nyúljak hozzá a cucchoz anélkül, mert feloldja a kezemet is.
Acéltartály borkővel |
A tartály falán megtapad a borkő, valamint a bor is, ahogyan folyamatosan csökken a folyadékszint. Ezen a filmszerű borrétegen esetesedést okozó baktériumok telepszenek meg. Ha a tartályt csak kimossuk, akkor esetleg ezeknek a baktériumoknak egy része túléli a mosást, és tönkreteszi a frissen beletöltött bort. Ezért szükséges ezeknek az anyagoknak amaradéktalan eltávolítása. A vegyszerrel tröténő mosás után vízzel is át kell mosni a tartályt, majd újabb adag vízzel bőségesen ki kell öblíteni, míg teljesen szagtalan nem lesz.
Acéltartály borkő nélkül |
Nos, ezzel foglalatoskodtam ma ragyogó napsütésben, kellemesen meleg téli napon. A tartályok tükrüsen tiszták lettek, és a legnagyobbat (meg pár üvegballont) megtöltötte az idei rizling.
Természetesen megkóstoltam: még félúton van a bor nagyon. Kicsit még cukros (már nem geil édes, már csak zavaróan az) és előbukkant a már majdnem megszokott barackíz. A kortyot záró keserűmandula íz visszafogott, ennyi mindenképpen kell bele. A kortyban megjelenik némi karamellás, aszaltgyümölcsös íz, (hiába, forró volt a nyár) enyhe likőrösség, ami még az acetonosság határát súrolja. Pár évvel ezelőtt volt acetonos a borom ősszel, akkor is elég hamar lehűlt a pince. Tavasszal, amikor a bor újra megindult, ez az íz eltűnt. Fás ízt nyomokban sem érzek benne (a korty végén sem jön a cseres szárító érzés), talán sikerült leküzdenem ezt a dolgot.
Sajnos egyetlen gazdabolt sem volt nyitva az odafelé vezető úton (gondolom a válság, meg az emelkedő import-alapanyag árak), így lekénezni nem tudtam a bort. Idén folyékony kéndioxiddal (Törzsoldat néven forgalmazza az Unikén) szeretném lekénezni a bort, azt pedig nem, csak porított borként lehet venni az OBI-ban (fúj, nemzetrontó mocskos multi - igaz, nyitva van), ami segíti a borkő képződést. Mivel jövő pénteken úgyis mennem kell Dörgicsére, így egy hetet inkább várok a megfelelő borkén beszerzésével, és majd akkor kap ként a bor. Mivel a pince 9,5C fokos, annyira nem kell rohannom.
Csudajó nap volt - hulla fáradt vagyok.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.