Kitört a zsendülés!

A szőlő igen furcsa képet mutat: a lombozat fejlettsége kb. június végi állapotnak felel meg - ennek elsődleges oka a már másfél-két hónapja tartó aszály és kánikula, de a késői tavasz is felelőssé tehető legalább két hét késésért. A fürtök azonban a zsendülés fenológiai fázisába léptek, annyira, hogy Uréti fajtából már ettem is, kellemes, üde, muskotályos íze van. Az aszályra való tekintettel folyamatosan kapálunk, az altalaj vízellátottsága még jó, a gazok pedig fejlődnek a jól megtrágyázott területen. Időnként ledamilozzuk a gazt (letörni volna jó, de nincs rá gépünk), jó magas tarlót hagyva, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, és a gaz újra tudjon hajtani gyökérnyakból. A szőlők között gyökérrel sűrűn átszőtt, élő területet igyekszünk tartani (ez eső esetén meggátolja a talaj lemosódását) ugyankkor a szőlők tövét tisztán tartjuk, hogy legyen bejárat a víznek, kisebb esők esetén.

 

Zsendülőben

 

Növényvédelmi szempontból elég problémás évadot zárunk: van lisztharmat és perenoszpóra is a szőlőben. A perenoszpóra ellen véd az időjárás: az őrült meleg beszárítja a telepeket. A lisztharmat viszont a takarásban lévő fürtökön vidáman tenyészik: sajnos be kellett vetnünk a felszívódó szereket ellene, a gyengéd biológiai védekezés nem segített. Hozzáteszem, hogy az idei évben másodlagos a bortermelés, mert a fő hangsúly az ültetvény újratelepítésén van. Év elején még nem így gondoltam, de a virágzás alatti hideg idő betett a kötődésnek, és egy kora nyári jégeső pedig megtizedelte a maradék keveset - így az idei szüret várhatóan még a tavalyi negatív rekordot is alulmúlja. Ha sikerül, veszek szőlőt, amit megfelelően megritkítok, ha engedi a termelője. A rizlingben újult erővel támad az ESCA - idén vagy tíz tőkémet kellett kivágni. Nem tudok ez ellen a kór ellen védekezni, hiába igyekszem élővé varázsolni a talajt, egyelőre nem sokat segít. Jövőre igyekszem a sorok közé hagymákat tenni, hátha javít a talaj mikroflóráján.

 

Folyamatosan fattyazok, dédelgetem az átoltott tőkéket. Mostmár egyre könnyebb dolgom van, jól kivehető a felkopasztott új tőketörzs, és a végén a pom-pom: az új fajta. A törzset kopasztom, a pom-pomot gyengéden megkötöm, nehogy lenyírja a szél. A "Csücsök" nevű vágóban az őzek minden átoltás vezérhajtását lecsippentették, de szerencsére már akkora volt a szőlő, hogy ezt a kárt gond nélkül elviselte. Az új oltványokat (amelyek nem bírták ki az átültetést) is kipótoltuk, de nem teljesen, mert nem volt elég oltvány. Szerintem idén nem túl jól sikerültek az oltványok, már ami a konténereset illeti: soha még ilyen rossz eredési arány nem volt. Eddig mindig 95% fölött megeredtek a kis tőkék, most ez az arány kb. 70%-os. Sebaj, majd jövőre. Most szurkolok, hogy legyen őszre tihanyi kék, meg juhfark és furmint, amiket megrendeltem, mert akkor lesz sikeres az idei idény, ha ezeket a fajtákat is el tudom ültetni.

 

Megkóstoltam a borokat is. Most nem azért mondom, mert az én borom, de ... OK. Kit akarok becsapni? Hát persze, hogy azért mondom. Megfigyeltem, hogy egyik kóstoláskor hűdejó, másik kóstoláskor óborzalom. Most éppen az asztaeztnemhiszemel típusú kóstoláson vagyok túl, a sárfehér-juhfark küvé lelágyult, elhagyta a hegyes savait valahol a tartályban, és szép selymes, egyensúlyban lévő borrá vált, az illata már nem bukéborosan vad, hanem a borba olvadó, ízre pedig határozottan finom. Bár még percegett a pohárban, lassan talán befejeződik az érése. Az olaszrizling november-decemberi állapotot mutat. Még Takács Lajos javasolta, hogy tegyek bele tápsót, szerinte annak a hiánya akasztja meg a forrást - most tettem bele, mire a bor vadul forrni kezdett és zavarossá is vált. Ennek hatására eltűnt a geil édes íz, és megjelent a jövendő bor íze, amitől egyszerűen elájultam. Telt bor, finom barackos aroma, de a fajtára jellemző utóízzel - jaj, nehogy elinduljon rossz irányba, mert én felvágom az ereimet.

2013.08.06. 15:15

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr805447560

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kitört a zsendülés! 2013.08.11. 09:39:01

Tettem az erjedő borba egy kis tápsót: a hatására eltűnt a geil édes íz, és megjelent a jövendő bor íze, amitől egyszerűen elájultam.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jelenik Dániel 2013.08.06. 15:31:33

"Jövőre igyekszem a sorok közé hagymákat tenni, hátha javít a talaj mikroflóráján."
Tehát nem egy "hülye szokás" hogy a szőlő sorok közé elég sokan hagymát ültetnek? Itt elég gyakran előfordul, eddig azthittem hogy x.y. elkezdte a szomszéd meg folytatta és így tovább és tovább.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.08.06. 15:32:29

Nem, nem csak szokás, használ is. :)

Jelenik Dániel 2013.08.06. 15:35:01

Frankó! Énis terveztem, mert jó ha van hagyma a hegyen, de így mégjobban van hozzá kedvem, hasznos a blogod ;)

gardonyim 2013.08.07. 15:26:12

Nálam hasomló a helyzet: az őzek az első csemegéket már kikezdték, úgyhogy ma de. kikerült a villanypásztor és két tőkémet elvitte az ESCA. Az idei bor viszont nem tudom milyen lesz. Rengeteg a rosszul termékenyült, kicsi fürt, partenokarp bogyókkal és nagyon inhomogén az egész állomány, bizonyos tőkék, bizonyos fürtök rettenetesen le vannak maradva a többihez képest. Nem tudom, hogy fogom tudni a megfelelő szüreti időzítést megtalálni.

weinbau 2013.08.07. 19:29:52

Ez aztán az elhúzódó erjedés. Milyen szabadkén mellett tartod hordóban ezeket a borokat?
Nálunk csodákat művelt a talajjal a sorköznövényesítés. Kicsiben próbáld ki csak néhány növénnyel. (takarmány baltacim, bíborhere, fehérhere, facélia, komlós lucerna, lándzsás utifű, hajdina, murok, szarvaskerep...)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.08.08. 09:43:12

@weinbau: Ti mivel vetettétek el a magokat? Szórvavetéssel vagy géppel?

Kén nincs a forrásban lévő rizlingben, a sárfehér megkapta a "normál" adagját.

weinbau 2013.08.08. 12:20:34

@RAMBO: A kísérleti sorokban kézzel szórtam ki, az öszvissz fél hektár volt, a többi területen már műtrágyaszóróval. Durva száraz homokkal kevertem össze a magokat, így könnyű volt állítani az adagolást.

Pár fotó: weinbau.blog.hu/2013/08/08/ket_eves_sorkoznovenyek

Aszkorbinsavat se használsz a kénmentes tételnél?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.08.08. 12:29:32

@weinbau: nem, mert a CO2 frissen tartja a bort. De ezentúl (különösen aszályos évben) tápsót fogok adni a musthoz, ha megreked ősszel az erjedésben.

A magkevezéket honnan vetted? Egyenként, vetted, vagy bekeverten?

weinbau 2013.08.08. 13:28:39

Lehet kapni bekeverve, de azok nem tetszettek. (túl magasra nőttek, nem akarom, hogy beérjenek a növények a fürtzónába) Magot elég sokan árulnak, van ahol lehet kisebb mennyiséget is venni, nem csak 25 kilós zsákkal.

A tápnál csak arra figyelj, hogy ne egyszerű diammónium-foszfátot használj, az csak az első napi beindításhoz jó. A kombinált tápanyagokat nem használja el az élesztő pár óra alatt. Plusz ne csak akkor adagolj szerintem, ha megakad, rögtön mehet a mustba indításnak. Tavaly olyan alacsony volt a termés nitrogéntartalma, hogy nagyon sokaknál elakadt az erjedés.

anima_trix 2013.08.08. 14:10:27

nekünk tavaly elverte a jég, remélem idén nem lesz gondunk

bestboyelectric 2013.08.14. 11:24:17

@RAMBO az ESCA-s tőkékkel mit teszel? milyen védekezési/megelőzési módszereket alkalmazol?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.08.14. 11:31:11

@bestboyelectric: erre kétféle "megoldás" létezik. Azért írom idézőjelbe, mert az egyik (szerintem) nem megoldás.

Tehát a biodinamikus-természetgyógyás vonal a mikroszkópikus talajélet helyreállítását szorgalmazza. Ez úgy oldható meg, ha az ember nem használ kemikáliát a szőlőjében, és az lecsepegve nem öli el azokat az antagonista gombákat, amelyek lehetetlenné teszik az ESCA néven ismert tünetegyüttes gombÁInak (tehát több) együttes fertőzését. Ezt a folyamatot állítólag segíti a sorok közé telepített hagymafélék, amelynek bojtos gyökérzete ezen antagonista gombáknak vidám lakhelyet biztosít.

Nekem ez nem használ-igaz, nem is tudom (jól) csinálni. Ezért én a fertőzött szőlőt tőből kivágom, és kiviszem a rendből, hogy ne fertőzzön tovább, mert állítólad a metszőollóval is át lehet vinni a fertőzést.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2013.08.15. 05:13:07

Apró külsőség: szebb és esztétikusabb, borászhoz illőbb külsőt kölcsönöz a blognak, ha sorkizárt a bejegyzések szövege. :)

károly szántana 2013.08.15. 11:21:23

A szölöoltványokhoz: a konténerest felejtsd el, úgy ahogy van. Vegyél rendes oltványt, hivatásos oltványkészítötöl, leparafinoztatva. Most összel el kell vermelni, majd tavasszal kiültetni. A parafinozottat 1) nem kell 2 szemre visszavágni, mert már az oltványkészítö visszavágta, 2) nem kell felcsirkézni, söt tilos. Nálunk 100% megeredt, pedig több, mint 50-et ültettem pótlásnak, több fajtából.
A szölöben minden, ami nem szölö, az gaz, és tápanyagkonkurencia a szölönek, pláne az olyan klímán, mint amilyen mostanában nálunk van. Ha kaszálod/nyírod, akkor egy idö után automatikusan csak a füfélék maradnak meg, amik gyökerei mélyen lehatolnak a talajba, míg a legtöbb egyéb gyom gyökere csak a felsö 30 cm-t szövi át. Az szép és jó, hogy a német bioszölöguru azt írja elö, hogy a sorok közét hagyjuk zölden, de a német klíma egész más, mint a mienk.
Az esca (magyarul "tapló") a szölöben legnagyobb kárt okozó (mert nem csak az idei termést, hanem a következö 2-3 évét is elviszi) betegség. Péter-Pál után kezd jelentkezni, pontosan nem ismert módon fertöz, kb 100-150 kórokozó együttese alkotja, évekig lappanghat. Én próbáltam a tökét visszavágni, de nem segít, az egyetlen mód a védekezésre a minél korábbi kivágás és elégetés (tüzgyújtási tilalom!!!). Kerülni kell a nagy metszlapokat, én a legkisebb felületet is sebkezelözöm, de állítólag a kabócák 8vincellérbogár és társai) is továbbadhatják. A több éves fás részek betegsége, elzárja a szállító-edénynyalábokat. Az ollót igyekszem sürün hypos vízben fertötleníteni. Amúgy 2 fajtája van, az egyik a gyors (gutaütés), a másik a lassú, ez a veszélyesebb, mert kezdetben nehéz észrevenni, van úgy, hogy az egyik oldalról egészséges a töke, a másikon meg 2 levéln, ha látszik...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.08.16. 11:06:17

@károly szántana: Nekem a konténeres oltvány eredésével sem volt eddig gondom.

A sorközvetéssel kapcsolatosan ezen az éghajlaton az időszakos telepítést érdemes használni, ami nem jelent vízkonkurrenciát a szőlőnek, ugyanakkor javítja a talaj vízháztartását és a gyökerek pedig a talaj szerkezetét. Ezzel a füvesedés is elkerülhető, hiszen ősgyep hosszú-hosszú évek alatt alakul ki (az sem homogén pázsitfűfélékből). Nálam pl. libatop és paréj nő a sorok között mostanában.

Sárfehér 2013.08.22. 15:34:26

Hm, nem akarod kísérletképpen megpróbálni a helyi gyepek fajait beültetni? Sárga hagyma, bunkós hagyma, kígyóhagyma, hegyi hagyma, pillangósnak pedig csűdfű, tarka koronafürt, bársonykerep, törpezanót?

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása