Talajművelés gépei - tőközművelő kultivátor

A szőlő talajművelésének egyik leghasznosabb eszköze a tőközművelő kultivátor, amelyet a szőlő tövének megkapálására találtak ki, így a legnehezebb munka kiváltására használjuk. Eredetileg a gyártók a sorközművelő kultivátor kiegészítésének szánták, mert a XX. századi mezőgazdasági felfogás szerint a szőlő talaját feketén kell tartani. Ez a nézőpont mára meghaladottnak számít, mert világossá vált a talajok táplálóanyag tartalmának folyamatos csökkenése és a rommá művelt talajok közötti összefüggés. Ennek megfelelően igyekszünk zölden tartani a sorokat, a sorköztakaró növényzet gyökérzetével fellazítani a földet, így adva életteret a talajlakó szaprofitáknak - más szavakkal a sorközök kapáira már nincs szükség. A sorok alján azonban célszerű alacsonyan tartani a gazt, amit annak időszakonkénti kikapálásával érhetünk el. Ez sekély művelést jelent, a kapát kb. 5 cm mélyen húzzuk a földben, így a gyökérnyak alatti részek egyben maradnak, és meggátolják a sorok aljának erózióját.

 

A tőközművelő kultivátor működése

 

A tőközművelő úgy működik, hogy egy érzékelő pálca van a kapatest elé erősítve, amelyik nekiütközik a növény szárának (vagy annak a karónak/pálcának, amihez ki van kötve) és a nyomást érzékelve kitéríti a kapát, amelyik így elkerüli a növényt. A kitérés után a kapát egy hidraulikus rendszer visszanyomja a sorba. A hidraulikát a traktor olajrendszerébe is be lehet kötni - de ehhez olyan traktorra van szükség, amelyik a felmelegedett olajat le is képes hűteni. Ha kompakt traktorral dolgozunk, akkor az abban lévő kis olajmennyiség hamar túlmelegszik, így külső olajszivattyút és hűtőt kell használnunk, amelyet a tőközművelő gerendelyére szerelnek fel úgy, hogy azt a teljesítmény-leadó tengely meg tudja hajtani.

 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy eltérő sortávolságú szőlőkben hogyan lehet ezt az eszközt használni? A kitérő kapák gerendelye változtatható szélességű, amelyet - ugyancsak hidraulikus vezérléssel - a fülkéből lehet állítani. Mivel ezt napjában vágónként egyszer kell beállítani, ehhez a csatlakozáshoz jól használható a kompakt traktorok hidraulikus kiállása, itt az olaj túlmelegedése nem fenyeget.

 

A tőközművelőknek sokféle változata ismert, van, amelyik kis rotációs kapát működtet, vagy függőleges tengelyű kapálóberendezést, de fel lehet szerelni rá kis bakhátbontó tárcsákat is, amely elsősorban az olyan szőlők használatba vételekor ér sokat, amelynek a sorközét művelték, de a sorok közét gyomirtózták, és ennek hatására bazinagy bakhátak alakultak ki a sorok alatt. Nekem ezek az eszközök nem kellenek, én kapás kultivátort igyekszem vásárolni, kiegészítő olajszivattyúval és olajhűtővel. Két olyan gyártót találtam a neten, amelyik tud nekem megfelelő gépet szállítani, az egyik a Clemens, a másik az Industry David.

2016.03.15. 14:39
Címkék: talajművelés

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr638479352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása