Hogyan segíthetné az állam a szőlőtelepítést?

Az elmúlt néhány évben többször is telepítettünk szőlőt (erről jó sok bejegyzés született ezen a blogon), és ez alatt az idő alatt is zajlott a permanens forradalom az intézmények átszervezésében. Az MgSzH-ból NÉBIH lett, a telepítés engedélyezése átkerült a hegybírókhoz, a telepítési jogokat már a HNT-től lehet beszerezni az állami jogtartalékból, a talajvizsgálati terveket pedig a kormányhivatalokkal is engedélyeztetni kell. Külső szemlélőként úgy érzem, hogy mostmár a termelő érdekében is történhetne néhány átakakítás a rendszerben, mert ez így nagyon nem jól van. Félreértés ne essék, nekem aztán végképp mindegy, hogy milyen szervezetek végzik az egyes munkafolyamati lépéseket, de az azért jó lenne, ha szem előtt tartanánk azt is, hogy a mezőgazdaság biológiai folyamatokat jelent, és ha már a természet nem igazodik a bürokráciához, akkor próbáljuk meg a bürokráciát passzítani a természethez. Itt van mindjárt a szőlőtelepítés engedélyezési/támogatási folyamata.

 

Telepítés menetrendje állami jogtartalékból történő telepítési jog vásárlás és telepítési támogatás igénybe vétele esetén (KATT A KÉPRE!)

 

Tegyük fel, hogy kora tavaszra, a "jogtartalék megnyitására" (azaz annak az időszaknak a kezdetére, amikor az állami jogtartalékból telepítési jogot lehet vásárolni) van talajvédelmi tervünk, tulajdoni lapunk és a híreket is figyelemmel követjük, így a telepítési engedély kérelemmel együtt be tudjuk adni a telepítési jog vásárlási kérelmünket is a hegybírónál. Az idei meghirdetés úgy szólt, hogy a beérkezés sorrendjében történik a jogok értékesítése, eleve kockázatot jelent, hogy lecsúszunk a jogvásárlásról. Ebben az esetben "csak" egy évet veszítünk, vagy másodpiacon tudjuk beszerezni a telepítési jogot drágábban, tehát ez a kockázat nem jelentős.

 

Miután megkaptuk a telepítési jogot, a hegybíró is kiadja a telepítési engedélyt - ami két évre szól (ez később fontos lesz). Ezután kb. fél évig nem történik semmi. Ha folyamatszervező lennék azt mondanám, van ennyi "tartalékidő" a folyamatban.

 

November elején lehet a szőlőtelepítési támogatási kérelmeket ("egyéni terveket") benyújtani. November közepéig kell leadni az oltványosnak a rendelést, ami arra a telepítésre vonatkozik, amelyiknek a támogatásáról majd csak jövő év februárjáig fognak dönteni. Tehát megrendeli az ember a szaporító anyagot hektáronként kb. 1 millió forintért - miközben nem lehet biztos abban, hogy megkapja a támogatást. Vajon mi történik akkor, ha elkészül az oltvány, de nincs támogatás? Beleáll ebbe a szőlész, vagy nem veszi át a rendelést? 

 

Vegyük észre, hogy a nyári semmitevés halogatás "tartalékidő" milyen remekül hasznosítható lenne úgy, hogy a jogtartalék értékesítése után azonnal be lehetne adni az egyéni tervet, amelyet november elejéig a jelenlegi munkatempóban jóvá lehetne hagyni, és a szőlész azzal a magabiztossággal rendelhetné meg az oltványt, hogy biztosan ki tudja fizetni.

 

A megrendelés uán egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a következő őszre (vagy a rákövetkező év tavaszára - ez lényegében ugyanaz) lesz olyan oltványt, amilyet szeretnénk. Mert nincs elegendő alany, mert nincs a kiválasztott klónból oltóvessző, mert elfagy az oltvány a kiültetés után, így a rendelt 4000 db helyett csak 3000 darabot tud szállítani az oltványos ... stb. Viszont a telepítési engedély csak két évre szól, amelyből az első fél évet elviszi a "tartalékidő". Ha nem sikerül az első évben minden klónt megrendelni, akkor bukóra áll a támogatás, mert a második év tavaszáig szól a telepítési engedély - nincs második esély. Ezt így egész egyszerűen értelmetlen. 

 

Ez a folyamat két lépéssel, tíz perc alatt átszervezhető lenne úgy, hogy sokkal jobban szolgálja a szőlészek érdekét:

 

  1. a telepítési engedélyeket három évre kellene kiadni;
  2. a jogtartalékból történő telepítési jog értékesítés lezárulta után azonnal ki kellene írni a telepítési támogatásokat, és november elejére be kellene fejezni az elbírálásukat.

 

Egy fillérbe nem kerülne, csak jobb lenne. 

2014.11.09. 16:44

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr656880755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juhostt 2014.11.10. 18:11:51

Aki abban a cipőben jár mint én, (bár egyre jobban látom, hogy senki nincs olyan) annak a másodkézből való vásárlás jöhet csak szóba és ott is bonyolultabban megy a kvóta megszerzés, azzal szemben aki oltalom alatt álló bort akar csinálni és borvidéken telepíteni.

Egyszerűen a kvótától megszabadulók nem állnak szóba velem, mivel nem bonyolítják a helyzetüket.

Én már csak abban látok esélyt, hogy a múltra hivatkozva, engedélyezzék, hogy a Nyírségben is minőségi bort termelhessek, vagyis engedélyezzék, hogy oltalom alatt álló bort készíthessek, ezzel a kvóta szerzés egyszerűbb lenne. Vagy szimplán tegyenek kivételt arra hivatkozva, hogy régen a Nyírség bortermő vidék volt.
Persze lehet álom, de majd elválik...
Telepítési támogatásról meg álmodni se merek, azt is csak bortermő vidéken adják meg...
Az még haggyál, hogy nem segítenek, de hogy olyan szintű hátráltatást végezzenek amivel ellehetetlenítik az embert, az már csúcs... Nem azt mondom, hogy lehessen mindenütt ész nélkül termelni. Legyen egy kvótalimit, amellyel szabályozni lehet, hogy ne árassza el tömeglőre a piacot, de azért aki szeretne, az hadd csinálja.

Ati981 2014.11.11. 23:33:12

@juhostt: Nyilván neked fogják engedélyezni hogy a nyírségben telepíthess szőlőt. Nem véletlen nem engedélyezik, amúgy se tudnál azon a homokon normális bort csinálni. Inkább telepítsd be akáccal a földed. Ne sírj itt állandóan h nem adnak kvótát senki nem kíváncsi rá.

Hajdu Z 2014.11.25. 21:32:02

Jó estét.
Ismétlem ugyan magam, de elismerésem a posztért. A (korábban sem túl jó) memóriám igen gyors ütemben romlik, de emlékeim szerint az _újra_telepítési támogatás (ha már ennyi energiát beletolsz a szabályozási kérdések feszegetésébe, legalább Te legyél szíves a kompromisszumos változatot, és ne a teljesen tévest használni) kiírása az új borpiaci évhez, még pontosabban: az új borpiaci évvel megnyíló új támogatási kerethez igazodik. Korábban mindig jelentős áthozat volt az előző évi - akkor forráshiány miatt nem kifizethető - támogatási igényekből, ezért pénzügyi szempontból "tiszta kép" csak az új borpiaci év elején volt. Emiatt nem hiszem, hogy a támogatás meghirdetését előre lehetne hozni.
A telepítési jogok értékesítése, az értékesítési időszakok ütemezése vélhetően rugalmasabb dolog. Anno az MVH-nál akkor lehetett újabb értékesítést megnyitni, amikor sikerült pontos képet kapni az előző értékesítési időszak eredményéről (ez azért nem olyan egyszerű dolog, mint a sarki ABC-ben lemérni, hány liter tej fogyott egy délelőtt: ahol kérelem van, ott hiánypótlás is van, ahol fizetni kell, ott minden vannak olyanok, akik nem annyit, nem akkor, nem oda utalnak át, mint amennyit kellene), illetve kellett külön miniszteri engedély is az értékesítéshez, de arra egész határozottan emlékszem, hogy egy akkori írásod kapcsán is tudtunk igazítani valamit a rendszeren. (A jogértékesítés mai gyakorlatát nem ismerem, de hátha hozzászól valaki illetékes.)

Hajdu Z 2014.11.25. 21:40:29

"Emiatt nem hiszem, hogy a támogatás meghirdetését előre lehetne hozni."
Pontosítok: természetesen (szinte) mindent lehet, de az előrehozott kérelmezés eredményeként valósznűleg csak nagyon kevesen kaphatnának tényleges jóváhagyást, a többség csak "feltételes", bizonyos körülményke teljesülése esetén hatályba lépő döntést kaphatna (vagy nagyon távoli időpontra szólót), ami legalább olyan mértékű bizonytalanságot eredményezne, mint a mostani állapotot jellemzi.

Ettől függetlenül, kevés hasznosabb dolog van, mint az értelmes párbeszéd.

Ati981 2014.11.29. 21:18:23

A jogtartalékot tavasszal is meg szokták nyitni? Mert idén ősszel (is) meg volt nyitva.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.11.30. 20:23:20

@Bedujin: Igen, idén ősszel volt a kivétel, általában tavasszal nyitják meg.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása