A szüreti technológiám eddig nem volt hibátlan. A legnagyobb gondot a must lejuttatása jelentette a présházból. A cefre közül meregettük a színmustot vödrökbe, amit eleinte azzal hordtunk hodókba (ahogy fáradtunk, óhatatlanul melléfröcccsent némi must). Próbáltuk slagon át…
Habár a múlt hét végén még csak 15MM cukor és 10,5 g/l savat mértem a borban, az elmúlt heti kánikula miatt most vasárnap is próbaszüretet tartottunk. Az eredmény döbbenetes: 18MM cukor és 7 g/l sav. Ez már optimális szüreti paramétereket jelent. Ráadásul idén a Jóisten…
A nyomorult adminisztráció után a gyakorlati munkák jól haladnak: szépen alakul az új pince. Már elkészült az új pinceág szerkezete, most a szigetelés van soron. A boltíves, kisméretű téglából falazott pincét kívülről egy beton szarkofág védi, és erre kerül a földtakaró.…
Amikor az egyik reggel kiléptem az udvarra, olyan hangot hallottam, mintha valaki slaggal locsolta volna a kőfalat. A hang egy tőlem kb. egy kilométerre lévő seregélyrajtól származott, akik a Balaton felől az öblökben repültek a szőlőhegyek között. Talán Rómában láttam ennyi…
A sorozat következő részének megírásához a csodálatosan szép helyen fekvő Hegymagasra látogattam, Szászi Endre bioborászatába. Amikor először kóstoltam 2006-os Szentgyörgy hegyi olaszrizlingjét, megragadott annak egyensúlya, a termőterület és a fajtajelleg tökéletes…
Utolsó kommentek