A sárga muskotály jellegzetessége, hogy elég nehéz jó bort készíteni belőle, mert a rosszul elkészített borokban van az a tipikus, keserű-húzós íz a korty végén, ami szerintem élvezhetetlenné teszi a bort. Volt nekem már sárga muskotályból készült szalmaborom, amiből a legnagyobb igyekezettel sem tudtam kideríteni ezt a kesernyét, le is főzettem pálinkának. Német Attila Gábor sárga muskotálya volt számomra ebből a fajtából a reveláció - azt hiszem soha még csak meg sem fogom közelíteni azt, amit ő tud. Egy héttel ezelőtt tehát az volt a helyzet, hogy volt egy abortált (szalma)borkészítési kísérletem sárga muskotályból, volt új ötletem arra, hogy mit kéne csinálnom (erős kételyekkel) és tudtam, hogy most szombaton szűztermést fogunk szüretelni.
Sárga muskotály |
Abban is biztos voltam, hogy a jelenlegi borászati technlógiám erősen korlátos. Van ugyanis egy zúzó bogyózónak nevezett gépem, ami elég szépen lebogyózza a szőlőt, de nem tárja fel a szemeket. Más szavakkal: vásárláskor nagyon érdemes odafigyelni, mert a sima bogyózógépek és a zúzó-bogyózógépek között a kereskedőknek semmi különbség nincs. Ha szép, mogyoró ízűre érett a szőlő héja a napsütéstől, akkor ez nem probléma, mert akkor préselünk, és a préselés kinyomja az egészben maradt szemekből is a mustot. Amikor aszusodott szemek is voltak a szőlőben, áztatás után még átdaráltuk a szőlőt. Ez a darálás megtépte a bogyók héját, és így több keserű anyag jutott a borba. Némi maradékcukor nyom nélkül eltünteti ezt a problémát, de teljesen száraz boroknál ez az íz megjelenik a korty végén. A jelenlegi bogyózónk a kádra tehető, legolcsóbb változatú gép. Vannak azonban olyan gépek is, amelyek egy cefreszivattyúval vannak egybeépítve, és ezek a gépek egy méretes csövön át egyenest a présbe vezetik a cefrét. Egy szó mint száz, elkelt volna egy új gép, de a kupori svábok nem vásárolnak mindenfélét ütre-hóra, így húztam ezt a beruházást, amennyire csak lehetett.
Ideálisan feltárt bogyók |
S míg engem ezek a gondok emésztettek, addig Zotykos cimborám a tőle megszokott léha és felelőtlen módon élte életét: hiába figyelmeztettem gyakorló akrobataként a védőháló nélküli kötéltánc veszélyeire, mégis megnősült. Általában az emberek szeretik megünnepelni magukat, amikor valami égbekiáltó ostobaságot követnek el, ezért rendeznek ünnepséget a frissen megválasztott kormánynak, és ezért vannak az esküvői bulik. Zotykos esküvője a megszokott színes emberkavalkádot vonultatta fel, köztük Takács Lajossal, a kortárs legendával, akit addig traktáltam a sárga muskotállyal kapcsolatos gondjaimmal, amíg rá nem vezetett a megoldásra. Elmesélte a préselés nélküli, színmust technológiát, aminek az a lényege, hogy a bogyót kíméletesen feltárjuk, majd a kívánt ideig áztatjuk, és végül egy rácson keresztül lecsöpögtetjük róla a színmustot. Így a bogyó héjában lévő kesernye a héjban marad, de a belső oldalán lévő illatanyagok kinyerhetők.
A beszélgetés után azon gondolkoztam, hogyan tudom adaptálni az új ismereteket a saját gazdaságomra. Az elmondottakból világosan kiderült, hogy ez megoldhatja a sárga muskotály dilemmát, azonban az is világos volt, hogy a jelenlegi technológiával ezt nem lehet megoldani. Az ülepítés még csak megoldható szűrőhengereken keresztüli léelválasztással - de a jelenlegi bogyózó (és a darálás) itt nem lesz megfelelő. Nekiálltam bogyózót keresni, és megint maga alá temetett az a sötét anyag, amit a mezőgazdasági gépkereskedők az interneten összehordtak. A magyar forgalmazó, bár tényleg kedves fickó volt a telefonban, annyival tudta a honlapjukon található semmitmondó (és egyébként egy másik termékről szóló) termékleírást kiegészíteni: mindenki szerint ez a legjobb. A védelmében megjegyzem, hogy a gyártók sem állnak a helyzet magaslatán. Az Enoitalia nevű gyár tulajdonosai pl. olyan ostobák, hogy azt sem veszik észre, ha a cég marketingesei szabotálják az eladásokat: ezt merik azok a útszéli bűnözők termékkatalógusnak nevezni az internetes vásárlások korában? Szerencsére valamelyik külföldi viszonteladó vázlatosan leírta, hogy miként működik a gép - amiből kiderült, hogy ez valószínűleg jó lesz nekem. Szerencsére volt raktáron, szerencsére csütörtökön leszállították, szerencsére egy ismerősöm is rendelt Dörgicsére, aki átvette a terméket a nevemben.
Mosószeres vízzel átmostam a szilikon lapátokat |
Szombaton gyönyörű időben vágtunk bele az első szüretbe az új területről. Isten bizony nem hittem volna, hogy a másodéves szőlő annyit terem, hogy szüretelni lehessen belőle. A sárga muskotály hozta a legkevesebb fürtöt - mivel nem volt semmilyen elvárás, ezért ez is volt csodaszép eredmény a 18 szellősen megrakott ládányi szőlő. Reggel elmostam az új zúzó-bogyózót, és izgatottan bogyózni kezdtünk. Már az első láda után látszott, hogy a gép tökéletes választás volt. Gumihengerek forgatják be a szőlőfürtöket a gépbe (nehogy törjön a mag), szilikon lapátok maszírozzák át a szőlőt a bogyózó hengeren, és a zagyszivattyú tökéletesen kihordja az áztatni való cefrét a gépből. Ráadásul, mivel nem kádon van a bogyózó, ezért akkorát emelnem sem kell a ládákon mint korábban. A zúzó-bogyózás eredménye: tökéletesen feltárt bogyók, agyonmarcangolt bogyóhéj nélkül. Valamit a szőlő is jól csinált, ugyanis szinte kásás volt a kádba kerülő anyag. Bor forralásra csak színmustot használtunk. A kipréselt mustot palackokba töltöttük és lefagyasztottuk - illetve Lajos tanácsára egy kis ballonban félretettem 10 litert, ellenpróbának. Szerinte meg sem fogom tudni inni az abból készült bort, ha a színmust borát megkóstoltam. Kíváncsi vagyok.
??? |
Csite cimborámmal beszélgettem a múltkor, és ő azt mondta, hogy nem ülepít, mert ha szedimentben gazdag mustot forral, akkor problémamentesen végigmegy a must forrása. Nekem idén minden borom újraindult a nyár végére, amikor felmelegedett a pince. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg túlülepítettem a mustot. Zotykos esküvőjén Lajos is azt mondta, hogy nem ülepít, mert erre a léelválasztási technológiára nem jellemző a sáros üledék, ellenben a forrás mindig biztosan végigmegy ha a must erősen zavaros színű. A vontatott forrású borok nem kívánatosak, ezért idén a korábban szüretelt szőlők mustját úgy ülepítettem, hogy kb. egy cm vastag, fekete sár maradt az ülepítőtartály alján, az összes "szerves" üledéket átvittem a forralótartályba. Amilyen tempóban forrnak ezek a borok, idén nem lesz ezzel probléma. A sárga muskotály színmustját pedig ülepítés nélkül kezdtük forralni.
Hangulatos, tiszta, gyors, könnyű bogyózás |
Kapitány a hajónaplónak: gohér 19.5 MM, vadfekete 19.5 MM, sárga muskotály 20 MM. Felkészül: juhfark.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.