Két gyors kiegészítést tennék metszés ügyben, szigorúan szem előtt tartva az "egy kép többet mond mint száz szó" elvét.
Hogyan dönthető el, hogy a hajtás, ahol elvágtuk a szőlőt az egészséges-e? Azt írtam, hogy a metszési felületnek szép zöldnek, egészségesnek kell lennie, ne legyenek benne barnán elszáradt részek. Mutatom:
Balra a szép egészséges , jobbra a betegeskedő vessző. |
A rövidcsapos metszésnél tavaly hiába mondtam, hogy "a metszőolló férjen be két csap közé", a lágy lelkű napszámosok kb. minden második hajtást visszavágták rövidcsapra, ami azt eredményezte, hogy a hajtásválogatás során küzdenünk kellett a lombbal. Nyáron rohadt meleg van, a dzsungelirtás nehéz munka, ezért már metszéskor célszerű nagyon szigorúak lenni - saját tapasztalatom szerint még erősebb lesz a tőke, ha visszafogják. Ez azt eredményezi, hogy 2-3 csap van egy tőke mindkét oldalán:
A rövid csapok távolsága a metszőollóval mérhető le |
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.