Gyökérarcú kapitalizmus

Tüzijáték, himnusz, elnöki köszöntő: papíron 2016-ot írunk, de a Mezőgazdasági Lemaradással Korrigált Időszámítás (MLKI) szerint 1996-ban vagyunk. Miért mondom ezt? Készítek egy olyan sorozatot, amelyben a szőlőművelés gépeit veszem sorra, és nagyon hamar kiderült, hogy embert próbáló feladatról van szó. Egyelőre ott tartok, hogy a keresés nehézségeit tudom tipizálni. 

 

Elérhetetlen űrtechnológia: balra felül egy kép a termékről, alatta egy értelmes leírás. Jobb felül a kiegészítők, jobb középen képek a gépről, jobb alul a gép videón, működés közben. Az oldalról elérhető a nyomtatható verzió is.

 

A legszomorúbb dolog nyilván az, hogy nem, vagy alig sikerült felfognunk azt a technológiai fejlődést, ami az utóbbi húsz évben a mezőgazdaságban végbement - ennek megfelelően az igazán korszerű szőlőgépészeti technológiák nem állnak kellően széles választékban rendelkezésre. Nehéz úgy a talajtakaró növényzetről beszélni, hogy szőlőben használható vetőgépet gyakorlatilag nem lehet venni. Műtrágyaszóróból többféle kapható, ami megnyugtató lehet azoknak, akik így szeretnék a nitrogént pótolni a szőlőben - de ez már nagyon lejárt lemez. Mint ahogy az is, hogy altalajlazítóval barmoljuk szét a gyökérzónát, amit lehetőleg egy (esetenként két!!!) dögnehéz, bivalyerős traktor húz. 

 

Habár a világ kereskedelmének egyre nagyobb része az internetre tolódik, mi ezen a területen is bántóan hülyék vagyunk, legyen szó akár új, akár használt gépek piacáról. Emlékszünk még arra, amikor az ezredforduló előtt egyszer csak elérhetővé vált hazánkban a vezetékes telefon (már nem kellett rá várni 15 évet) és ezeken a vonalakon keresztül akár 64Kbit/sec sebességgel fel lehetett kapcsolódni az internetre? Az új technológiával alig néhány perc alatt lehetett letölteni 320*240-es felbontású képeket - már ha meg nem szakadt közben a vonal, valahol a legizgalmasabb résznél, a köldök és a csípőcsont között. Volt ennek a korszaknak valami vadregényes romantikája: mi tanúi voltunk annak, ahogyan a netes kontent legyilkolta a Playboy középső oldalát - nem csoda, hogy még Vágási Feri is beszállt az internetbe. Ekkor villantak a vakuk, és merevedtünk ebben a pillanatképben.

 

Mintha a mezőgazdasági gépkereskedőknél lenne egy olyan szabály, hogy csak olyan honlap használható, amelyet az ezredforduló előtt készített egy olyan közepesen ízléstelen programozó, amelyik éppen befejezett egy egyhetes html tanfolyamot. Kis ízelítő a legbénább dolgokból:

 

Három képsorozat - háromfelé igazítva. 
A középső traktor képe cseppet torzítva jelenik meg az oldalon. Mellé tettem feketében a honlapról kimásolt eredeti képet.
Nagyítás funkció - egy bélyeg nagyságú kép jelenik meg.

 

A béna dizájnnál csak a nyomorúságos tartalom nyújt szomorúbb képet: teljesen normális, ha az eszköz gyártójának oldalán a termékről jóval kevesebb információ jelenik meg, mint az egyik vagy másik forgalmazóén. Egyszerűen képtelenek vagyunk felnőni ahoz a feladathoz, hogy a vevő a terméket az interneten választhassa ki, és csak a szűkített listáján szereplő kereskedőket járja végig. 

 

A legtöbb eszköz a használtgép piacon lelhető fel. Most hagyjuk egy pillanatra az on-line hirdetőoldalak legidegesítőbb tulajdonságát, hogy az esetek 90%-ban lejárt hirdetésre tudunk kattintani, mert maguk a eladók is megérik a pénzüket. A jó hirdetéshez két dolog kell: valami beszédes leírás arról, hogy miért remek dolog a vevőnek, ha megveszi, amit árulunk, és pár kép, ahol azt látja, hogy milyen állati könnyű és jó ezzel az eszközzel dolgozni. Ehez képest ezt látjuk:

 

A hirdetőoldalakra készített kép receptje:

    • Ne hozd ki a gépet a fészerből, ahol normális fényviszonyok között körbe tudnád fotózni! (Faszom fogja emelgetni! Amúgy is ott van előtte a vetőgép, azt se mozdítottuk meg vagy 15 éve!)
    • Elégedj meg egy olyan képpel, ahol egy traktorról leszerelt alkatrészkupac látható, lehetőleg úgy, ahogy öt éve a földről behoztad: koszosan és rozsdásan! (Bónusz: a képen legyen rajta valakinek a lába sípcsonttól lefelé!)
    • Egynél több képet csak akkor készíts, ha mondjuk egy keverőpálcáról van szó! Bonyolult gépet körbefotózni tilos!
    • Működés közben készült videóért büntetés jár! Ha mégis készítesz videót, azt rezzenetlen kameratartással csináld, ami szigorúan csak egyetlen pontból mutatja a gépet! Legjobb, ha szikrázó napsütésben az árnyékos oldalon követed a gépet. 

 

Egyből kedvet kaptam a vásárláshoz!

 

A géphez készült leírás szabályai:

  • Egyetlen borzasztóan hiányos tőmondatban írd le, hogy mit árulsz! Pl: "jó karban lévő soraljművelő" 
  • A külföldi neveket rengetegféleképpen le lehet írni hallás után. Semmiképpen se nézd meg, hogy mi az eszköz pontos neve, hanem írd le úgy, ahogy a faludban mondják! pl. Clemens - Klemenc. A típusjelet még véletlenül se írd ki, az úgysem érdekel senkit!
  • Semmiképpen se térj ki arra, hogy milyen traktor kell hozzá (mekkora a vonóerőigénye), hány üzemórát használtad! 
  • Az sem foglalkoztat senkit, hogy miféle csatolással lehet használni: kell-e hozzá első hárompont felfüggesztés, működik-e teljesítményleadó-tengelyről vagy a traktor hidraulikaszivattyúját terheli, ezért ezeket a dolgokat tartsd titokban!

 

Küzdelmes sorozat lesz, az biztos. Nyilván esélyem sem lesz minden lehetőséget megismerni, így az egyes eszközökről készülő leírásokban az átlagosnál is jobban számítok az olvasók véleményére, kiegészítéseire. 

2016.01.03. 12:00

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr858227686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ati981 2016.01.03. 17:50:54

Nagyon jó sorozat lesz! Én is nézegetem a soraljművelőket és eddig én is a industrias david késes soraljművelőjét találtam a legjobbnak, az más kérdés h elérhetetlen áron van. Inkább próbálok használtba gondolkodni, de azt ki kell várni. Az a "klemenc" soraljművelő valóban nem valami bizalomgerjesztő. A güttlernek van kifejezetten ültetvénybe való vetőgépe.

kunzoo 2016.01.04. 21:37:03

Ha elérhetetlen a vetőgép, venni kell egy kisebb műtrágyaszórót és azt kell használni. Be lehet úgy állítani a tárcsát hogy ne dobjon messzire csak másfél-két méterre. Utána borona vagy gyűrűs henger. Kicsit meg kell emelni a vetőmag igényt, kb. harminc százalékkal. Nagyon apró magnál kevered perlittel-homokkal.

Részvétem a pályázattal kapcsolatban. Úgy látom (sajnos) a jóslatom kezd valósággá válni. Nem kell a csúcstechnikát hajszolnod.

Netről azért semmiképpen ne akarj új gépet sem venni! Az a biztos ha elzarándokolsz a helyszínre és kipróbálod. Sok gépnél nincs sok támpont a pontos típus esetében sem mert ahány felszereltség, ahány darab gép annyi típus. Lehet csak egy darab van az országban az adott típusból. Ez főleg az újabb gépekre igaz.

Hazai gyártónál akár egyedi igény alapján gyártanak neked valamit amit mindenképp érdemes a helyszínen egyeztetni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.01.04. 23:53:05

@kunzoo: nem, a neten csak válogatok, amíg nem tapogatom meg, nem veszek semmit.

vilag 2016.01.05. 10:08:17

Üdv!

A soraljművelőről betett kép meglehetősen ismerős nekem, én is sokat bosszankodtam miatta, hogy alig lehet kivenni valamit a képeken. Végül úgy döntöttem, hogy felhívom az eladót. Mivel az adott gépnek az egyoldalas változatát már láttam élőben így nagyjából a képet nézve értettem, hogy miről beszélek az eladóval.

Egyébként ha jól emlékszem az egyik oldali (talán a bal) hibás, de javítható.

Mondjuk az én sem értem, hogy miért nem javítja meg mielőtt eladja, talán hamarabb elkelne. Én kb. fél/háromnegyed éve beszéltem az ürgével, de ezek szerint még nem kelt el.

Végül mi egy másik típusú soraljművelő mellett döntöttünk (Agrofer Grande), természetesen használtan...

Videó: www.youtube.com/watch?v=EfXMlMTlqrg

Remélem jót találtam meg, mert a cégnél le vannak tiltva a Youtube videók, ha nem akkor majd később küldöm a jó linket.

Sajnos a "mi eladónk" is a nagy magyar valóság része, olyan átlagos eladó mint ahogy te is ecsetelted. Fingja semmiről, de azért megpróbál szakbarbárkodni.

Fenti okból kifolyólag az adásvétel vagy 4-5 hónapot húzodott, így igazából már csak kipróbálni tudtuk érdemben használni nem nagyon. Most már csak az maradt, hogy bízom benne nem nyúltunk mellé.

Egyet azonban elmondhatok: a kb. 20 cm-es bakhátat ami a folyamatos tárcsázás miatt alakult ki a sor alatt (az előző birtokos műve) pillanatok alatt úgy darálta és bontottal le a rotakapás fej mint a büdös sz*rt.

A több hónapos soraljművelő keresés alatt azt hiszem egy vásárlás előtt állók számára fontos következtetést vontam le:
Ha már ilyen eszközt veszel töreked arra, hogy az adapterek cserélhetőek legyenek rajta!!!! Ehhez is van nekünk pl. tárcsás fej, de lehet hozzá kapni törzstisztítót, meg miegymást.

Az hiszem a Braunnak van még olyan gépe amire többféle eszköz is feltehető.

Ha érdekel titeket az eszköz, tesóm csinált videót amikor használtuk, esetleg közkincsé tehetem.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.01.05. 10:22:04

@vilag: Igen, az Agrofer tőközművelő az egyik nagyon jó eszköz, a képen látható bakhátbontó ekével is, meg a sima késes kultivátorral is.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.01.05. 13:10:54

@kunzoo: Szomorú lennék, ha szórva kellene vetnem, a XXI. században. Fülembe cseng az agrárgazdaságtan tanárom szava, aki szerint:

"Szórva vetésnél mintha minden mag egyenként kiabálna: hülye! hülye!"

Bence99 2016.01.05. 18:16:43

Nem rossz az Agro fer soraljművelő, de mi a véleményetek erről: m.youtube.com/watch?v=q4EZTWQuvp4
Pellenc tournesol

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2016.01.05. 19:38:29

@RAMBO: ha ebből a vetésből magtermést várnál megértem. De így, hogy zöldtömeg a cél tényleg érdemben többet tud a szemenként vető gép?
Mi kézzel vetjük a zöldtrágyának valót, működik.

Kukoricánál tuti igaza van a profnak.
De én egy nagy kérdőjelet tennék ehhez a kijelentéshez zöldtrágya esetében.
A felárat érdemes e erre kifizetni, vagy az a pénz inkább másutt lenne hasznosabb?

vilag 2016.01.05. 21:14:23

@RAMBO: Az alább hivatkozott videóhelynél látható a rotakapás fej:
youtu.be/H2QYcgrNUmw?t=6m57s

Ha előlről nézitek a videót látható, hogy pár dologra jó, pl: kapálás, bontás, takarás.

kunzoo 2016.01.05. 21:27:13

@RAMBO:

Nem búzát termesztesz csak zöldtrágyát. A takarónövénynél amúgy is érdemes beemelni a magmennyiséget a korai talajfedés miatt. Akkor? Az agrárgazdaság tanárod szövege kissé papírízű. A magok max. azt mondhatnák: Csóró! Csóró!

Mikor ki kell köhögni a csoda vetőgép aktuális részletét...na akkor hülyéznének.

vilag 2016.01.05. 21:42:00

@Bence99:
Tekintettel arra, hogy igazából nem nagyon munkálja át a talajt, ugyan ezt tudja a pl. a Clemes késes soraljművelő vagy az Ostraticky késes/forgós soraljművelől.

Az általad hivatkozott videót én is láttam korábban, de nem értem, hogy a fekete csillag mintájú (feltételezhetően) műanyag rész miért forog egyáltalán, pláne, hogy miért kényszermeghajtású egyáltalán.
Ráadásul az a rész törékenynek is látszik.

kunzoo 2016.01.05. 21:58:48

@vilag: A csillag vezérelheti. Az megy neki a tőkének nem?

vilag 2016.01.05. 22:39:09

@kunzoo: Az addig rendben van, de miért kell kényszerrel hajtani a fekete csillagot???
Az animáción úgy látom, hogy van egy kis fogaskerék a csillag felső oldalán.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.01.06. 10:49:00

@grano:
@kunzoo:

Ha az agrár-józansági posztulátumot tekintjük, akkor teljesen igazatok van. De van még egy szempont a műtrágyaszóró ellen (és egyébként az összes olyan vetőgép ellen, amelyiknek egy magtartálya van). Ha összekeversz nagyobb és kisebb magokat, akkor a gép zötyögésétől a kisebbek lerázódnak alulra, azaz először azok potyognak ki, majd azután a nagyobb magok.

Itt talajjavító keverékről van szó, nem zöldtrágyáról, amit beszántanak. A hatást a gyökérzet fejti ki, ezért lenne fontos, hogy többféle növény keveréke egyenletesen legyen elosztva. Erre legjobb a sorvetőgép lenne, soronkénti magtartállyal.

Homogén vetőmag elvetéséhez, ha ló nincs jó a szamár is elven akár a műtrágyaszóró is jó lehet. :( Hat hektárt tuti nem vetek be kézzel.

kunzoo 2016.01.06. 11:10:14

@RAMBO:
a műtrágyaszóróban van bolygató, ha fokozottabb keverést akarsz akkor azon kell kicsit fejleszteni. Hasonlóan a nyesedéketetésű kazánok bolygatójához. Ha aprók a magok előzőleg egy betonkeverőben perlittel-homokkal elkeverném, azt lapátolnám át a szóróba.

Ha sokféle magot akarsz egyszerre vetni vetőgéppel, megfeszülsz mire az összes komponens paramétereit rendesen beállítod. Ha külön külön vannak a magok tutira hamarabb elfogy az egyik. Tehát az egyikből túl sokat vetsz. Ha keverten juttatod ki és megfelelő a keverék bolygatása, összetétele akkor az arányok jó eséllyel megmaradnak legfeljebb az össz mennyiség ingadozhat.

juhostt 2016.01.10. 18:36:01

Mi a helyzet a gabonavetőgéppel? Abból kell nézni olyat amely max 2-2.5 méter szélesen vet. Ha végképp nincs ilyen kicsi, akkor a meglévőből kell "leoperálni".
Bár a legtöbbnél 1-2 magtartály van, de ezt már meg lehet oldani, hogy minden sorhoz egyedei tartály legyen. Így minden sor egy fajta magot vetne. Minden sorhoz külön beállíthatod a vetőgépet.

kunzoo 2016.01.10. 21:54:53

@juhostt:
Attól még nem tudod beállítani mivel az adagolószerkezet mechanikus meghajtása közös. A gép oldalán van a fogaskerék áttétel. Az az áttétel határozza meg a vetőelemek forgását. Max. a vetőelemet tudod kicserélni más fajtára (aprómag).

Persze nem ördögtől való a több menetben történő vetés.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása