Szőlő telepítés engedélyezése II.

Az előző postban leírt fejtágítás után mostmár a tettek mezejére léphetünk, azaz megkereshetjük az első olyan útmutatást ami arról szól, hogy kinek milyen papírhalmazt kell elküldeni.

 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) igen jó honlapja van: a keresés a legtöbb esetben hasznos eredményt ad, mégpedig úgy, hogy nemcsak az általunk keresett témára vonatkozó irományt, hanem azok mellékleteit is megtalálja szép, rendezett formában. Sőt, ha az iromány már elavult, akkor megtalálja az éppen hatályos módosítást is. A szőlő telepítésének engedélyezésével kapcsolatos szabályozás ránk vonatkozó része szerint az alábbi papírokat kell összegyűjtenem:

 

  • tulajdoni lapot (mert hiszen a hivatalnak nyilván nincs hozzáférése az állami nyilvántartó rendszerhez, ahonnan helyrajzi szám alapján egy másodperc alatt lehet meggyőződni arról, hogy ki a terület tulajdonosa);
  • a telepítési (újratelepítési) jogot;
  • öt évnél nem régebbi talajvédelmi terv másolatát.

 

Nem is túl durva, nem igaz? Úgy van, nem igaz.

 

Ahoz ugyanis, hogy a telepítési kérelmet beadhassam, először regisztráltatnom kell magam. A regisztrációs kérelmet megelőzően (érezzük a visszafelé utazást az időben?) célszerű megigényelni az őstermelői igazolványt (ennek adózási okai vannak).

 

Őstermelői igazolvány

Mivel a feleségem a mogyoródi én pedig egy budapesti lakásba vagyok bejelentve, ezért az "egyablakos ügyintézés" keretében a következőképpen kellett eljárnunk:

 

A feleségem ügyében fel kellett keresni a gödöllői falugazdászt, akit a hatodik telefonszámon értünk utol - cserébe azonnal fogadott. A tulajdoni lap alapján kitöltötte az őstermelői igazolvány kérelmet, majd adott egy csekket, amin 2000 forintot kellett befizetni. Mire a feleségem megfordult a postán, kész is volt az igazolvány - ami szerint bort értékesíthet a nejem. A gödöllői falugazdász kedves, segítőkész ember.

 

Ezután a pest megyei NAV-ot kellett felkeresni a Kresz Géza utcában, ahol baromi nagy tömeg volt, de szerencsére pont őstermelő nem akart lenni senki, így az ügyintéző hölgytől szőlőtermesztésre és bortermelésre kapott adószámot a nejem.

 

Az én papírosaim intézése már nem volt ennyire zökkenőmentes. A Lehel úton van a budapesti falugazdász (csak én érzem a remegést az erőben?) fél órás sorbanállás után egy életvidám hölgytől kapott a feleségem egy kérelmet, amit kitöltött, a hölgy kijavította az igénylést, majd az épületben lévő pénztárban kellett befizetni a 2000 Forintot. Ez (kb. ötszöri rendszerleállással) olyan fél óra alatt sikerült is, mire visszatért az igazolványért, már ki is derült, hogy a 200 négyzetméteres "rét" besorolású területdarab miatt és akár szénát is termelhetek (a szőlő mellett). Szerintem ebből fogunk meggazdagodni.

 

Már csak a Gvadányi utcai NAV volt hátra Zuglóban, ahol több mint két órás várakozás után sem volt jele az Őstermelői Adószámok Kiosztójának. Mikor a nejem megkérdezte a Rend Mordon Őrét (a biztiőrt), hogy elő lehetne-e keríteni valami ügyintéző félét, az szolídan kacagott egyet: "majd zárás előtt öt perccel kezdjen reklamálni" - majd a "sose nyúlj egy működő rendszerhez" elven nem is tett semmit, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy éppen egy nem működő rendszerről van szó. További negyed óra múlva a halogatás ellenére előkavarodott az ügyintéző, aki átnézte a falugazdász által adott papírt, majd szőlőre és szénára adott adószámot, de borra nem, mert az ügyintéző nem tudta elképzelni, hogy "a szőlőből hogyan lehetne bor" - és a másik NAV-os is hibázott, aki szerint ilyesmi előfordulhat. 

 

Végső lépésben vissza kellett hívni a falugazdászokat és bediktálni nekik a kapott adószámokat.Lett tehát őstermelői igazolványunk és adószámunk: ezek az adatok kellenek az MVH regisztrációs kérelemhez.

 

MVH Regisztráció

A regisztráció azért fontos, mert a személyi számom vagy az adószámom (adóazonosító jelem) nem azonosít egyedileg egy állami  hivatalnak, sokkal célszerűbb bevezetni egy Egységes Mezőgazdasági Ügyfélnyilvántartó Rendszer azonosítót is. Már csak azért is, mert ezzel egy újabb kört lehet az ügyintézésbe iktatni: G0001-es formanyomtatvány kitöltése, aláírása, beküldése, regisztrációs szám megérkezése.

 

Az MVH-nak nemcsak a honlapja normális, hanem a G0001-es formanyomtatvány is kitölthető pdf dokumentumként készült. Egy két bug ugyan van benne, de ezekkel együtt lehet élni, és legalább nem kell minden oldalra felírni a nevemet, hanem a makró automatikusan tölti az azonos mezőket. A G0001-es formanyomtatvány Kitöltési útmutatója látott ügyvitelszervezőt, ezt le sem tagadhatná, nagyon korrektül megírt dokumentum.

 

Kitöltöttük, aláírtuk, elküldtük: most a reménnyel teli, izgalmas várakozás következik, aminek végén mint két regisztrált állunk majd a soron következő formanyomtatványok kitöltése elé.

A cikk javítva a kommentek alapján. Köszönöm!

2012.11.08. 19:46
Címkék: engedélyek

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr354885937

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.10. 14:15:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.08. 20:35:11

azt azért elmondom neked az őstermelőséghez, hogy ha nincs főállásod, aminek kapcsán meg van fizetve utánad a járulék, vagyis főállású őstermelő leszel, akkor a nav nagyon okosan(sic) az első évben a minimálbér után járó járulékokat behajtja rajtad. tehát amikor még nemigen van bevételed, akkor fizetsz a legtöbbet.
második évtől könnyebb lesz, mert az előző évi bevétel lesz az alap.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.08. 22:56:12

Jók ezek a posztok, kösz. Én egyelőre lélekben készülök csak erre... :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.11.08. 23:10:17

@Babette_: köszi, tündér vagy, van főállásom, a borászkodás - egyelőre - hobbi.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.09. 09:31:26

@RAMBO: az apehos néni a tündér, aki engem figyelmeztetett, azóta terjesztem a tant:D

Hajdu Z. 2012.11.09. 12:06:11

Szia Rambo.
"mert hiszen a hivatalnak nyilván nincs hozzáférése az állami nyilvántartó rendszerhez, ahonnan helyrajzi szám alapján egy másodperc alatt lehet meggyőződni arról, hogy ki a terület tulajdonosa);"
Bármilyen meglepő, illetve bármilyen nehezen érthető, de a helyzet az, hogy _nincs_, holott nagyon szeretnénk, és nem is tegnap jutott ez eszünkbe.

"MgSzH Regisztráció"
- a fejezet ezt a címet viseli, ugyanakkor 1) az MgSzH már NÉBIH néven műjködik; 2) itt valójában az MVH-val kapcsolatos ügyintézéshez szükséges regisztrációs szám kiváltásáról írsz, igez, tudtommal egy ideje a két hivatal e téren már nagyobb együttműködést tanúsít, mint korábban...

"a személyi számom vagy az adószámom (adóazonosító jelem) nem azonosít egyedileg egy állami hivatalnak"
Az egyedi azonosítónak igen fontos szerepe van, és az általad megjelölt két másik azonosító egyike sem lenne teljeskörűen megfelelő. A személyi szám használata ismereteim szerint tiltott, az adóazonosító és adószám pedig lehet tévedésre, illetve manipulációra adhat alkalmat - ezek egyike sem kívánatos, ha támogatások kifizetéséről vagy egyéb jogok/kötelezettségek érvényesítéséről van szó.

Amit logikai szempontból nem igazán értek: az őstermelői adószam kiváltása miért szerepel az engedélyezési eljárás leírásánál? Írod, hogy ez adózási szempontból volt lényeges, de a telepatési eljárásban semminemű szerepet nem játszik az, hogy van-e avagy nincs őstermelői igazolványod. (Maga a történet természetesen tanulságos, mindössze azt vitatom, hogy ez így az engedélyezési eljárás részeként, mintegy "szükséges lépcsőfok" szerepel.)

A végére még egy, bár ha jól értem, kissé késői információ: az MVH-s regisztráció szám igényelhető _együtt_ a telepítési engedéllyel, azaz nem feltétlenül szükséges megvárni a regisztrációs igazolás megérkeztét, az engedély-kérelem benyújtható előbb is. (De csak a regisztrációs szám igéynlésével egyidejűleg, vagy azt követően, előbb semmiképp!)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.11.09. 12:15:17

@Hajdu Z.: Azért gondoltam, hogy szükséges lehet az őstermelői igazolványt előbb kiváltani, mint regisztráltatni magam, mert az őstermeli igazolvány szám és az adószám szerepel a regisztrációs nyomtatványon. Ha nem így regisztráltatnám magam, akkor valószínűleg módosítanom kéne a regisztrációt - amiről egyrészről nem tudom, hogy milyen hatása lenne az engedélyezési folyamatra, másrészről annyira nem flash levelezni egy hivatallal.

A regisztráció és telepítési engedély együttes benyújtási lehetőségéről tudok, de azt nem tudom, hogy hogyan lesz telepítési jogom. Mert mintha a jog vásárlásakor már meg kellene adnom a regisztrációs számomat az átíráshoz, de ennek még utána kell olvasnom. Így ugyanis van esélyem arra, hogy tavaszra lesz telepítési engedélyem. Ha ugyanis februárban kinyit a jogbolt, és három hónap az ügyintézési határidő, akkor májusban már neccesen tudok átteleltetett oltványt szerezni, az azévi pedig bizonytalan.

Hajdu Z. 2012.11.09. 20:42:11

@RAMBO: Szerepelni valóban szerepel az őstermelői szám, de ennek legfeljebb egyes speciális támogatási intézkedéseknél lehet szerepe. Az alapvető besorolás a 2. pont szerint történik (mg. vállalkozó, avagy természetes személy), ott valóban fontos, hogy a tényleges helyzetnek megfelelő kategóriát jelöld meg.

Igazad van, a telepítési jog megszerzéséhez már szükséges a regisztrációt, akár a "szabadpiacon", akár az MVH-tól szeretnél jogot vásárolni.
A helyedben viszont semmiképp nem várnék a központi jogértékesítésre. Nem vagyok tisztában a piaci árakkal, de ha nem minősülsz "fiatal mezőgazdasági termelőnek" (egy fenti megjegyzés szerint nem minősülsz), akkor kb. azonos áron juthatsz joghoz mindkét forrásból. A piacon vásárolt jog átruházását viszont a regisztrációs szám megszerzése után azonnal kezdeményezheted, míg a központi értékesítés kezdőidőpontja egyelőre nem ismert.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása