Ezen is túl vagyunk: megvolt az első BIO-ellenőrzésünk. Az elmúlt években az informatikán belül szakterületet váltottam: információ-biztonság menedzsmenttel foglalkozom. Ennek kapcsán megismertem az ISO szabványok világát, és megértettem, hogy miért fontosak a minősítési rendszerek. Mindegyik egy kaptafára működik: tűzd ki a céljaidat, próbáld úgy alakítani a szabályaidat, hogy ezeknek a célkitűzéseknek megfelelő irányba vigye a működésedet, majd ellenőrizd, hogy sikerült-e jó irányban tartani a dolgokat. Ha sikerült, az jó (legalább biztos lehetsz a dolgodban) ha nem sikerült akkor tervet kell kovácsolnod arra vonatkozóan, hogy hogyan fordítod helyes irányba a dolgokat. Amint azt sejtettem, a BIO minősítés is ugyanezen az elven működik.
Becce szüretre vár |
Mindenekelőtt el kell határozni, hogy minősített BIO termelők szeretnénk lenni. Magyarországon (ha jól tudom) a Biokontroll Hungária az egyetlen olyan szervezet, amelyik BIO minősítést végezhet. UPDATE: Nem jól tudom, az Hungária Öko Garancia is minősítő szervezet. Velük kell szerződést kötni, befizetni valami csekély tagdíjat, és cserébe kapunk egy füzetet, Dr. Roszik Péter: Az ökológiai gazdálkodás alap-feltételrendszere címmel. Ebben minden szabály benne van, amit be kell tartanunk. Van egy másik könyvecske is, Dr. Roszik Péter: Ökológiai gazdálkodásról gazdáknak, közérthetően címmel. Ez a könyv gyakorlati útmutató arra vonatkozóan, hogy hogyan kell megvalósítani az ökológiai gazdálkodást.
Ha már okosak vagyunk, akkor a legfontosabb dolog felkészülni lélekben arra, hogy a gazdálkodási naplót vezetnünk kell. Ha azon szerencsés kiválasztottak közé tartoztok, akik kiegészítő Uniós támogatást nyertek ökológiai gazdálkodásra, akkor a gazdálkodási napló egy bonyolult Excel táblázat, amit egy olyan ember szerkesztett, aki nem ért az Excelhez. Bár bonyolult, a táblázatok mégis értelmezhetőek, így én ezt használom a biogazdálkodás rögzítésére is. Ez azért jó, mert ha egyszer, véletlenül mi is elnyernénk az ökológiai támogatást, akkor ugyanez a séma két helyre lesz tökéletesen megfelelő.
S mivel a rendszer lényege a jobbítás, rögtön ajánlanék is valamit az illetékeseknek (echo> dev null): a két szervezet által igényelt táblázatot akár harmonizálni is lehetne, és egy új oszloppal akár a hektáronkénti réztartalmat is ki lehetne számolni.
Szóval ha vezetjük a gazdálkodási naplót, akkor van esélyünk átmenni az ellenőrzésen - szerintem egyébként nincs. Az ellenőrzés bejelentésétől számított két héten belül ki is jött az ellenőr, ennyi idő alatt táblánkénti bontásban kizárt, hogy össze tudjuk szedni, hogy mit dolgoztunk - a permetezésekről nem is beszélve.
Ma itt járt az ellenőr, bejártuk az összes területünket. Mindegyikben kereste a biogazdálkodás nyomait: a fertőzött leveleket, termést, a rovarokat, a rovarevőket. Ami azt illeti mindenből jól álltunk: a perenosz beszáradva látszott a hajtáscsúcsokon, a lisztharmat a bogyókon, Nóri szőlőjében még orbáncot is találtunk. Levettünk pár csemege fürtöt, és megrázva kb. 5-6 fülbemászó esett ki belőle. A talajt beborította a takarónövényzet, a gyomirtó használat elkerülése is világos volt.
A permetezési naplóból kiderült, hogy az új területet nem tudtuk BIO módon megvédeni (ez a permetezési naplóból ez elég hamar kiderült, mert pirossal írtam be) - erre a területre újra kell indítani az átállási folyamatot. Mert amikor valaki bejelentkezik egy BIO rendszerbe, akkor két három évig nem kapja meg a minősítést, hanem csak "átlállás alatt" lévő gazdálkodó lesz. Ha az átállási idő alatt sikerül megvalósítani a szabályoknak megfelelő gazdálkodást, akkor kapható meg a BIO minősítés a termékekre.
Mi ügyesek voltunk a termő szőlőkkel, így január 1.-től a mai napig elfogadták a gazdálkodásunkat.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.