Megnéztem a Füred-Csopaki Borvidék OEM termékleírását, ahol leírják, hogy 14 tonna/hektár szőlőt lehet termelni hektáronként. Ez a régi rendszerben (~3330 tőke/hektár egyetlen hiány nélkül) 4,2 kilós tőketerhelést jelent, míg modern támrendszeren 3,1 kiló tőkénként. Ez nagyjából az "akasztani sem lehet rá többet" mennyiség. Ez az, amit a felvásárlók felvásárolnak. A vicc kategória. Nincs itt semmi látnivaló: olcsó húsnak híg a leve.
Hogy a tervezettnél cca. 25%-kal kevesebb szőlőt terveznek felvásárolni idehaza? Hogy az osztrák 10,8 tonnás maximális megengedett termésátlaga a hazai 14 tonnának éppen a 3/4-e? Esküszöm, nincs semmi összefüggés. És ha tavaly is ezeket a maximalizált hozamokat alkalmaztuk volna, lehet, hogy ma nem lennének tele a pincék a tavalyi borral? Kizárt. És, ha már itt tartunk, kinek lenne a feladata ezeket a dolgokat megszervezni?
Részlet a HNT alapszabályából.
Egy nyafogó közlemény lenne a szőlőtermelők érdekeinek érvényesítése? És mit is értünk az olyan szavak alatt, mint például: “piacszervezési feladatok ellátása”? Csak nem a kereslet-kínálat összehangolását? Egy pofátlan kioktatásra telik csak “A HNT ezúttal is hangsúlyozza: valódi biztosítékot a szőlőtermelő részére a kellő időben megkötött termékértékesítési szerződés jelent”, ahelyett, hogy a saját alapszabályában foglaltak szerint dolgozni kezdene a jeles társaság?
Eredeti bejegyzés: https://www.facebook.com/notes/669422354007020/
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.