Az idén nem sokat vacakoltak a borok: a forrás nagyon hamar lezajlott. Nem tudom, hogy mi lehet az oka, talán a több eső miatt több tápanyagot tudott felvenni a szőlő, és az élesztőgombák elszaporodásához minden adott volt, talán az, hogy sikerült a forralópincét 16 fok körüli…
A rizling klónommal bajban voltam még két hete, ugyanis egészen fura érési görbéje van: nagyjából a tenyészidő vége előtt két héttel elkezd íze lenni, majd hirtelen teljes érésbe fordul - és közben igen jól tartja a savait. Ez a klón kimondottan meleg területre való, pont…
Ha visszagondolok, a 2010-es halálév kivételével (amikor egy gramm szőlőt nem szedtem le, annyira rossz volt a termés) ez volt a másik olyan év szőlészkedésem hét évéből, amikor attól kellett rettegnem, hogy nem fog beérni a szőlő. Ugyanakkor minden kétséget kizáróan az…
Mostanában gyakran járunk Dörgicsére, felkészíteni a pincét a szüretre. A múlt héten kitakarítottuk a forralópincét is, a feleségem összesöprögetett, mi Krisztiánnal kimostuk a tartályokat, majd a fölső pincéből leszivattyúztuk a borokat az érlelő pincébe. Azokat a…
Tegnap körbekóstoltam a szőlőket, és a helyzet rosszabb, mint egy hete volt. A borult, esős időben az érés leállt, és a bogyók tartalma felhígult, mint a felsőoktatás Pokorni Zoltán reformjai után. Bár a juhfark korai fajta, és híresen jól cukrosodik, de most még csak a másik…
Utolsó kommentek