Talajtakarás

Ígértem egy bejegyzést a talajtakaró növényzet használatáról a szőlőben - ez következik most. Amint arról már beszéltem, takarónövényt azért használunk a sorok között, mert a talaj felső 30-40 centiméteres rétegét átjáró gyökértömeg segít a humuszképződésben. A takarónövény meggátolja az eróziót a hirtelen lezúduló csapadék esetén, a talajt fel-le irányban átjáró gyökérzet segíti az eső beszívódását a földbe, és a humusz pedig nedvesen tartja a földet. 

 

A takarónövényzet vetése önmagában nem elegendő. Ha a növényzet föld fölötti részét eltávolítjuk (pl. kaszálással, mulcholással), akkor elősegítjük az ún. "tarlóbetegség" kialakulását. A tarlóbetegség a kalászosok aratása után szokott kialakulni. A talaj felszínéről a földbe szivárgó csapadék apró hajszálcsöveket alkot, amely a növényzet eltávolítása után, a tűző napon szivattyúként kezd működni: a talaj mélyebb rétegeiből a felszínre szívja a nedvességet, ami a napon párává alakul, és eltűnik. Szeles napokon ez a hatás még erősebb. (Ezért szoktak aratás után azonnal tárcsázni, mert akkor a kapillárisok elroncsolásával ez a 30 cm mély kiszáradás elkerülhető.)

 

Ha mulcholjuk a talajtakarót, akkor a levágott növényzet hamar kiszárad, és rövid idő után már nem fedi megfelelően a talajt - megindul a föld kiszáradása. Ha meghagyjuk a magas takarónövényt, akkor olyan pára alakul ki a melegben egy-egy eső után, mint egy esőerdőben - ami a melegágya a gombabetegségeknek. Ezért a talajtakaró növényzetet el kell fektetni, lehetőleg úgy, hogy ne tudjon felegyenesedni. Erre való a szártörő henger, amit én a NorAnTech céggel csináltattam. Az általuk gyártott henger feleannyiba került, mint az olasz import termék, három héten belül ott állt a gépudvaromban - szóval mindenkinek ajánlom őket. Emlékeztetőül: így működik ez a henger (a felvétel a gyümölcsösömben készült). És akkor most nézzük a hengerelés eredményét bemutató videót:

 

A szártörő henger hatása a talajtakaró növényzetre

 

Szóval a henger összetöri a növények szárát, de csak annyira, hogy a nedvkeringés megmaradjon. Készítettem egy bemutatót arról, hogy mi a hatása az ilyesféle talajtakarásnak. Egyedül voltam, így videót nem tudtam csinálni, csak fényképeket. 

 

 

A kísérlet helyszíne: elöl a kaszáló, mögötte a szőlő

 

Az első képet a szőlőnk melletti kaszálóról készítettem. A fűhozamot odaadtam Tina lovának, így a terület szépen le volt kaszálva, és a széna már össze is volt húzva rendsodróval. A kép előterében tehát a kaszáló látszik, mögötte a szőlő. A két területet egy út választja el egymástól. Mindkét területből mintát vettem, az úttól kb. 3-4 méterre. Tehát a két minta olyan 10-15 méter távolságban volt egymástól. Egészen nyilvánvaló tehát, hogy mind az éghajlati, mind a talajtani tényezők befolyásoló hatását kizárhatjuk.

 

Talajszerkezet a kaszálón

 

Ezt a képet a kaszálón készítettem. A talaj kőkemény, alig bírtam némi száraz port összekaparni. A rögöket megnyomva azok elporlottak a kezemben. Látszik, hogy némi szalmatörek van rajta, aminek szinte semmi árnyékoló hatása nincs. Ha mulchoznánk, akkor ez a takaróréteg valamivel vastagabb lenne, de egy idő után ugyanígy rommá száradna.

 

Talajszerkezet a takarónövénnyel fedett szőlőben

 

Ezt a képet a szőlőben készítettem. Látszik, hogy a takarónövényzet bár fekszik, még él. A növényzetet félrehúzva a talaj annyira nedves, hogy tudtam egy agyaggolyót gyúrni belőle. Így lehet a vizet megtartani a földön. Mivel a szőlő gyökérzetének 90%-a a talaj felső 60 centiméterében van, ezért fontos, hogy megfelelően humuszos legyen a föld, mert így a szőlő tápanyag-ellátottsága jobb. 

2018.06.11. 21:12

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr4114041626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scitec92 2018.06.11. 21:58:22

Nekem is tetszik a talajtakarásos technológia. Kérdéses számomra, hogy a mennyiségi szőlőtermelésben is van-e szerepe. Felénk homok van, főképp barna homok foltokba futóhomokkal, hála a TSz talajrendezésének anno. (Letolták a termőréteget) Én intenzív alanyokba látom a jövőt a szárazsággal való harcban, viszont nagyon tetszik amiről szól a poszt. Kiszámoltam, hogy nekem nettó 8-900 ezer lenne a henger a 3-3,5 méteres sorokba. Azt hiszem a jelenlegi piaci megbecsülésnek hála ez egy luxus marad jóideig itthon.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.12. 05:38:23

Én ugyanettől a cégtől kaptam 150cm széles hengerre egymillió forintos ajánlatot. Lehet, hogy nem kellett volna Swarovski kristály berakást kérni rá? Vagy esetleg az aranybevonat teszi?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.06.12. 08:35:47

Én 1 m-es hengert vettem, a széles sorokban kétszer kell elmenni, de mivel szolgáltatni is szeretnék vele, a nyaralótelkeken lévő 150-körüli sorokban is tudok vele mozogni. A kis trakesz lényegében nem fogyaszt, így üzemagyagban nem jelent bődület különbséget széles szőlőben sem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.12. 08:49:27

@RAMBO: És neked mennyibe került ha nem vagyok indiszkrét? Az egymillás ajánlatot valahol a hülyének nézés és palira vétel közötti kategóriának vettem.
Szerintem egy ilyen cucc nem kerülhet többe mint 200-300k, esetleg 400k, de akkor mát Swarovski is bejátszik.

jorgecosta 2018.06.12. 10:08:19

melyik a kisebb rossz? az idonkenti tarlo, es igy a tarlobetegseg vagy allandoan feketen tartani a foldet?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.06.12. 11:54:30

@jorgecosta: A feketén tartott talaj a legrosszabb.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.06.12. 11:55:11

@BZoltan: 400valamennyi+ÁFA (de az visszaigényelhető, ugye).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.12. 12:08:40

@RAMBO: Akkor helyes a megérzésem, hogy balekre lettem véve :(

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.12. 15:12:17

@RAMBO: Mint kiderült nagyon nagy az árkülönbség az 1.5m és 1m között.

sulfur 2018.06.12. 18:01:03

A múltkorjában találtam a neten egy doktori disszertációt talajtakarás témában. Ha valakit érdekel, elküldöm. Nem merem ide írni a linket ( nem is tudom már), mert ugyan bárki által elérhető oldalon volt, gondolom mindenfajta jogok védik. Ha jó rémlik, az volt a lényege, hogy a vastag szalma (sose hallottam még előtte ilyet, erre mifelénk pár száz nm-es szőlők vannak, ilyesmivel hobbi szinten nem hinném, hogy érdemes lenne foglalkozni) takarás a legjobb ( és legolcsóbb).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.13. 05:05:21

@sulfur: Engem érdekelne. Amúgy az olyan tudományos munkák mint a doktori dolgozatok meg diplomamunkák azok ne legyenek jogdíjasok :) Elvileg minden ilyen munka nyilvános.

ardulph 2018.06.13. 06:55:59

Szia Rambo!
Adott egy 40 éves, 360 tőkés, 1,75*1-es térállású kordonos szőlő, amit a nagyapámtól vettem át. Kötöttebb, kavicsos talaj többnyire, de foltokban van homok is. Világ életben feketén tartották a sorokat-sorközöket. Mivel lejtős a terep elsősorban az erózió miatt gondolkodom a takaráson. Az eszköz lehetőségem eléggé korlátos, kimerül a rota, damilos kasza, manuális kapa hármasban. Tudnál esetleg valamit ajánlani amit egy házikerti hobbista is össze tud hozni, vagy inkább felejtsem el, tartsam én is feketén?

sulfur 2018.06.13. 08:16:48

@BZoltan: Szia! Egye fene! Remélem a böriben is lesz net! :)
phd.lib.uni-corvinus.hu/717/1/Goblyos_Judit.pdf ezt találtam először.

sulfur 2018.06.13. 08:20:34

@sulfur: Ezt is érdemes átböngészi, főleg az alján az idézett műveket. Gugli a barátod! www.pincefalvak.hu/tema/108-talajapolas

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.13. 18:37:10

@sulfur: Köszi :) Majd viszek bablevest és váltásgatyát.

sulfur 2018.06.13. 20:00:47

@BZoltan: Inkább kocsonyát. Az befér a rácsok közt elfordítva. És eltakarja a fűrészlapot.

kunzoo 2018.06.13. 21:27:09

@ardulph:
Már az is sokat jelent ha kihasználod a természetes gyomflórát. Például a tyúkhúr, árvacsalán, pásztortáska trió már ősszel kikel és szépen áttelel. Hagyd magot hozni őket, addig ne műveld a talajt. Nálunk szépen elterjedt a vadzab, kevés bükkönnyel vegyesen. az is jól takar, nem nő meg túl magasra. miután ez elszáradt utána damilozom ki a sorokat. Ami ellen küzdeni kell az az aprószulák. nagyon agresszív gyom. foltokban, víznyomásos helyeken nálunk megjelenik a mezei acat, borsmenta páros. ezeket érdemes akár külön többször kapáltatni mert hamar megerősödnek.

sulfur 2018.06.20. 18:41:32

Üdvözletem a kommentelőknek! Szeretnék segítséget kérni a szőlősgazdáktól. van egy 200 tőkés, hagyományos fejművelésű-karós támaszú "birtokom". Elsősorban vörös fajták vannak benne (legalábbis vörösbor szokott belőle lenni), hogy igazából mifélék, nem tudom. Zweigelt biztosan van benne. Telepítve 1992 őszén volt. Tavaly 2, idén vagy 5 tőke járt hasonlóképp. Szombaton még nem volt semmi látható tünet, ma viszont meg van szontyolodva az összes levél, némelyik vörös színt vett fel (tavaly az összes levele szép vörös volt, mielőtt leszáradtak volna). A tavalyi példáján ezen tőkék megpusztultak. vízhiány a múltheti eső miatt tán nem lehet. 10 napja volt Quadris permetezve, előtte 2 héttel szintén felszívódóak, tehát lisztharmat-peronosz szinte kizárt. Milyen egyéb, betegség lehet, melyet lehet kezelni? Vagy egyszerűen megöregedett? Némely tőkém sajnos valóban gyalázatosan néz ki, igazából nem csodálkozom az eredményen. Egyébként az elmúlt 3 évben (mikor is felfedeztem ezt a blog oldalt) jelentősen átalakult a szőlő kezelésünk. Igaz, más az ültetvény kinézete, de rengeteg hasznos infót, ötlete sikerült kinyerni. Csak így tovább!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.06.21. 16:32:02

@sulfur: A képek nem elérhetőek az oldal korlátozásai miatt.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.06.21. 16:38:44

@ardulph: Van a Syngentának is évelő méhlegelő keveréke, de a kolléga által ajánlott zab+bükköny, rozs+bükköny, takarmányborsó,lóbab+valamilyen kalászos szintén megfelelő.

Kézzel szórd szét a magokat rotálás után, gereblyézd be, egyszer hagyd felmagzani, és utána pár évet kibír. A természetes gyomok csak addig jók, amig le nem füvesedik a terület, mert az onnantól már problémát jelent.

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2018.06.23. 17:48:22

@RAMBO:
Én nem tapasztalok füvesedést.
Szerintem az akkor fordulhat elő ha pázsitszerűen kezeled a talajt: gyakran kaszálod.
Ha hagyom megnőni nem jellemző a fűfélék megjelenése.
Mondom ezt most mikor feljött valami sásféle, lehet, hogy azt a részt gyakrabban kellene kaszálni.
De a többi helyen alig van, max a tarack jelent meg a gyengébb területeken.

ardulph 2018.06.25. 08:04:36

@RAMBO: Köszönöm a választ, utánanézek ennek a magkeveréknek.
Jól értelmezem, hogy a soralj kapálásán és az időnkénti kaszáláson kívül más teendőm gyakorlatilag nem lesz a talajjal?

TDOK 2018.06.28. 09:57:04

BZoltan, a hengerrel kapcsolatban nem ok a megnyilvánulásod. Beszéltem Norbival, mert régóta együttműködünk a talajjavításban és termékfejlesztésben, s megkérdeztem, hogy mi is ez a sztori. Szerinte te kértél először ajánlatot egy 1,5 méteresre, adott egy fullos, nagy szántóföldi technológiás, rugózott hengerre ajánlatot, 750+áfáért. Utána vette meg Sándor a kőbalta egyszerűségű, 1 méterest 350+áfáért. Szóvá tetted nála az árkülönbséget, kaptál is egy másik ajánlatot egy ugyanolyan egyszerűségű hengerre 525+áfa áron (1 méter 350e x1,5). Ez szerintem teljesen megfelelő, lineáris lépték, nincs benne semmiféle balekra vevés.
Ilyen olcsón nem kapsz másnál késes hengert a piacon, ezért gyártatunk hengereket Norbinál.

TDOK 2018.06.28. 10:01:17

@scitec92: Soltvadkert környékén több száz hektáron tartjuk zölden a szőlőket a sívóhomokon.
www.facebook.com/talajmegujito.mezogazdasag/posts/2025218091074808

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.29. 07:07:50

@TDOK: Megtisztelő, hogy közvetítesz ebben a kérdésben.

Az első levelemben amit nekik írtam leírtam, hogy a Somló-hegyre (1), szőlőbe (2) szeretnék hengert maximum (3) 1.5m széles eszközt. Erre kaptam 11 nappal később a bruttó 952 ezer forintos ajánlatot, 55 napos határidőben 60% előleggel.

Az upsale-nek ezen módját én nem kedvelem. Szerintem üzletileg eredményesebb és a fogyasztóban nagyobb bizalmat kelt az, ha nem a legnagyobb, legdrágább, legfelszereltebb cuccról adjuk az első ajánlatot. Hanem több lehetőséet felkínálva, a drágább megoldások előnyeit leírva.

Bocs, de én konkrétan balekra vevésnek tartom azt, ha rám akar valaki tolni (miután konkrétan leírtam, hogy szőlészetbe kell a gép) egy olyan drágább (esetünkben szántóföldi technológiás) műszert amire semmi szükségem nincsen.

Bevallom, érzékeny vagyok az ilyen dolgokra.

TDOK 2018.06.29. 07:54:19

@BZoltan: Értem a problémád. Norbi kezdő vállalkozó, nem adott el még szőlősnek, szántóföldieket szolgál ki, ott az elvárások alapja a leghatékonyabb eszköz. Az általad upsale verziónak hívott henger az nálunk a normál verzió, mert padlógázzal lehet vele menni és a rugózott szerkezete miatt (ami egyedülálló tervezés a késes hengerek között), nem viszi át a rezgéseket a traktorra. Ez az upsale is jóval olcsóbb, mint bármelyik késes henger a piacon, így nem tudnám haráccsal vádolni. Rambo hengere egy prototipus volt, a legegyszerűbb megoldással, ami nem lett volna gyártásban, mert a rezgéscsillapított előnyösebb. Nyilván ha az ár a legfontosabb tényező, akkor gyárthat rugó nélküli egyszerűt is, ha kell. Szerintem ez egy jó lecke neki, hogyan mérje fel a vevői igényeket.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.29. 08:14:03

@TDOK: Nem írtam sehol a harácsot. Szó sincsen erről. De ha explicit megírom, hogy szőlőbe kell és hogy hegyre, akkor furcsa érzés egy kétszer drágább a szükségesnél sokkal jobb/másabb eszközre ajánlatot kapni.

Nincsen harag, én megértem, hogy ez csak egy mallőr volt. Nincs kizárva, hogy mégis veszek ilyen cuccot, de bevallom, hogy még a 350+áfát is sokallom egy kicsit. 200+áfa lenne szerintem a reális ára egy ilyen cuccnak.

totema 2018.09.06. 21:38:41

Szia Rambo! Vettem a Bioconttol Ecovin taljtakaro vetomagot. Osszel tragyazas, tavasszal vetes. Viszont azt ajanlotta a srac, amit a videodban is elmondtal..hengerelni, mert beerik a mag de nem all fel, stb. Nekem hengerre nem fog telni...latsz ra lehetoseget, hogy jovo nyaron elkuldjed Zankara a hegyoldalba? 2800 nm-rol lenne szo es meg tudnank egyezni, mert nincs mas lehetosegem :-) Ha erdemes beszelnunk rola, dobj egy mailt kerlek. Koszi! totogamer04@gmail.com

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.09.07. 19:48:07

@totema: Természetesen. Kérlek írj egy levelet a norka@aranysorte.hu címre, a feleségem küld egy árlapot, amiben benne van, hogy milyen bérmunkát mennyiért végzünk.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása