Idén lesz szüret!

Legalábbis úgy néz ki. A seregelyek már bevették magukat a fölöttünk lévő erdőbe, egész nap ott kiabálnak - ritkán hiányzik egy Semjén Zsolt-féle intellektus az ember közeléből, de ha az ég madarainak öldökléséről van szó, rögtön ő jut az eszembe. Kis túlzással hetek óta sikáljuk a pincét - tavaly ugye nem szüreteltünk, így mindenent két éves por lepett - és a család apraja nagyja seprűt, felmosófát ragadott, Krisztiánék pedig elvitték a mozdítható dolgokat nagynyomású mosóval kimosni a faluba.

 

Encempenc gyilkolja a pókhálókat

 

A szüret előtt még bejártuk a szőlőt egyszer, és a leggyengébben teljesítő tőkék kaptak egy piros szalagot. Ha jövőre nem igazodnak ki, akkor kicserélem őket. Ezt megtanultam: nincs értelme döglődő tőkékkel küzdeni, amikor helyette lehet épet nevelni. Az előszelektálás persze rengeteg kóstolással jár, ami nagyon jó dolog, mert nagyon szeretem a szőlőt. A góhér igazán szépen beérett, csemegeszőlőnek már most nagyon finom. Hatalmas fürtöket hoz, és nagyon szereti ezt az időjárást. A másik korai fajta, a juhfark is kezd alakulni, szépen cukrosodik, lassan egyensúlybe kerül a savaival. A furmintból is vannak érettebb fürtök már, sőt, amit még soha nem tapasztaltam, a sárfehérben is találtam édeset! De még egyiknek sem érettek a magjai, és kezdem azt hinni, hogy ha kóstoláskor jó a szőlő, utána már csak a magját kell nézni: ha az megérett, mehet a szüret. Ebben szerintem igaza van Ráspinak: a szőlő úgy akarja terjeszteni a magjait, hogy finom gyümölcsöt érlel, tehát a szőlő akkor van a csúcson, ha a magja is érett. Mindent egybevetve: ha a madarak meg nem eszik az összes termést, akkor finom borra számíthatok.

 

A gyerekek is beszálltak a szőlő utolsó munkáiba: szépen kihordták a karókat, kivágott tőkéket a sorok végéről. A tőkékből szüretkor tüzet gyújtunk, a karókat újra hasznosítjuk. Az átalakulás alatt bizony nem szép a szőlő, de jövőre már saját traktorral fogom művelni a sorokat, így a gazt úgy fogom kordában tartani, ahogyan kell. A vadfekete támrendszerének huzalozását is családilag fejeztük be, a gyerekek húzták a drótokat a feleségem irányítása mellett, amíg én felszereltem a kisláncokat és a Gripple szemeket. A kölkök egyre komolyabb segítséget jelentenek: már régen nem csak a "hozd ide a kalapácsot" típusú munkákban lehet számítani rájuk, hanem ha van értelmes feladat, bizony beleállnak a sorba. Persze nagyon igyekszem arra vigyázni, hogy a munka mellett bőven jusson idő a játékra is - semmiképpen nem cél megutáltani velük a szőlőművelést. 

 

Gombóc karót hord

 

A szilvánk még nem érett be (szegény fát nagyon megviselte a szárazság) de talán ettől az esőtől magához tér. Már nagyon várom a szilvásgombóc-szezont, ugyanis anyukám receptje szerint igen jó gombócot tudok készíteni.

 

És a négy napos ünnepen még a pihenésre is jutott idő: meglátogattuk Gyukli Krisztiánt a balatonfüredi borhéten, akivel már sokat beszélgettünk a fórumokon, és aki teljesen vegyszermenesen tud gazdálkodni egy Solaris nevű szőlőfajtával Füreden. Ennek a fajtának a borát meg is tudtam kóstolni: semmihez nem tudnám hasonlítani, én erős grapefruit aromját éreztem számtalan kiegészítő ízzel. Egyedi, különös, nehezen érthető bor, ami mindenféle neves borversenyeken vitte el a prímet. Kóstoltam még egy szép száraz olaszrizlinget is, ami az fajta minden jegyét magában foglalta: olyan volt, mint egy akvarell az olaszrizlingről. Nagyon tetszett. A szőlész-borász szakma azért jó, mert vadidegenekkel is azonnal el lehet beszélgetni traktorokról, szőlőről, bármiről - egy pécselyi gazdálkodó például ajánlott egy Goldoni traktort, aminek a napokban még utána nézek.

 

Ahogy sétáltunk Füreden a szép korzón, ahogy a platánok alatt vidáman poharaztak a népek, egy pillanatra olyan érzés kerített hatalmába, hogy egyszer a Balatonpart elfoglalhatja méltó helyét a világ legklasszabb nyaralóhelyei között. Balatonfüred egyre szebb vízparti és vitorlás-központ, a part menti szállodák gőzerővel épülnek, és egyre több olyan étterem vagy borászat van a környéken, amit bárkinek lehet jó szívvel ajánlani. A nyüzsgő Füred és a tóparti strandok mellett a Dörgicsei-medence vagy a Káli-medence idillien csendes és szép, ahol ha az ember felnéz a csillagos égre a tücsökciripeléstől hangos udvaron azt érzi, hogy ellát a Tejút végéig.

2015.08.23. 23:39

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr877729286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilag 2015.08.28. 08:34:55

@RAMBO: Idén nálunk is lesz szüret, azaz tegnap meg is volt az első, amely egyben pályafutásunk első "nagyüzemi" saját szürete is.
Zenitet szedtünk, 0,6336 ha 6950 kg lett az eredmény.
Sajnos a felvásárlási ár nem valami híres (egyelőre még magunk nem tudjuk feldolgozni a szőlőt), kemény 90 Ft/kg, melyre a felvásárló azt mondta: "Ezzel már így is érdekeket sértek, mert mindenki más 75 Ft-ért veszi".

Ez a nagy Magyar valóság és közben mondják a rádióban, hogy az idei szüret jónak ígérkezik (ez eddig igaz is), meg, hogy a felvásárlási ár (a HNT szerint is) 100 Ft körül várható (utóbbi sajnos már nem igaz).

Sajnos a teljes mérleget csökkenti a tény, hogy 36.000 Ft-ba került a konténer elszállítása, illetve a 7 napszámos (legálisan bejelentve) bére.

Reméljük a legjobbakat!

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása