Téli teendők

Minden átfagyott, a földeken leálltak a munkák. Egyre jobban idegesít, hogy míg tavaly ilyenkor már megmetszettük a szőlő egy részét, idén a nagy hideg miatt még nem tudtuk elkezdeni a munkát - hiába, puhányok vagyunk. De találni ilyenkor is bőven elfoglaltságot, ami kitölti a napjaimat.

 

Vágók nyilvántartása

 

A legkézenfekvőbb szobában is űzhető tevékenység a gazdaság nyilvántartási rendszerének gatyába rázása. Tavaly a műveleti napló az ökológiai gazdaságok számára készített Excel táblázat volt, ami iskolapéldája annak, hogy miért ne használjunk minden feladatra táblázatkezelőt. Borzasztó körülményes táblánként rögzíteni a műveleteket abban a tudatban, hogy még egy nyomorult önköltség számítást sem lehet elvégezni a kínkeservesen felvitt adatok alapján. Egyszer, valaha tudtam programozni (ha bármelyik kollégám ide mer kommentelni, kinyírom), szóval úgy döntöttem, hogy csinálok egy egyszerű programot, amelybe a napszámosok beírhatják, hogy mit csináltak aznap, a program kiszámolja a napidíjukat, és ezekből az adatokból már el is készíthető a művelési napló, valamint kiszámítható a művelés költsége fajtánként. Egyre gyorsabban haladok a fejlesztéssel, amit csak a maximalizmusom által támasztott újabb igények felmerülése halad meg. (Majd elmondom magamnak, amit az ügyfeleimnek szoktam a scope pontos meghatározásáról.)

 

Most kell gondoskodni a sorköztakaró növényzet vetőmagjáról. Körülnéztem a piacon, és kétféle keveréket találtam: az egyik a meliorációs (átalakító) keverék az új területre, míg a másik méhlegelő vetőmag, amit a régi területre fogunk elvetni, ahol már évek óta meghagytuk a természetes gyomokat - ezt fogja most felváltani a termesztett növénytakaró. A magkeverékeket még nem keverte be a szállító, így mostantól célszerű kéthetente hívogatni őket, nehogy júliusban derüljön ki, hogy elfelejtették a megrendelésemet. Tavaly vettem egy kis "vetőgépet" - így árulják, de ha ellenfényben nézzük, pont olyan, mint egy műtrágyaszóró. Sajnos a precíziós gépek sokkal többe kerülnek, és nekem, aki kis területen gazdálkodik, az ésszerű gazdálkodás elve szerint nem szabad befektetnem egy szórvavetőnél bonyolultabb eszközbe.

 

De ha már a gépekről beszélünk: a soraljkaszák valami hihetetlen árban vannak, és olyanok, amelyek a nagy traktor hárompont-felfüggesztésére kapcsolhatók. Ennek így semmi értelme. Miért kellene egy 1,7 tonnás géppel füvet nyírni? Sokat gondolkoztam ezen, és arra jutottam, hogy a kisebb traktorunkra (amit pótkocsi vontatásra vettünk quad helyett) kellene egy fűnyíró. A mi traktorunk igazi japán kistraktor: ügyes talajmaró van hozzá, ami szuper a kertben, de hidraulika kiállása nincs: olyan fűnyíró kell tehát, ami nem olajhajtású. Szerkesztettem egy vázlatot, és találtam hozzá egy mestert, aki el tudja készíteni. Nagyon izgatott vagyok, a tervek szerint tavaszra elkészül.

 

Egy füredi borászon keresztül (Gyukli Krisztián) sikerült oltványokat szereznem a tavaszi pótláshoz. Már csak 1-2 fajta oltóvesszőjét kell beszereznem, és leoltatnom, és pont ugyanott fogok tartani, ahol tavaly, meg tavalyelőtt, meg azelőtt ... azaz azt fogom hinni, hogy lassan talán beáll az ültetvény. De arra jó a sok éves tapasztalat, hogy pontosan tudjam: nem így lesz.

 

Közben indultunk a kertészeti gépbeszerzési pályázaton, szeretnék venni egy tőközművelő kultivátort és egy szuper permetezőt. Ha nem nyerünk (amit a bukmékerek 80:20 százalékra tartanak), akkor csak permetezőt veszek. Ebben az esetben a tőkék tövének művelésére valamilyen szükségmegoldást fogunk használni, legvalószínűbbnek azt tartom, hogy 2-3 kapatagot hagyunk fennt a talajmarón, és azzal megyünk el jobbról-balról a szőlők mellett. Kapásokra idén nem akarok költeni, egyrészt rengeteg idegeskedni való van velük (amint két csöpp eső esik, szaladnak haza, akár egy órányi munka után is, és persze a kiszállást ki kell fizetni), másrészt a támrendszer megépítése rengeteg pénzbe került, így erre nem tudok annyit költeni, mint tavaly.

2017.02.05. 08:55

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr4212183662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klmb 2017.02.05. 09:17:16

Milyen gazdálkodási naplót használsz, milyen program?

kunzoo 2017.02.06. 21:46:59

@RAMBO:
A tövek alatt szeretnél füvet nyírni? Akkor valami damilos megoldást nézz mert azt nem károsítják az előkerülő kövek.

A talajmaró után azért még marad kapálnivaló, azzal nehéz lesz teljesen kiváltani a kapásokat. Ráadásul rombolja a talaj szerkezetét. Nézz valahol egy egyfejes kisekét ami BALRA forgat. Azzal centikre meg lehet közelíteni a tőkét, kifordítod a talajt. Marad egy keskeny sáv kétoldalt barázdákkal. Azt a kapások könnyen behúzzák a barázdába. Utána tárcsával vagy a talajmaróval visszajuttatod a talajt a tőkék alá. Így legalább folyamatosan koptatod a bakhátat, ráadásul a mélyebb művelés a tőke alatt nem kedvez a vadrózsának, kikelő keserűmandulának. Elég hamar fel tudnak bukkanni. Van még ez a "semfűsemfa" ami gondot okozhat vizesebb fekvésben.

Ha a talajmaró megugrik egy kövön, akkor seperc alatt kivszi a fiatal tőkét. Az eke nyugodtabb járású.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.02.07. 21:22:22

@kunzoo: Kösz a tippet, a talajmaró csak akkor kerül elő, ha semmi más megoldás nincs. Kapásokat idán nem akarok fizetni.

kunzoo 2017.02.08. 18:07:18

@RAMBO: Új telepítésben nehéz megúszni a kapálást. Lehet hogy most jó ötletnek tűnik de hamar felszaporodnak az évelő gyomok. Arra kell ügyelni a melósok ellenőrzésekor hogy ne hagyjon kapálatlan foltokat. Itt ott el kell lábbal húzni a kapált talajt hogy nem-e maradt alatta kapálatlan gyomos talajfelszín. A trükk az hogy belevág a talajba a kapával, majd egy nagyobb felületen teríti szét. Ránézve úgy tűnik megkapálta, de valójában csak egy részét, foltokban. A vékony talajréteg alól napokon belül ki is kel az éppen csírázó gyom.

Az első kapálást nem kell elsietni, a tyúkhúr, árvacsalán, pásztortáska nyugodtan elvirágozhat, hagyd magot hozni őket. Csak nagyon fiatal és gyenge ültetvényben okozhat gondot.

Már fás tőkéknél esetleg megpróbálhatod a PB gázos perzselést. Elég ha megfonnyasztja a gazt, az már lemarad, fejletlen lesz.

A lényeg hogy felmagzó gyomod ne legyen. Paréjból, Libatopból elég egy egy tő és jövőre ezerszám kel nagy foltokban.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása