Nem vagyok én az az ember, akit csak úgy átküld a felesége a csinos, fiatal szomszédasszonyhoz, hogy a fürdőből kijövet ne a felénk néző ablak előtt kenje be magát testápolóval - a fontos kérdésekben inkább a belső meggyőződésemre hallgatok. De mégis, ha folyton csak azt hallom, hogy a sárfehér soha nem érik be, a sárfehér almasavas, és még azt elejti tavasszal, lehetetlen megőrizni az illatát, ezért a négy sorért akar még egy szürettel koszolni, ott a góhér, hagyjuk a fenébe ezt a fajtát, inkább traminivel adjunk illatot a küvének ... szóval egy idő után mégis felmerülnek bennem a kételyek.
A sárfehér hordóban forr |
A sárfehér nagyjából a furminttal egy időben kezd érni - egyszerre érik el a 16-os cukorfokot - csak ezt követően kb. egy hónapra szabadságra megy. Szinte semmi nem történik, a cukorfok változatlan, az almasavtól még a kóstolás másnapján is csücsörítünk. Tavaly annyira berágtam erre a fajtára, hogy le sem akartam szüretelni: elég vacak ősz volt, még a furmint se érett be, talán majd késői szüretben mutat valamit. Mire a szüretre került a sor, a javát megették a madarak - de a maradék szőlőn éreztem, hogy a november eleji szürettel nem tévedtem nagyot.
Idén már madárhálóval készültünk a hosszú őszre, és az eredmény minden várakozást felülmúlt. A korábban alacsony cukorral szüretelt szőlő most csodás, 20MM körül érett be - amit még most is hitetlenkedve nézek. A haragos almasavak szépen átadták a helyüket a jóval kellemesebb borkősavnak, de így is friss és élénk volt a must. A chasselas-hoz hasonlóan könnyed, ízében a Vitis üdítőital aromájára emlékeztető ízű szőlő a sárfehér. Elegáns, könnyed ízvilág, élénk és kellemes savakkal. Az előző évek alapján azt gondoltam, hogy eleink csak az illata miatt tették ezt a fajtát a Kis küvébe - ma már úgy gondolom, hogy ennél jóval többel járul hozzá a házassághoz.
Idén készül Kis küvé, mégpedig a lehető leggondosabb módon: minden alapanyag első osztályú, külön forrnak, külön tisztulnak - és ezután állítjuk össze a házasítást. Hű, lehet, hogy ez közönségszavazós lesz?
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.