Megint ősz, megint Mitiszol? fesztivál. Az utóbbi pár évben igyekeztem valamilyen rendszert vinni a kóstolásba, így idén elsősorban a fehér borokra, azon belül a furmintokra igyekeztem koncentrálni, de nem ugrottam el a rajnai rizlingek elöl sem. Általában a riesling (ami a rajnai rizling neve, nem az olaszrizlingé) jellegzetessége, hogy meleg éghajlaton sok karotinoid halmozódik fel a héjában. Ez jó hír az ovisoknak, mert ettől kezdve mondhatják azt a szüleiknek, hogy répa helyett egy pohár rajnai mustot kérek - viszont rossz hír a borászoknak. Ugyanis ebből a vegyületből alakul ki az a bizonyos "petrolos" íz (a borászati tankönyv "kerozin" íznek írja le), ami jellegzetes hibája a hosszan tárolt rieslingeknek. Amitől félünk, annak neve is van: a petrolos ízt a 1,1,6-Trimethyl-1,2-dihydronaphthalene (röviden TDN) vegyület okozza.
![]() |
TDN molekula szerkezeti képlete |
Egyszer jártam egy osztrák-német-magyar riesling kóstolón, ahol igazán szembeötlő volt, hogy a külföldi rieslingek megőrizték a valamilyen ízüket (most az mindegy, hogy ez kellemes volt vagy sem), frissek maradtak, míg a magyar rieslinget agyonnyomta ez az íz. Azóta mindig a jeges rémület járja át a szívemet, amikor hazai rieslinget kínálnak: vajon azonnal a kocsim tankjába kérjem, vagy merjek-e belekóstolni?
És ha esik, akkor zuhog, ahogy a mondás tartja. Az idei Mitiszol? fesztiválon a kóstolt 2017-es furmintok legalább kétharmada hozta ezt a petrolos ízjegyet, és minél idősebben voltak a borok, annál inkább jelent meg ez a ... borhiba. Sajnos nevén kell neveznünk a dolgokat. Nem szeretem, ha a gyógyszer ízt, a vágott fű ízt, a petrol ízt, a lóistálló szagot, érdekes ízkiegészítőnek tálalnak. Érdekes ízkiegészítő az, amit az ember beletesz otthon a sütibe: vanília, mézeskalács fűszerkeverék, stb. Kinek jutna eszébe egy muffint bicikliragasztóval vagy Kalmopirinnel ízesíteni?
Sok égető kutatni való van a magyar szőlészetben: az amerikai kabócák és a foltos szárnyú muslicák elleni fellépés, a globális felmelegedés jelentette kihívások, termőtalajaink revitalizációja ... és egy sor fontos dolog. Én ezek közé sorolom annak a technológiának a kidolgozását is, ami segít a petrolos ízjegytől megszabadulni. Megszabadulni, és nem elmismásolni. Ezt azért mondom, mert láttam már olyat, amikor neves étteremben egy Sauvignon Blanc vágott fű ízjegyét a sommelier fajtajellegnek állította be. De a tankönyvekben ez akkor is úgy szerepel, mint a fajta jellegzetes hibája. Nagyon nem ugyanaz a kettő. Idehaza el lehet adni ezt a hibát erénynek, de ha átlépjük a határt, ki fognak nevetni bennünket, ha ilyesmivel próbálkozunk.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.