Szőlő telepítés engedélyezése

"A regisztráció nélküli csökkenő nemzeti szőlővagyon, amit nem mér fel senki, és ezeknek a figyelmen kívül hagyása a telepítési jog megállapításánál teljesen abszurd, mert lélektanilag nagyon rossz hatású. Például van egy MVH-felügyelő, végigmegyünk a hegyen, és nem veszi észre, hogy egymás után 10-20-25-40 parcella maradt műveletlenül vagy annak a közelében van. Elmentünk egy ezer négyzetméteres betelepített parcella mellett, 40-et nem vett észre, azt mondja: "hát ez meg kié? Hát ennek utána kell nézni, hogy mi az, hogy itt valaki telepíteni mer, és nincs engedélye!" Tehát a szemlélet rossz, erre hívom fel a figyelmet. Fordítva ül nagyon sok ember a lovon ebben az országban, és egyszer ezt helyre kell tenni, hogy arra van előre."

 

Szepsy István, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottság Szőlészeti és borászati albizottságának ülésén

 

Ez a post egy sorozat első darabja, amelyben azt próbálom körüljárni, hogy ha valaki szőlőt akar telepíteni, annak milyen kihívásokat kell leküzdenie. A feleségem területére engedélyt kell kérnünk, és az okulás kedvéért szépen leírom az engedélyeztetési folyamatot - a tapasztalat megszerzése remélem képes lesz feledtetni a bürokrácia okozta bosszúságot. Szóval: kalandra fel!

Alapfogalmak

Az első lépésben érdemes összegyűjteni minden olyan jogszabályt, rendeletet és egyéb szabályozást, amely a tárggyal foglalkozik: ezekből a szabályokból lehet kimazsolázni az alapfogalmakat. Próbálok a jogszabályi hierarchia szerint haladni.

 

 

Kezdjük a Bortörvénnyel, amelynek II. fejezetéből három pont szabályozza ezt a kérdést:

 

  • Telepítés, kivágás - ez a pont rendelkezik arról, hogy a telepítés és a kivágás engedélyköteles, valamint előkerül a telepítési jog fogalma.

     

  • Telepíthető fajták - ez a pont rendelkezik arról, hogy csak engedélyezett fajtákat lehet termeszteni. 

     

  • Termőhelyi kataszter - ez a pont rendelkezik a kataszteri besorolás kialakításáról.

Milyen esetekben kell telepítési engedélyt kérni?

  • szőlő telepítése;
  • szőlő újratelepítése (egy kivágott szőlő helyére történő telepítés, a kivágáskor keletkező szőlőtelepítési jog felhasználásával);
  • pótlás (abban az esetben, ha a pótolni kívánt tőkeszám meghaladja az összes tőkeszám 25%-át);
  • fajtaváltás esetén.

     

 

Egyértelmű, hogy felesleges túlszabályozással van dolgunk. A telepítések engedélyhez kötése rendben van, de mi indokolja az újratelepítés, a pótlás, és a fajtaváltás engedélyeztetését? Semmi.

 

Ezekre mindössze bejelentési kötelezettségnek kellene vonatkoznia, hogy a különféle nyilvántartásokban a változásokat át lehessen vezetni. El tudjuk képzelni azt, hogy valaki a hegyközségben engedélyezett furmintra változtatja a fajtát - és ezt bármilyen ok miatt valamilyen hivatal elutasíthatja? Elképzelhető, hogy egy régi ültetvény pótlását fajtaazonos (és a hegyközségben engedélyezett) oltvánnyal bármilyen hivatal elutasíthatná? Egyébként pedig honnan szereznek arról tudomást, hogy a tőkék 26%-a kiveszett? És két egymást követő évben szabad 13-13%-ot pótolni?

 

Választható szőlőfajták

A Bortörvényt kiegészíteni szándékozó, szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló minisztériumi rendelet végtelen bölcsességében nem borvidékenként, hanem megyénkénti bontásban sorolja fel a szőlőfajtákat - ezáltal teljesen használhatatlan. Aki szőlőt szeretne telepíteni, annak az interneten kell összevadásznia, hogy a saját borvidékén melyik fajták milyen besorolásba esnek.

 

A rendelet három osztályba sorolja a szőlőfajtákat:

  • telepítésre ajánlott;
  • engedélyezett;
  • ideiglenesen engedélyezett.

     

Minőségi megjelölésű bor csak az ajánlott és engedélyezett fajtákból készíthető. Az "ideiglenesen engedélyezett" szófordulat a "tűrt" szinonímája, olyan fajtákról van szó, amelyet kivezetni szándékoznak a borvidékről.

 

A telepíthető szőlőfajtákról már többször elmondtam a véleményemet. Az elmúlt húsz évben a világfajtákkal mérsékelt sikereket értünk el - és a jövőben sem fogunk jobb Merlot, Cabernet Sauvignont, Chardonnayt termelni, mint a franciák. Amivel eredetiek lehetünk a világban, azok a saját, történelmi fajtáink: Furmint, Hárslevelű, Juhfark - és sok méltatlanul elfelejtett fajta. Míg a hazai rendelkezéseink a versenyképtelen fajtaválasztékot tükrözik, addig Franciaországban, Olaszországban a helyi fajták génállományának megőrzését helyezik előtérbe. Mi, magyarok ezen a téren is ostobán pazarlók vagyunk. Hogyan lehet, hogy Somlón tilos Sárfehérsomlóit, Tihanyban Tihanyi feketét, Dörgicsén Bálintot (az a fajtát, amelynek borával a Kegyes Tanítórendek száz éve Brüsszelben díjat nyert) telepíteni?

 

A termőhelyi kataszter

A termőhelyi kataszterről elég sokára tudtam kideríteni, hogy mit is jelent. Lényegében a szőlőtermelésre alkalmas területek felmérését jelenti, sokféle szempontot figyelembe véve (a 2. sz. melléklet tartalmazza az érdemi részt). A felmérés eredménye a kataszteri pontérték, ami megpróbálja kifejezni egy termőterület értékét - azaz lényegében az aranykorona rendszer modernizált változatáról beszélünk. A pontszám alapján sorolják be a termőhelyet osztályokba, melynek értékkészlete: szőlőtermesztésre kiváló (I.), kedvező (II./1.), alkalmas (II./2.), alkalmatlan. A saját területünk pontszámát a területileg illetékes hegybíró tudja megmondani nekünk - szükség lesz rá a telepítési engedélyhez (később visszatérünk még rá).

 

Telepítési jog

A telepítési jog lényegében a túltermelés korlátozásának érdekében jött létre. Csak a termelésre jogosultak kapnak a szőlőre származási igazolványt, ami (vagy a belőle készült bor) ennek alapján értékesíthető. A termelésre vonatkozó jog megkeletkeztetésének pillanatában (valamikor az EU csatlakozás környékén) minden szőlőtermő területhez járt, ami abban a pillanatban létezett. Ez az a kvóta, amekkora területen az ország jogosult szőlőt termeszteni.

 

A jog azonban leválasztható a területről - mégpedig az ültetvény kivágásával. Ilyenkor (a törvényi jelentési kötelezettséget betartó) kivágásról szóló hivatalos igazolás tartalmazza, hogy mekkora és milyen termőhelyi kataszteri besorolású területre keletkezett telepítési jog. Az így leválasztott jog szabadon eladható annak, aki olyan területre akar szőlőt telepíteni, amely szerepel a szőlő termőhelyi kataszter besorolásban (azaz szőlőtermesztésre alkalmas), de jelenleg nem szőlőtermő területként van nyilvántartva (pl. a szőlőhegyeken létesített rétek, gyümölcsösök, kertek).

 

Bár a jogok szabadon adhatók-vehetők, a kivágással keletkező jog 5 év után térítésmentesen visszaszáll az államra, így nem alakulhat ki valós másodpiaci kereskedés (ami egyáltalán nem baj). Az államra visszaszállt jogok a telepítési tartalékba kerülnek, amelyből évről-évre vásárolhat az, aki szőlőt akar telepíteni, van szőlő termőhelyi kataszter besorolásban szereplő területe, de nincs (még) telepítési joga.

 

A telepítési jogon tehát szerepel a kivágott terület termőhelyi kataszteri pontértéke. A telepíteni kívánt területre kisebb kataszteri pontértékű jogot kell vásárolni. (Erre vonatkozóan semmilyen konkrét szabályozást nem találtam, így ha a kollektív olvasói tudat tud valamiféle jogforrást a kérdésben, kérem kommenteljétek ehez a posthoz!) Ennek az az értelme, hogy így a rosszabb termőterületekről a szőlők a jobb területekre vándoroljanak. (Az MVH ügyfélszolgálatán olyan tájékoztatást kaptam, hogy pontértéktől függetlenül felhasználhatok telepítési jogot - tehát úgy tűnik, hogy az eredeti cél nem valósul meg maradéktalanul.)

 

Az államtól csak bizonyos időszakokban lehet jogot igényelni. Egyéb információk hiányában arra tudok következtetni, hogy amikor éppen van kedvük doglozni, akkor a "jogbolt" kinyit, egyébként zárva tart. Természetesen ha éppen nem a "nyitvatartási idő" alatt érkezett be az igénylés, akkor azt a hivatal automatikusan elutasítja - hiszen sorba állítani a kérelmeket munkával járna, amely megkönnyítené a gazdálkodók dolgát, ami nem célja a közigazgatásnak. Ennek a rendszernek a világon semmi értelme nincs, kizárólag arra alkalmas, hogy az engedélyezési procedúrát hónapokra leállítsa.

 

Hohó, az alapfogalmakat máris tisztáztuk, nekiláthatunk összegyűjteni minden olyan papírost, amit csatolni kell az engedély kérelemhez! Erről lesz szó a sorozat következő részében.

2012.11.02. 10:50
Címkék: engedélyek

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr124879168

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.05. 16:21:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2012.11.03. 16:40:53

Én egyszer mar nekiálltam ennek, de aztán gazdasági okokból későbbre halasztottam a telepítést, jo lesz most végignézni mi változott. Talán annyit az eddigiekhez hogy ha mar az ember ilyenbe fog érdemes egy céget csinálni hogy az vegye a telepítési jogot hogy aztán azé legyen a szolo es a belőle készült bor es ezáltal tudd értékesíteni.

weinbau 2012.11.05. 11:22:42

Már várom a folytatást. Két hónapja kijárok egy elhanyagolt területre, már akkora a szerelem, hogy muszáj lesz megvenni, de a gazban csak alig a negyedén találtam szőlőre vagy támrendszerre utaló nyomokat. Már csak a helyrajzi számos térképemet kellene előkeríteni, hogy utánajárhassak, kié az ingatlan.

Amúgy idén is csak tavasszal lehetett telepítési jogot vásárolni kb 2 hónapig.

Hajdu Z. 2012.11.05. 13:53:43

Kedves Rambó!
Minden tiszteletet megérdemel a fenti összeállítás, sajnálom, hogy csak most, illetve csak itt olvasható. (Félreértések elkerülése érdekében: ez most a legkevésbé sem Neked szóló kritika.)

Két pontra reagálnék most röviden:
1) au időszakos jogértékesítés oka nem az, hogy nem szeretünk dolgozni, vagy szándékosan ki szeretnénk szúrni a telepítést tervezőkkel, egyszerűen csak a jogszabályi előírásból (86/2009. FVM rendelet, 12. §. (1) bekezdés) ezt olvastuk ki, különös figyelemmel arra, hogy az első értékesítésnél még egy speciális helyzetet is kellett kezelni. (Nevezetesen a "lejárt telepítési engedélyesek" problémáját.) Megjegyzem, nem tudok arról, hogy 2010 óta bármely szakmai szervezet részéről igényként fogalmazódott volna meg a folyamatos értékesítés, hozzám legalábbis nem érkezett ilyen jelzés.

2.
@weinbau: "Amúgy idén is csak tavasszal lehetett telepítési jogot vásárolni kb 2 hónapig."
A 141/2012. MVH közlemény alapján idén ősszel, azaz 2012. szeptember 14. és október 19. között is lehetett jogot vásárolni, összesen 241 ilyen kérelem érkezett be.
A 2012 tavaszi értékesítési időszakban 224 kérelem érkezett. Ezeket a számokat összevetve a 2011 őszi időszak 1604 db jogvásárlási kérelmével, az látszik, hogy támogatási lehetőség hiányában a jogvásárlási igény is igen korlátozott.
De ismétlem: nem kizárt a rendszer megváltoztatása, azaz folyamatossá tétele, ha van rá valós igény.
Üdvözlettel.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.11.05. 14:05:12

@Hajdu Z.: Megtennéd, hogy írsz nekem egy privát e-mailt? A cikksorozathoz szükség lenne egy szakértőre, láthatóan te a téma jó ismerője vagy. Szeretnék tisztázni egy-két problémás részletet, ami másnak is nagy segítség lehet.

Tajti Gábor Traxion Kft 2012.12.31. 20:20:02

Kedves Nálamjobbanhozzáértők.
Én is szőlészetre és borászatra adtam a fejem.
Kérlek segítsetek nekem, van egy telkem negyed hektár déli lejtős terület, gyümölcsös besorolású.
Hogyan érdemes elkezdeni a hivatalos dolgokat?
jövőre vissza jövök ide, nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Boldog Új Évet _Kívánok !
Tajti Gábor

IWAS 2013.01.02. 23:35:28

@Tajti Gábor
BÚÉK!
Az kb. 2500 négyzetméter. Mivel 1000 négyzetméterig nem kell engedély (feltéve, hogy nem akarod kereskedelmi forgalomba hozni a bort), én max. 1000 m2-re telepítenék szőlőt, a maradék területre pincét építenék (ha még nincs), ill. néhány gyümölcsfát ültetnék. Egy jelentős területen csak nyírnám a füvet. Az utóbbi területre később még tudnék telepítési engedélyt kérni, ha még több borra lenne szükségem, vagy mégis úgy döntenék, hogy "betörök a piacra". :-)
Szerintem egy viszonylag kis terület esetében aránytalanul nagy költséggel jár az engedélyeztetés. Persze ha nagyon sok felesleges pénzed és időd van, akkor kérhetsz engedélyt pl. 2000 m2-re is.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása