Az érés határozatlan időre szünetel

Tegnap körbekóstoltam a szőlőket, és a helyzet rosszabb, mint egy hete volt. A borult, esős időben az érés leállt, és a bogyók tartalma felhígult, mint a felsőoktatás Pokorni Zoltán reformjai után. Bár a juhfark korai fajta, és híresen jól cukrosodik, de most még csak a másik nagy attrakcióját mutatja: remekül tartja a savát. Legalább két hét kellene még neki, napos, száraz idő - azaz pont olyan, aminek az előrejelzések szerint híre-hamva nem lesz az elkövetkezendő hetekben.

 

Juhfark (Becce)

 

Ha az október is ilyen lesz, akkor a pocsékul induló év (márciusban derékig érő hó, majd virágzáskor hűvös, esős idő) után feltámadó remény (a rekkenő hőség ellenére a szőlő jól fejlődött a talajban raktározott nedvességből) el is illanhat, mert egy hűvös, napfényszegény szeptember-október végképp a közepesen vacak juhfark évjáratok közé sorolhatja az ideit. Már ha lesz belőle szőlő egyáltalán, és nem rohad le addigra, mire elfogadható cukrot produkálna.

 

Az olaszrizling kb. két hete indult neki az érésnek, és már szőlőíze van. Mivel középkésői érésű, ezért levegős művelés esetén akár október végéig is tőkén maradhat - így erről a fajtáról csak annyit tudok elmondani, hogy ami fürtje van, az egészséges, és remélhetően át tudja vészelni ezt a csapadékos időt.

 

Olaszrizling (Becce)

 

Megkóstoltam a borokat is. Mindkét bor megállt a forrásban, a rizlingben maradt egy kevés cukor. Ez talán még apránként kierjedhet belőle, én jobban szeretném, ha teljesen száraz borrá válna. Egyelőre úgy látom, hogy a sav-alkohol tökéletes egyensúlyban van benne, ízre, zamatra, utóízre is rendben van - le kell fejteni, hagyni kell pihenni és meglátjuk. A sárfehér-juhfark küvé kesernyés utóízt kapott, le kell fejtenem, hogy a keseredést okozó vegyületek polimerizálódhassanak - és ettől a bor selymesebbé, könnyebb italúvá válik. Ez az elmélet, aztán meglátjuk, mi lesz belőle a gyakorlatban.

 

Pénteken egy konferencián voltunk Almádiban, így a kollégák átugrottak velem Dörgicsére - nekik nagyon tetszett ennek a bornak az illata, sőt, azt is értékelték, hogy kicsit hangsúlyosabb benne a sav, mint a rizlingben. Alighanem tényleg Krisztiánnak van igaza: a népek bolondulnak az ilyen borokért.

2013.09.14. 18:19

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr795513365

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az érés határozatlan időre szünetel 2013.09.15. 10:39:01

Tegnap körbekóstoltam a szőlőket, és a helyzet rosszabb, mint egy hete volt. A borult, esős időben az érés leállt, és a bogyók tartalma felhígult.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirfandlia 2013.09.14. 21:56:36

mi ma szedtuk haver rizlingjet jo 18as volt; a siklosi kiegeszites viszont gyengebb 17es. abban mar akadt botritisz is; mig a Mecseki az total egeszseges volt.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.09.15. 20:27:25

@Cirfandlia: mennyit emel a botritiszes áztatás a szőlő cukorfokán. Egyszer egy ismerősöm azt mondta, hogy neki 19-ről felment 26-ra. Ez lehetséges?

Cirfandlia 2013.09.16. 13:33:03

Hát akkor az a szőlő kiváló minőségű, nagyon magas cukortartalmú betöppedt és nem folyós botritizált szemeket tartalmazott.. nem keveset. Sztem ez vmi szélsőség lehetett, aszú v szamorodni alapanyagnál - ahol direkt erre várnak/szüretelnek előfordulhat, de ott már az alaplé is inkább 21-22 szokott lenni... Nálam a 10-20 % töppedt szemnél 1-2 fok emelés fordul elő, de volt hogy szinte semmi. Ezek a szemek feltárása is egy nehéz művelet...

Cirfandlia 2013.09.16. 13:34:22

JA és az általam emlegetett botritisz nem a szép, kívánt formátumú volt, hanem a híg, vizes, szőrös; ugye 17,5 MM alatt nem a nemesbe fordul a történet.

bakatorro 2013.09.16. 15:36:33

nos, én vadszőlőt szüreteltem a hétvégén 23 MM-al. nem is értem minek bajlódni a sok nemesített fajtával ... : D

szemhejplasztika mindenkinek · http://szemhejplasztika-mindenkinek.hu/ 2013.09.23. 21:58:12

Én is úgy tapasztalom, hogy a sok nedvességtől a szőlő szemek édessége egyre csökken, szó szerint hígulnak. Süss ki nap...

Cirfandlia 2013.09.26. 11:54:11

Hát, úgy tűnik ez a hajó kezd elmenni... pár nap múlva megjön a későősz legalábbis hőmérsékletben; de eső is lesz, és megint kinéz egy szar hét utána meg már nagyon késő lesz.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása