TDN-2017, a leszállási engedélyt megadom!

Megint ősz, megint Mitiszol? fesztivál. Az utóbbi pár évben igyekeztem valamilyen rendszert vinni a kóstolásba, így idén elsősorban a fehér borokra, azon belül a furmintokra igyekeztem koncentrálni, de nem ugrottam el a rajnai rizlingek elöl sem. Általában a riesling (ami a rajnai rizling neve, nem az olaszrizlingé) jellegzetessége, hogy meleg éghajlaton sok karotinoid halmozódik fel a héjában. Ez jó hír az ovisoknak, mert ettől kezdve mondhatják azt a szüleiknek, hogy répa helyett egy pohár rajnai mustot kérek - viszont rossz hír a borászoknak. Ugyanis ebből a vegyületből alakul ki az a bizonyos "petrolos" íz (a borászati tankönyv "kerozin" íznek írja le), ami jellegzetes hibája a hosszan tárolt rieslingeknek. Amitől félünk, annak neve is van: a petrolos ízt a 1,1,6-Trimethyl-1,2-dihydronaphthalene (röviden TDN) vegyület okozza.

 

TDN molekula szerkezeti képlete

 

Egyszer jártam egy osztrák-német-magyar riesling kóstolón, ahol igazán szembeötlő volt, hogy a külföldi rieslingek megőrizték a valamilyen ízüket (most az mindegy, hogy ez kellemes volt vagy sem), frissek maradtak, míg  a magyar rieslinget agyonnyomta ez az íz. Azóta mindig a jeges rémület járja át a szívemet, amikor hazai rieslinget kínálnak: vajon azonnal a kocsim tankjába kérjem, vagy merjek-e belekóstolni?

 

És ha esik, akkor zuhog, ahogy a mondás tartja. Az idei Mitiszol? fesztiválon a kóstolt 2017-es furmintok legalább kétharmada hozta ezt a petrolos ízjegyet, és minél idősebben voltak a borok, annál inkább jelent meg ez a ... borhiba. Sajnos nevén kell neveznünk a dolgokat. Nem szeretem, ha a gyógyszer ízt, a vágott fű ízt, a petrol ízt, a lóistálló szagot, érdekes ízkiegészítőnek tálalnak. Érdekes ízkiegészítő az, amit az ember beletesz otthon a sütibe: vanília, mézeskalács fűszerkeverék, stb. Kinek jutna eszébe egy muffint bicikliragasztóval vagy Kalmopirinnel ízesíteni?

 

Sok égető kutatni való van a magyar szőlészetben: az amerikai kabócák és a foltos szárnyú muslicák elleni fellépés, a globális felmelegedés jelentette kihívások, termőtalajaink revitalizációja ... és egy sor fontos dolog. Én ezek közé sorolom annak a technológiának a kidolgozását is, ami segít a petrolos ízjegytől megszabadulni. Megszabadulni, és nem elmismásolni. Ezt azért mondom, mert láttam már olyat, amikor neves étteremben egy Sauvignon Blanc vágott fű ízjegyét a sommelier fajtajellegnek állította be. De a tankönyvekben ez akkor is úgy szerepel, mint a fajta jellegzetes hibája. Nagyon nem ugyanaz a kettő. Idehaza el lehet adni ezt a hibát erénynek, de ha átlépjük a határt, ki fognak nevetni bennünket, ha ilyesmivel próbálkozunk.

2018.11.20. 09:58

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr9214382684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakatorro 2018.11.20. 10:36:46

az idei újboromban fellépett ez a gyógyszer íz dolog. tudsz esetleg rá megoldást? köszi.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.11.20. 13:02:38

@bakatorro: Kazein, próbaderítés után. Vidd el a borodat egy ezzel foglalkozó laborba, ott csinálnak sort belőle, és szépen kiszedhető a kevés kesernye.

kunzoo 2018.12.01. 20:46:44

@bakatorro:
Lehet a kesernye elkopik a borkezelésekkel. Ha már lederítetted bentonittal és megmarad, akkor vess be spéci derítőszert.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása