Tegnap körbekóstoltam a szőlőket, és a helyzet rosszabb, mint egy hete volt. A borult, esős időben az érés leállt, és a bogyók tartalma felhígult, mint a felsőoktatás Pokorni Zoltán reformjai után. Bár a juhfark korai fajta, és híresen jól cukrosodik, de most még csak a másik nagy attrakcióját mutatja: remekül tartja a savát. Legalább két hét kellene még neki, napos, száraz idő - azaz pont olyan, aminek az előrejelzések szerint híre-hamva nem lesz az elkövetkezendő hetekben.
Juhfark (Becce) |
Ha az október is ilyen lesz, akkor a pocsékul induló év (márciusban derékig érő hó, majd virágzáskor hűvös, esős idő) után feltámadó remény (a rekkenő hőség ellenére a szőlő jól fejlődött a talajban raktározott nedvességből) el is illanhat, mert egy hűvös, napfényszegény szeptember-október végképp a közepesen vacak juhfark évjáratok közé sorolhatja az ideit. Már ha lesz belőle szőlő egyáltalán, és nem rohad le addigra, mire elfogadható cukrot produkálna.
Az olaszrizling kb. két hete indult neki az érésnek, és már szőlőíze van. Mivel középkésői érésű, ezért levegős művelés esetén akár október végéig is tőkén maradhat - így erről a fajtáról csak annyit tudok elmondani, hogy ami fürtje van, az egészséges, és remélhetően át tudja vészelni ezt a csapadékos időt.
Olaszrizling (Becce) |
Megkóstoltam a borokat is. Mindkét bor megállt a forrásban, a rizlingben maradt egy kevés cukor. Ez talán még apránként kierjedhet belőle, én jobban szeretném, ha teljesen száraz borrá válna. Egyelőre úgy látom, hogy a sav-alkohol tökéletes egyensúlyban van benne, ízre, zamatra, utóízre is rendben van - le kell fejteni, hagyni kell pihenni és meglátjuk. A sárfehér-juhfark küvé kesernyés utóízt kapott, le kell fejtenem, hogy a keseredést okozó vegyületek polimerizálódhassanak - és ettől a bor selymesebbé, könnyebb italúvá válik. Ez az elmélet, aztán meglátjuk, mi lesz belőle a gyakorlatban.
Pénteken egy konferencián voltunk Almádiban, így a kollégák átugrottak velem Dörgicsére - nekik nagyon tetszett ennek a bornak az illata, sőt, azt is értékelték, hogy kicsit hangsúlyosabb benne a sav, mint a rizlingben. Alighanem tényleg Krisztiánnak van igaza: a népek bolondulnak az ilyen borokért.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.