A biogazdálkodás határai

Bár még nincs vége, de azt hiszem elmondhatjuk, hogy az idei év valami elképesztően szélsőséges időjárást hozott. Megcsúsztunk az ültetéssel - ez pokoli szerencse lett, mert éppen a telepítés napján volt egy talajmenti fagyos éjszaka, és a környékünkön sok új telepítésű szőlő elfagyott. Nyár közepén iszonyatos jégeső volt a Balatonnál - a környékünkön szinte mindenkit elvert - de Dörgicsét elkerülte az ítéletidő. A nyár közepéig tehát egészen jól mentek a dolgaink, de július közepétől minden megváltozott. 

 

Először is megint ült az oltványokkal kapcsolatos átok: idén a termő szőlőbe megrendelt kb. kétszáz pótlás oltvány közül egy sem készült el. Egy sem, mert valami vegyszert nem jó töménységben készített a szállító, az oltványos ezért túladagolta, és minden ment a kukába. A tavasszal gyűjtött, gyönyörűen beérett csapok, az oltányos munkája - mind a kutyáké lett. Nagyon idegesített, de túlléptem rajta, mert az új telepítés olyan mértékben túladagolta nálam az oltványokkal való foglalatoskodást, amennyire csak lehetséges. 

 

Nagyobb baj, hogy a nagy vihartól kezdődően minden második napon esett az eső. A gyomok elszaporodtak a szőlőben, nekiláttunk a kiirtásuknak, minden szép és jó volt - de a kapálás olyanná lett, mint egy Luca szék project. Egy nap munka, egy nap eső, egy nap kihagyás, most máshol megcsúsztak, nem tudnak jönni, egy nap munka, egy nap eső ... és így végeláthatatlan sorban. S mivel általában az újonnan telepített szőlőkkel soha, semmi nem szokott történni augusztus előtt, és az égvilágon semmi, de semmi gond nem látszott szőlővel - nem is permeteztünk. Egy júliusi vasárnap még úgy jöttem el a szőlőből, hogy csodaszép minden, szerdán a feleségem egy elképesztően fertőzött szőlőről küldött fotókat. Perenoszpóra ellen nem nagyon van gyógymód, ennek ellenére négy naponta fújtunk bordói lével - de amit egyik nap kifújtunk, azt másik nap lemosta az eső, és sehogy sem tudtunk megálljt parancsolni a fertőzésnek. A szőlő elkezdte lehullatni a leveleit - mi pedig vártuk a fattyúhajtásokat, hogy majd azok beérlelik a hajtásokat. Bíztunk az időjárás jelentésben is, ami állandóan a "holnap egy eső, de utána két hétig harminc fok meleg, tripla UV sugárzással" előrejelzést adta. Réz + UV sugárzás - nyerő kombó lehetett volna, csak éppen nem volt igaz. Ezért is magamat hibáztatom, ahányszor leírtam az elmúlt években, hogy az előrejelzések szart sem érnek - igazán ostoba voltam, hogy hittem bennük. Most már nagyon rossz állapotban van a szőlő. Az öregebb leveleken is megjelenik a fertőzés, így nincs más reményünk, mint a felszívódó permetszer, amivel szombaton meg is permeteztünk. Így nem tudom megvalósítani azt a tervet, hogy az új terület teljesen bio művelésű legyen a kezdetektől fogva, halasztást kell kérnem erre a területre az átállásra. 

 

A termő szőlőben is jelen van a lisztharmat és a perenoszpóra, de a talajtakaró növényzettel és a rendszeres réz+kén permetezéssel a szőlőt tökéletesen épen tudtuk tartani. A furmint kicsit lisztharmatos néhol - hát majd ezt nem szedjük le, és kap a szőlő tavasszal egy olajos-kénes lemosást, nem nagy ügy. A fattyúhajtások és a csúcshajtás perenoszpórás - most állítuk be a szőlőt szüretre, levagdaljuk ezeket a hajtásokat. Őszintén megmondom, talán az egyik legszebb évnek néz ki az idei termés - már ha szép ősz lesz. Nyilván, ha folytatódik az állandó eső, akkor le fog rothadni a szőlő, még mielőtt megérne. Viszont az idei év tapasztalata az, hogy a talajtakaró növényzet csapadékfelvétele sokkal előnyösebb a szőlőnek, mint amekkora kárt okozhat a gyomtakaró páramegtartó képessége.

 

A másik tapasztalat remélem nem az lesz, hogy nem érnek be idén a hajtások az új szőlőben, a levélzet hiányában. :/

2016.08.21. 20:48

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1011071100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halom2 2016.08.22. 11:17:38

Az elmúlt 30 napban 100-150 mm eső esett a Balaton-felvidéken met.hu/idojaras/agrometeorologia/csapadek/ . Ha ebben ez időszakban esik 20-30 mm, az már csuda jó nyár! Ilyen időjárásban csak a nukleáris krómkénsav segít.
Folyamatosan permeteztem, ráadásul felszívódóval is (mondjuk másodszor is bebizonyosodott, hogy a Quadris nem ér semmit, ellenben jó drága), annyit értem el, hogy van még levél a töveken. A Prohászka-könyv azt mondja, hogy az új ültetvényt a tenyészidőszak végéig kell peronoszpóra ellen védeni, és van benne egy 'szép' kép, amelyen a teljes ültetvényt letarolta.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.08.22. 11:23:11

@halom2: Azt hiszem, ilyenkor semmi nem ér semmit. A fiatal hajtások teli vannak nitrogénnel, vékony a kutikula, gyengusz a növény - ebben a trópusi időben nem nagyon lehet megvédeni. A hajtások tövén még nekem is vannak öregebb levelek, és nem hiszem, hogy jövőre tőkefejből ne hajtana ki az a szőlő, amelyik most lehullatta az összes levelét - de jobb lett volna egy jó erőben telelésbe forduló szőlő. Sajnos nem találtam semmi normális forrást arra vonatkozóan, hogy milyen a perenoszpórával súlytott új telepítés kihajátási aránya. :(

bakatorro 2016.08.22. 11:44:57

szia Rambo!
a szürkerothadás elég szépen kikezdi kadarkáimat. adtam neki topsint meg bravo-t.
ha tovább ügyködik ...
tudnál ezeken kívül valami mást is ajánlani?
köszönöm szépen.

halom2 2016.08.23. 06:45:26

Dobosiéknak nem sikerült az oltvány? Jártam náluk júniusban, hogy vegyek pótlásnak, az oltványaik siralmasan néztek ki (épp nem volt ott senki, nem tudtam megkérdezni mi van).

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.08.23. 19:33:14

@bakatorro: hétfőn találkozom egy emberrel, aki egy új szert fog bemutatni...

kunzoo 2016.08.23. 21:28:47

@bakatorro:
A Kadarka nagyon fogékony a szürkerothadásra. Fajtajelleg. Chorus esetleg vagy Teldor. Ezek a szerek érnek is valamit. Ha későbbi a szüret akkor tegyél mellé rezet is. Javítja valamelyest a szerek hatását. Tömött fürtű ültetvényben fürtzáródáskor érdemes megalapozni a dolgot nagy lémennyiséggel réz és folpet hatóanyaggal. A folpetnek nagyon jó a rothadás elleni mellékhatása, a rézzel együtt még jobb. Erre az alapra már lehet építeni Teldorral, a legvégén Rovrallal. Mikor már összeérnek a szemek csak a felszínre kerül a szer ha belül baj van nem tudod megfogni. Érdemes figyelni a darazsakat is, ha sok van belőlük csapdázzad őket. A darázsrágás kapu a rothadásnak.

Jani71 2017.01.24. 10:54:23

Kissé meglepődve olvastam szavaid a folyton lemosódó bordói léről. Ha publikus, érdeklődöm, hogy melyik formula volt. Ha saját keverésű, akkor különösen furcsállom a dolgot, mert a saját tapasztalatom szerint annak nem igazán szabadna lemosódnia hetek alatt sem. Mindegy, mekkora esőt kap. Mi történhetett az esetedben?
Az Index szőlős topikjában mutattam annak idején erről képet és írtam is egy-két szót hozzá, amit azóta néhányszor ismét hivatkoztam, talán nem veszed okoskodásnak, ha ide is bemásolom. Hátha segít a jövőre nézve (bár tudom, hogy a kettőnk ismeretanyaga összehasonlíthatatlan, emiatt is remélem, nem okoskodásnak veszed az egészet).
5719, 5720, 5726, 5729.
(Linkkel akartam, de nem megy.)
Az időjárásról és annak a növényvédelem nehézségi fokára gyakorolt hatásairól most nem beszélve... Az egyértelmű, ahogy már mások is megfogalmazták előttem... :-)
További sok sikert és jó egészséget!
Üdv!
Jani

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása